slovakia


Σε μια περίοδο που η Ευρώπη κλυδωνίζεται από την κρίση των προσφύγων και λίγους μήνες πριν η Σλοβακία -μια από τις χώρες της ομάδας Βισενγρκάντ- αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών δίνουν ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό. Το νεοναζιστικό κόμμα «Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας» του Μαριάν Κοτλέμπα εισέρχεται στη Βουλή για πρώτη φορά με ποσοστό 8%, τετραπλασιάζοντας, σχεδόν, το δημοσκοπικό ποσοστό του.

 

Η εύκολη επικράτηση του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, δεν επαληθεύτηκε. Οι σοσιαλδημοκράτες του Φίτσο (Smer – SD) ήρθαν πρώτοι με ποσοστό 28,3%, κερδίζοντας έτσι 49 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου. Είναι, όμως, και οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς χάνουν 34 έδρες και 16,1%. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι (Ελευθερία και Αλληλεγγύη) με 12,1% (21 έδρες) και τρίτο το κεντρώο κόμμα των «Συνηθισμένων Ανθρώπων» με 11% (19 έδρες). Η τέταρτη θέση καταλαμβάνεται από το υπερεθνικιστικό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS) και κυβερνητικό εταίρο του Φίτσο την τετραετία 2006 – 2010 με ποσοστό 8,6% (15 έδρες), ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκονται οι νεοναζιστές του «Λαϊκού Κόμματος – Η Σλοβακία μας» με 8% και 14 έδρες. Το κοινοβούλιο συμπληρώνεται με τα κόμματα «Είμαστε Οικογένεια» (6,6%, 11 έδρες), το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας Most-Hid (6,5%, 11 έδρες) και το κεντροδεξιό Δίκτυο (5,6%, 10 έδρες).

Στην ίδια του την παγίδα

Ο Ρόμπερτ Φίτσο αποφάσισε να τρέξει μια καμπάνια που υποτίμησε τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας. Μόλις μια εβδομάδα πριν την αναμέτρηση, εκπαιδευτικοί και γιατροί πραγματοποίησαν μεγάλες συγκεντρώσεις. Ο μέσος μισθός της χώρας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα (861 ευρώ) και οι δάσκαλοι και καθηγητές βρίσκονται με βάση στοιχεία του ΟΑΣΑ στους πιο χαμηλόμισθους.
Παρ’ ολ’ αυτά ο απερχόμενος πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην κρίση των προσφύγων, και επένδυσε στην ξενοφοβία και το μουσουλμανικό κίνδυνο, ενισχύοντας έτσι τους εθνικιστές και ναζιστές. Λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διέλευση μουσουλμάνων ή ακόμα περισσότερο τη δημιουργία μουσουλμανικής μειονότητας στη Σλοβακία, καθώς αντιπροσωπεύουν ένα σοβαρό κίνδυνο στην ασφάλεια.
Το τι θα συμβεί από ‘δω και πέρα, σε ότι αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Οι αναλυτές εκτιμούν οτι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν ακόμα και μήνες. Οι σοσιαλδημοκράτες χρειάζονται τουλάχιστον 2 με 3 κόμματα για να αποκτήσουν τη δεδηλωμένη.

Ένα μέλος ακόμα

Η ευρωπαϊκή «μαύρη διεθνής» αποκτά ένα ακόμα μέλος. Στη Χρυσή Αυγή, τη Λεπέν, τους «Καθαρούς Φινλανδούς», το PEGIDA και τον ουγγρικό ναζιστικό «Δεξιο Τομέα» προστίθεται τώρα το «Λαϊκό Κόμμα – Η Σλοβακία μας» του Μαριάν Κοτλέμπα, θαυμαστή της Φρουράς Χλίνκα, μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης του σλοβακικού κράτους – ανδρεικέλου των Ναζί την περίοδο 1939 – 45. Γνωστός για τα πογκρόμ εναντίον των Ρομά, υιοθετώντας ένα φαινομενικά θεσμικότερο προφίλ, εκλέχθηκε το 2013 περιφερειάρχης στην κεντρική Σλοβακία -στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε η αντίσταση στο Χίτλερ- και στις εθνικές εκλογές, προ ημερών, με μια εκστρατεία που επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, των μουσουλμάνων και των μεταναστών εκτοξεύθηκε στο 8%. Το ανησυχητικότερο απ’ όλα είναι η επιρροή που έχει στη νέα γενιά, καθώς έρχεται πρώτο κόμμα με 23% σε όσους ψήφισαν για πρώτη φορά!
Η κοινωνία, ωστόσο, έδειξε μια πρώτη αντίδραση. Άμεσα διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Μπρατισλάβα και τη Μπανσκα Μπίστριτσα -την περιφέρεια της οποίας είναι περιφερειάρχης ο Κοτλέμπα. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η πορεία της 15ης Μάρτη με αφορμή την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1939 από το κράτος ανδρείκελο των Ναζί, καθώς τόσο το αντιφασιστικό κίνημα, όσο και ο Κοτλέμπα θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

 

Οι δέκα “μαύρες” εντολές
Με έναν προγραμματικό δεκάλογο που βρίσκει πάτημα στην κοινωνική αδικία του νεοφιλελευθερισμού (που δεν απαρνείται) και την αγανάκτηση λόγω της διαφθοράς, ο Κοτλέμπα ενισχύει την αντιπολιτική και τα συντηρητικά και ρατσιστικά αντανακλαστικά μιας καθολικής κοινωνίας:
1. Εισαγωγή ποινικής ευθύνης πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, ώστε να πάψει η πολιτική να λειτουργεί ως οργανωμένο έγκλημα.
2. Αποτελεσματική διαχείριση και όχι αύξηση φόρων. Κοινωνική πολιτική με δικαιοσύνη, τέλος στην επιλεκτική αντιμετώπιση όλων των κοινωνικών παρασίτων, συμπεριλαμβανομένων των Ρομά.
3. Σύνδεση μισθού πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων με τον κατώτατο μισθό, μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 100 από 150, διακοπή χρηματοδότησης κομμάτων από το κράτος.
4. Πρόσληψη ανέργων σε δραστηριότητες που πραγματοποιούν υπερτιμολογημένες ιδιωτικές εταιρίες, σύνταξη στα 60 χρόνια.
5. Ίδρυση πολιτοφυλακής, διεύρυνση της οπλοκατοχής, ώστε να προστατευθεί η ζωή και η περιουσία.
6. Η εκπαίδευση θα βασίζεται σε εθνικές παραδόσεις και χριστιανικές αρχές και αξίες.
7. Αγροτική, οικονομική και ενεργειακή αυτάρκεια της Σλοβακίας, τέλος στην επιλεκτική αντιμετώπιση των ξένων εταιρειών
8. Καμιά μείωση της εθνικής κυριαρχίας των μελών της ΕΕ, καμιά βοήθεια σε ανεύθυνες τράπεζες και ξένες κυβερνήσεις.
9. Έξοδος από το ΝΑΤΟ, καμιά παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας της Σλοβακίας, ενίσχυση της άμυνας της χώρας
10. Γάμος θα θεωρείται πάντα η ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Καμιά αναγνώριση συμφώνου συμβίωσης, δικαιώματος τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών, καμιά προώθηση σεξουαλικών αποκλίσεων.


Πέτρος Κοντές
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet