hatzitsakos

 

Του Νάσου Χατζητσάκου

«Εβδομάδα των Παθών» ακολουθεί για την κυβέρνηση στο πεδίο της προώθησης των επώδυνων αλλαγών στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με δεδομένο ότι ο χρόνος ήδη «κυλά» αντίστροφα για την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου, που αναμένεται να φτάσει στη Βουλή το αργότερο μέχρι τα τέλη της μεθεπόμενης εβδομάδας. Ο άγνωστος παράγοντας «Χ» είναι η στάση και οι τελικές αποφάσεις των εκπροσώπων του «κουαρτέτου», οι οποίοι φέρονται να ζητούν πιο σκληρά μέτρα, με άμεσο «κούρεμα» των υφιστάμενων συνταξιοδοτικών αποδοχών.
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντηση του με τους αξιωματούχους των «θεσμών» το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, δήλωσε ότι από την πλευρά της, πάλαι ποτέ γνωστής, τρόικας «δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις». Ωστόσο, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου εξέφρασαν προβληματισμούς σε σχέση με το ζήτημα της ανταποδοτικότητας των παροχών και των εισφορών.
Στο πλαίσιο αυτό, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις και πληροφορίες, οι οποίες επισήμως δίνονταν με το «σταγονόμετρο» τις προηγούμενες ημέρες, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM φέρονται να εξέφρασαν, για μια ακόμη φορά, τον προβληματισμό τους σε σχέση με την απόδοση του μέτρου της αύξησης των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών (κατά μια και μισή ποσοστιαία μονάδα, αντίστοιχα). Για το λόγο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ζήτησαν μέτρα πιο δραστικού και άμεσου αποτελέσματος, επί του επιδιωκόμενου στόχου, δηλαδή, της μείωσης των κρατικών δαπανών υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.
Τι ζητά το κουαρτέτο

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου φέρονται να ζήτησαν:
1) Τη χορήγηση της λεγόμενης εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, όχι μετά από τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, αλλά με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων!
2) Τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, για όσους έχουν έως 30 έτη ασφάλισης, και την ενίσχυση τους, αντίστοιχα, για όσους θα συμπληρώνουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο, ούτως ώστε να εξορθολογιστεί η ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών.
3) Δραστικές μειώσεις άμεσα, και όχι μετά από μια τριετία, στις επικουρικές συντάξεις, στα εφάπαξ, καθώς και στα μερίσματα που αποδίδουν τα ταμεία του Δημοσίου.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο επισήμως διαψεύστηκαν από τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου ζήτησαν να επανυπολογιστούν, όπως αναφέρεται και στην κυβερνητική πρόταση, όλες οι κύριες συντάξεις, με μια όμως διαφορά σε σχέση με όσα έχουν προταθεί από το υπουργείο Εργασίας: όσες από τις κύριες συντάξεις, που ήδη χορηγούνται, προκύψουν μειωμένες μετά τον επανυπολογισμό τους, το επιπλέον ποσό να μη διατηρηθεί σαν προσωπική διαφορά, αλλά να «κουρευτεί» άμεσα.
Δεδομένο αποτελεί ότι οι προθέσεις των εταίρων-«δανειστών» θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην εβδομάδα, που ξεκινά από αύριο. Πλήρη εικόνα για τις αλλαγές που θα προωθηθούν, θα υπάρξει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, οπότε και αναμένεται η κυβέρνηση να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet