anastasiou_1

 

Επιμέλεια: Κατερίνα Αναστασίου
• catana@freemail.gr

 

Εικόνες του άλλου μας εαυτού

Μια μοναδική κοινωνική καταγραφή μέσα από εικόνες του αστικού τοπίου της Αθήνας, έτσι όπως τις ανακάλυψαν και τις αποτύπωσαν με το φωτογραφικό φακό τους οι διανομείς της σχεδίας, αναδεικνύεται σε μια προσπάθεια οι ίδιοι οι άνθρωποι που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό να αναπτύξουν νέα ερεθίσματα και εργαλεία επικοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυναμικό μωσαϊκό εικόνων που εκφράζουν όσους δοκιμάζονται σκληρά, παλεύουν, ελπίζουν και ονειρεύονται. Η έκθεση, η οποία λειτουργεί έως τις 26 Μαρτίου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και αποτελεί διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, του περιοδικού δρόμου σχεδία, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.00 – 18.00, Παρασκευή 10.00 – 22.00
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310593270)

NICE!

Εικοσιτέσσερις προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του Γιάννη Γρηγοριάδη και του Γιάννη Ισιδώρου, όπως η Νάντια Καλαρά, ο Κώστας Ντάφλος ή ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, καταθέτουν προσωπικούς αφηγηματικούς μηχανισμούς για να ορίσουν το υποκειμενικό αναμνησιακό πεδίο. Μέσα από συγκριτικές παραθέσεις της εμπειρίας στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον, διερευνούν συσσωρευμένες πεποιθήσεις, βιώματα και μνήμες, ανάγοντάς τα στα ενδεχόμενα μιας συγκροτημένης ατομικής ή συλλογικής ταυτότητας. Ποικίλες εικαστικές προτάσεις, ανακτημένα αντικείμενα, καταγραφές και αναπαραστάσεις, σωματικές δράσεις, αρχεία και συλλογές συνθέτουν τη βασική μορφή της έκθεσης, καθώς η περιπλάνηση, ο αναστοχασμός, η παρατήρηση, η ψυχογεωγραφία και οι διαφοροποιήσεις της μέσα στο χωροχρόνο αποτελούν τα κύρια μεθοδολογικά εργαλεία και τις καλλιτεχνικές πρακτικές του εγχειρήματος. Η έκθεση διαρκεί έως τις 4 Απριλίου.
Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας Μάνος Λοΐζος (Θηβών 245, Νίκαια, Αττική)

(test) in between

Τα έργα της εικαστικού Κατερίνας Αθανασίου αφορούσαν για χρόνια in situ εγκαταστάσεις, καθώς και performances, ενώ η πρόσφατη έρευνά της αναφέρεται σε επιτελεστικά περιβάλλοντα, σε τρόπους τεκμηρίωσης στην τέχνη. Η νέα της σύνθεση αποτελεί μία εγκατάσταση που εξελίσσεται σε τρεις χώρους, στους οποίους αναπτύσσονται δράσεις ως πεδίο προσωπικής έρευνας και καταγραφής. Η ατομική έκθεση γίνεται συλλογικό έργο, όπου, μέσα από τις συσχετίσεις και τη συνδιαλλαγή με την αρχιτεκτονική του χώρου, αποκαλύπτεται η ιδιαίτερη ατομικότητά της, η οποία αποδίδεται στην αλληλεπίδραση και τις συνεργατικές πρακτικές. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Λία Πέτρου και Πέτρος Μπάτσιαρης, ενώ μεγάλο μέρος του υλικού έχει δανειστεί από τον Τάσο Βρεττό/ Τ(ρ)όποι Λατρείας του Μουσείου Μπενάκη. Η έκθεση λειτουργεί έως τις 5 Απριλίου.
Beton 7 (Πύδνας 7, Βοτανικός, Αθήνα, σταθμός μετρό Κεραμεικός, τηλ.: 2107512625)

Occupy, Resist, Produce

Τρεις περιπτώσεις εργοστασίων υπό κατάληψη στο Μιλάνο, στη Ρώμη και τη Θεσσαλονίκη έχει ως θέμα της η τρικάναλη βίντεο-εγκατάσταση των κινηματογραφιστών Dario Azzellini και Oliver Ressler, με σκοπό να γίνει κατανοητή η εν λόγω διαδικασία, όχι μόνο υπό οικονομική οπτική αλλά ως μια κοινωνικοπολιτική ενέργεια. Εστιάζει σε εκείνες τις σπάνιες και καλά οργανωμένες περιπτώσεις, όπου ο σκοπός του αγώνα είναι να φέρει την παραγωγή υπό τον έλεγχο των εργατών και καθένα από τα τρία της φιλμ βασίζεται σε συζητήσεις με τους εργάτες, καθώς και στις συνελεύσεις τους, οι οποίες αποτέλεσαν το βασικό σώμα των αποφάσεων. Η εγκατάσταση φιλοξενείται μέχρι τις 26 Μαρτίου.
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, τηλ.: 2310589141)
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet