Με τα δύο ραντεβού που θα γίνουν αύριο στις Βρυξέλλες το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής για το προσφυγικό και το Eurogroup για την ελληνική αξιολόγηση, θα γίνει ένα βήμα προς μια καθαρότερη εικόνα. Με συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία προκύπτει και από τους κινδύνους που επαπειλούνται από τα αδιέξοδα, μπορούμε, επίσης, να πούμε ότι κάποια βήματα προς την επίλυση των προβλημάτων θα γίνουν. Ωστόσο, οι κόμποι είναι δυσεπίλυτοι και ο δρόμος ως το τέλος θα είναι μακρύς, με δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική πλευρά.

Δίδυμη διαπραγμάτευση

Η συσχέτιση του ενός με το άλλο θέμα -οι αναλυτές μιλούν για δίδυμη διαπραγμάτευση- είναι πια πραγματικότητα, διότι σ’ αυτό οδηγεί η διαμορφωμένη πραγματικότητα. Αυτή η πραγματικότητα, ντε φάκτο, ενισχύει την ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο, κανένας δεν πρέπει να παραβλέπει και τους κινδύνους που περικλείει μια σύνδεση αξιολόγησης και προσφυγικού, καθώς μπορεί να δώσει έδαφος για ολιγωρία της Ευρώπης ως προς το προσφυγικό και να αφήνει την Ελλάδα να σηκώνει τεράστιο βάρος. Η επιδείνωση, όμως, των δημοσιονομικών δεδομένων λόγω φροντίδας των προσφύγων είναι ένα αυτόνομο πρόβλημα που θα έπρεπε να αρθεί ανεξάρτητα από την αξιολόγηση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στη συνάντηση με τον κ. Τουσκ και στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και τη γραμμή που θα ακολουθήσει στο Έκτακτο Συμβούλιο. Στις δυο εβδομάδες που πέρασαν από την προηγούμενη Σύνοδο «η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, καθώς δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και αυτό σημαίνει ότι δείχνει μια αδυναμία να διαχειρισθεί τα κοινά προβλήματα και το κοινό μέλλον» δήλωσε.

Έντεκα θέσεις-διεκδικήσεις

Στη βάση αυτή, σημείωσε, θα προσέλθει, με τις εξής θέσεις - διεκδικήσεις.
Πρώτο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει, ήδη, βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της, όχι ως υποχρέωση μόνο προς την ΕΕ αλλά και ως καθήκον με βάση τις αξίες και τον πολιτισμό μας.
Δεύτερο. Η ΕΕ να αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος από μόνη της. Άρα χρειάζεται δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών. Θα απαιτηθεί να γίνει απ’ όλους σεβαστή η ευρωπαϊκή Συνθήκη, που περιλαμβάνει την αλληλεγγύη. Για όσους δεν τη σεβαστούν να επιβληθούν κυρώσεις.
Τρίτο. Εφόσον δεν περιορίζονται δραστικά οι ροές προσφύγων, τότε πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση με δίκαιη κατανομή, με αξιοπρεπείς όρους.
Τέταρτο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν αβοήθητο. Θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπούς, προσωρινής όμως, διαμονής. Για μόνιμη διαμονή ή εγκατάσταση δεν θα αναλάβει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους από όσους της αντιστοιχούν.
Πέμπτο. Η Ελλάδα προκειμένου να αντεπεξέλθει χρειάζεται χρηματοδότηση, με (ταχείς) ρυθμούς αντίστοιχη με τις ροές, δυνατότητα πρόσληψης των απαραίτητων στελεχών, και ανθρωπιστική βοήθεια σε είδη και εξοπλισμό, ύστερα από αξιολόγηση των αναγκών, καταρχάς, από τις ελληνικές αρχές σε συνεργασία με την Επιτροπή.
Έκτο. Να σταματήσουν και να απορριφθούν ρητά μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη και λογικές αποκλεισμού.
Έβδομο. Σε αντίθεση με άλλους προασπίζουμε το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και βεβαίως τη Συνθήκη της Γενεύης. Άρα, όπως δεν επαναπροωθήσαμε, δεν πρόκειται και να πραγματοποιήσουμε επαναπροωθήσεις στη θάλασσα, διακινδυνεύοντας ζωές ανθρώπων – παιδιών, μικρών παιδιών.
Όγδοο. Σε συνεργασία με τη Frontex, με την επιχείρηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ – RABIT», φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορα επί τη βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων, ενώ προσβλέπουμε στη μετεξέλιξή της σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.
Ένατο. Άμεση μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια μέσω της υλοποίησης του προγράμματος δράσης ΕΕ - Τουρκίας, μέσω της συνεργασίας των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο με τις τουρκικές Αρχές και της καθιέρωσης, αξιόπιστου μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη.
Δέκατο. Καθώς μεγάλο μέρος της προσπάθειας ξεπερνά τα σύνορα της ΕΕ απαιτείται η ΕΕ να στηρίξει την κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την τρομοκρατία, με σκοπό την ειρήνη και τη συμφιλίωση στην περιοχή.
Ενδέκατο. Απαιτείται εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Τουρκία για τη μείωση των ροών και αναμένεται να παίξει θετικό ρόλο η Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες μαζί με την Τουρκία και το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία στη Σμύρνη την Τρίτη, όπου θα παραστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πρόοδο προβλέπει ο Σόιμπλε

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αύριο; Κάποια βήματα θα γίνουν, δεν μπορεί να μην γίνουν. Στο σημείο που βρισκόμαστε η ισορροπία είναι ασταθής, δεν θα αφεθεί να ανατραπεί. Αυτή είναι και εμπειρία από την ΕΕ. Μια παράγραφος από ομιλία του κ. Β. Σόιμπλε στο London School of Economics, είναι χαρακτηριστική. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη κινείται, αν και πολύ αργά, συχνά σχεδόν βαρετά, και προέβλεψε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα υπάρξει κάποια κίνηση.
Αναφέρθηκε και σε συζήτηση που είχε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από πέντε εβδομάδες: «Του είπα ότι αν η Γερμανία αποφάσιζε αυτό που ζητούν πολλοί από τους πολίτες μας και πολλοί από τους γείτονές μας, δύο μέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) - δεν θα το κάνουμε». Όχι μόνο για την Ελλάδα, συνέχισε, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης. Ζήτησε δε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στην Συρία.

Αμφιλεγόμενος ο κ. Τουσκ

Ο κ. Τουσκ, υπήρξε γενικόλογος και ελάχιστα αισιόδοξος. Αφού υπενθύμισε τη διαδρομή του από Λιουμπλιάνα ως την Αθήνα με στόχο να αναπτύξει ευρωπαϊκή συναίνεση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης παραδέχθηκε ότι «η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη» σημείωσε προσθέτοντας: «Πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξή μας στους πρόσφυγες από τη Συρία και τις γύρω χώρες για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες και να βοηθήσουμε αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο και κυρίως την Ελλάδα».
Αλλά στη διαδρομή του από τη Λιουμπλιάνα προς την Αθήνα έκανε δηλώσεις φιλικές και προς αυτές τις χώρες… Και στην Αθήνα δήλωνε ότι «οι μονομερείς ενέργειες, χωρίς προηγούμενο συντονισμό, όσο κατανοητές μπορεί να είναι στο εθνικό πλαίσιό τους, στην πραγματικότητα κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης». Απευθύνθηκε δε και «σε όλους τους πιθανούς παράνομους οικονομικούς μετανάστες» ότι «η Ελλάδα και οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι πλέον μια χώρα transit ….. ενισχύουμε τον έλεγχο στα εξωτερικά μας σύνορα». Ο νοών νοείτω…

Η στάση της Τουρκίας

Πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία στο όλο πρόβλημα; Στην Αθήνα, πριν φύγει για Άγκυρα – Κωνσταντινούπολη, ο κ. Τουσκ δήλωνε ότι «ένα κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία παραμένει προτεραιότητα», εφόσον οι ροές συνεχίζονται προς την Ελλάδα, οι οποίες πρόσθεσε, «πρέπει να πέσουν γρήγορα» όπως και «να αυξηθούν οι επιστροφές παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία. Και αυτό είναι προτεραιότητά μας». Πράγματι, πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στους Financial Times ανέφεραν ότι στη συνάντησή τους ο κ. Νταβούτογλου άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία «θα αποδεχθεί τη συστηματική επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στο έδαφός της όλων των μεταναστών, πλην Σύριων, και ότι θα αναλάβει δράση κατά των διακινητών».

 

 

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ σε διαφορετικό μήκος κύματος

Βελτίωση των όρων, ίσως και αισθητή, μέσα στους οποίους συζητά η ελληνική πλευρά με τους δανειστές για την αξιολόγηση, φαίνεται να επιτυγχανόταν στο τέλος της εβδομάδας. Αισιόδοξος εμφανίστηκε να είναι και ο κ. Τσακαλώτος. Το ακριβές βάρος της θα φανεί αύριο στο Eurogroup αλλά εν τω μεταξύ υπήρχαν αρκετές ενδείξεις. Η πιο κρίσιμη ήταν η δημόσια παραδοχή ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και ΔΝΤ και παρ’ όλα αυτά να γίνεται γνωστό ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα έλθουν στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Αξιωματούχος έσπευσε να σημειώσει ότι θα έχουν, ωστόσο, κοινή εκτίμηση.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει ευέλικτα ποιες μεταρρυθμίσεις θα υλοποιήσει, προκειμένου να εφαρμόσει το μνημόνιο, πάντοτε πάνω στον άξονα όσων έχουν συμφωνηθεί». Παράλληλα, ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθυμίζοντας την υποχρέωση της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, προσέθετε: «προφανώς, υπάρχουν πολλών ειδών τρόποι να φθάσουμε στα νούμερα. Μπορείς να κάνεις εμπροσθοβαρή ή πολυετή προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό, όμως το αποτέλεσμα πρέπει να είναι το ίδιο».
Και ο κ. Ντάισελμπλουμ «πρόσεξε» ότι «έχουν γίνει αρκετές περικοπές στις συντάξεις των Ελλήνων». Όσο για το προσφυγικό παραδέχθηκε ότι δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην Αθήνα, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνεται «διαπραγματευτικό χαρτί». Ο  κ. Σόιμπλε είπε, επίσης, να μην θεωρεί η Αθήνα ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσφυγική κρίση, προκειμένου να μην εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας. Αναγνώρισε, όμως, ότι η Ελλάδα «υποφέρει από μια τρομερή έλλειψη αλληλεγγύης από πολλά από τα κράτη – μέλη. Το μόνο ευρωπαϊκό κράτος που υπερασπίζεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα στο προσφυγικό – έχει ενδιαφέρον – είναι η Γερμανία», είπε και απεύθυνε έκκληση για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα.
Μέτωπο προς το ΔΝΤ είχαμε και από την ελληνική πλευρά. Μιλώντας στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος σημείωσε με έμφαση ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται πολύ κοντά στις θέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ότι οι διαφορές είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όσο για το ΔΝΤ τόνισε ότι κρατάει πολύ σκληρή στάση. Το ΔΝΤ θα πρέπει να εξηγήσει γιατί μόλις τον Ιούλιο είχε άλλες εκτιμήσεις και εν τω μεταξύ οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ πιο θετικές.
­­

 

Π. Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet