selida 20

Με τη συμμετοχή υπουργών, ακαδημαϊκών, ευρωβουλευτών, εκπροσώπων από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, την Υπηρεσία Ασύλου και από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται με συνέπεια στο τομέα προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ανοιχτή Ημερίδα που διοργάνωσαν στην Αθήνα, η Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στη συζήτηση παρενέβη και χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να επωμιστεί όλο το βάρος αυτής της κοινής πρόκλησης». Τόνισε δε ότι βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και πως στο προσφυγικό πρέπει να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή παράδοση ανθρωπισμού. «Μπορούμε να κινηθούμε μπροστά μόνο όταν όλοι αναλάβουμε τις ευθύνες μας με περισσότερη συνεργασία, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. Πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου και για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, καθώς κι ένα πακέτο μέτρων για τη μόνιμη μετανάστευση. «Η πρόοδος της Ελλάδας καταγράφεται καθημερινά. Η πίεση είναι πρωτοφανής. Η Επιτροπή, άμεσα και έμμεσα , στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και όλων των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Πιστή τήρηση της σύμβασης για τους πρόσφυγες

«Κάποιοι θεωρούν ότι η λύση στο προσφυγικό πρόβλημα θα ήταν η επιστροφή στους συνοριακούς ελέγχους ή μια μικρότερη Σένγκεν», υπενθύμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανοίγοντας τον πρώτο κύκλο συζήτησης. «Όμως, μικρότερη Σένγκεν σημαίνει καθόλου Σένγκεν. Και η επαναφορά στους συνοριακούς ελέγχους δεν θα σημάνει μόνο μια τεράστια οπισθοδρόμηση της Ευρώπης, αλλά και μια μεγάλη ζημιά στην οικονομία. Αυτή η λύση είναι απάνθρωπη, οπισθοδρομική και τόσο ακριβή που δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. « Δεν παζαρεύουμε την αντιμετώπιση του προσφυγικού με την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά όλοι ξέρουμε ότι υπάρχει και η σκληρή οικονομική πλευρά πίσω από το προσφυγικό. Διεκδικούμε η Ευρώπη- από τη στιγμή που τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά-να χρηματοδοτήσει την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, σύμφωνα, όμως με τις αρχές που προβλέπονται από την Ε.Ε. και τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», κατέληξε ο Δ. Παπαδημούλης.

Κρίνεται ο αξιακός πυρήνας μας

«Τους επόμενους μήνες κρίνεται εάν η Ευρώπη θα μείνει στον αξιακό πυρήνα με τον οποίο συγκροτήθηκε πριν από 60 χρόνια», προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης. «Ό,τι καθορίζει την Ευρώπη ως ενιαία, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, οδηγείται στην άρση του. Είναι σφοδρή η αμφισβήτηση των θεμελιωδών αξιών στην πιο ευημερούσα (μαζί με τη Β. Αμερική) ζώνη του πλανήτη που η δημοκρατία θεωρείται αυταξία». Κατά την ομιλία του, παρουσίασε αποκαλυπτικά στοιχεία για το πώς η μείωση των προϋπολογισμών για τη σίτιση των προσφύγων σε καταυλισμούς στον Λίβανο και στην Ιορδανία γιγαντώνουν τις προσφυγικές ροές, ενώ επεσήμανε τους κινδύνους της ακροδεξιάς ρητορικής στην Αυστρία, στη Γερμανία και στην Ουγγαρία, στιγματίζοντας ιδιαίτερα την πρωτοφανή απόφαση κατάσχεσης των τιμαλφών στη Δανία.

Όχι στην Ευρώπη-φρούριο

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία τόσο για το ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει δεχτεί η Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα, όσο και για τις σοβαρές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά. Δεν έκρυψε την ανησυχία του για οπισθοδρόμηση της ΕΕ σε μισαλλόδοξες πολιτικές και στον κίνδυνο ολικής διολίσθησης στη «θεσμοθετημένη βία» κατά των προσφύγων, όπως αυτή ασκείται, για παράδειγμα, μέσα από τη νέα νομοθεσία που ψήφισε η Δανία για την κατάσχεση τιμαλφών των προσφύγων. «Το ηθικό πλεονέκτημα που έχει να επιδείξει η Ελλάδα είναι ό,τι αποτελεί την Ευρώπη του διαφωτισμού και του ρομαντισμού. Μέσα στη δική μας πραγματικότητα σώζουμε ανθρώπους με ασφάλεια και ανθρωπιά. Η σημερινή Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει η Ευρώπη-φρούριο που δεν τολμάει να πει, αλλά υπονοεί: “πνίξτε τους!”. Για να μη γίνει αυτό, παλεύουμε μαζί με τους άλλους στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Μουζάλας. «Η Ε.Ε. μας επικρίνει ότι δεν αξιοποιούμε τα κονδύλια. Στις αρχές του 2015 και πριν ακόμη καταλάβει κανείς πως θα εξελιχθεί η κρίση, είχε συμφωνηθεί το ποσό των 430 εκ. για την χρονική περίοδο 2015-2020. Από αυτό το ποσό αποφασίστηκε να καταβληθούν εμπροσθοβαρώς 47 εκ. ευρώ. Από αυτά έχουμε δεσμεύσει τα 32 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν έχει εκταμιευτεί για λόγους γραφειοκρατικούς», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι πόλεμοι γεννούν πρόσφυγες

Στο δεύτερο πάνελ της ημερίδας το συντονισμό είχε ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος σημείωσε πως «η προσφυγοποίηση δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά οι άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες διότι υπάρχουν συγκρούσεις στις χώρες από τις οποίες έρχονται. Συγκρούσεις που, ναι μεν σε ένα βαθμό οφείλονται στις εσωτερικές αντιθέσεις των κοινωνιών τους, αλλά κατά μεγαλύτερο βαθμό προκαλούνται από τις επεμβάσεις ξένων δυνάμεων, με τις δικές τους σκοπιμότητες κάθε μία. Αυτός είναι ο δρόμος προς τον όλεθρο».
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Σκα Κέλερ, η οποία κάλεσε την ΕΕ να υιοθετήσει έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής προσφύγων στα κράτη μέλη.
Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου, Μαρία Σταυροπούλου, σημείωσε πως «η επικράτεια της ΕΕ είναι ενιαίος χώρος και ως τέτοιον πρέπει να το αντιληφθούμε σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου». Αναφερόμενη στους διακινητές, τόνισε ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χαλάσει η αγορά τους, είναι να αναλάβουν τα κράτη την ασφαλή διακίνηση των προσφύγων.
Εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μίλησε ο αντιπρόσωπος της στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρκ, που κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η πολιτική του ασύλου έχει αποτύχει».
Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH), σημείωσε πως «βρισκόμαστε στη φάση της πλήρους στρατιωτικοποίησης στη διαχείριση του προσφυγικού» .
Τις ανησυχίες τους μοιράστηκε και ο κ. Γεώργιος Τυρίκος-Εργάς, από τη ΜΚΟ «Αγκαλιά», που εξέφρασε την ανησυχία του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η Ευρώπη τρέφει το μιλιταρισμό ως μοναδική λύση για το προσφυγικό», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει το συντονισμό της εθελοντικής δράσης στα νησιά.
Τέλος, η ευρωβουλευτής Κ. Κούνεβα λαμβάνοντας το λόγο ανέφερε πως ως βασικό μήνυμα από τη συζήτηση προκύπτει ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η εξασφάλιση της ασφαλούς διέλευσης των ανθρώπων. «Το προσφυγικό μπορεί να λυθεί μόνο με ανθρωπιά», είπε η Κ. Κούνεβα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet