Επτά σημεία για μια αριστερή ευρωπαϊκή παρέμβαση στο προσφυγικό

vasiko selida13

 

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ο αντιπροέδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές και συναδέλφους του καλώντας τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες με άξονα «επτά σημεία για το προσφυγικό». Μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και να συνθέσουμε γύρω από κάποια σημεία τη θέση μας, για να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Σημείο πρώτο: Οχι στην Ευρώπη-φρούριο, που δημιουργεί τείχη. Χρειάζεται σεβασμός από όλα τα κράτη μέλη της Σύμβασης της Γενεύης.
Δεύτερο: Βοήθεια και όχι τιμωρία στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό, που παρά τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις, σώζει αυτή τη στιγμή την τιμή τής Ευρώπης διασώζοντας τους πρόσφυγες και προσπαθώντας να τους δώσει στέγη και τροφή.
Τρίτο: Καταγγελία των μονομερών ενεργειών, όπως της Αυστρίας και άλλων χωρών, που κλείνουν σύνορα και ακυρώνουν την υλοποίηση κοινών αποφάσεων.
Τέταρτο: Ασφαλής ευρωπαϊκός διάδρομος για τους πρόσφυγες. Για να υλοποιηθούν όσα έχουν αποφασιστεί.
Πέμπτο: Επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για να γίνει ειρήνη στη Συρία, με πολιτική λύση. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να λυθεί στη ρίζα του.
Έκτο: Εφαρμογή επιτέλους, της απόφασης του Σεπτεμβρίου για αναλογική μετεγκατάσταση των προσφύγων.
Εβδομο: Εφαρμογή της απόφασης για resettlement, μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, όπως έχει συμφωνηθεί.
Στέκομαι λίγο σε αυτό. Το καθεστώς Ερντογάν, εκμεταλλευόμενο την ανοχή και τη στήριξη της ελίτ των Βρυξελλών, παίζει ένα ανατολίτικο παζάρι με τις προσφυγικές ροές, ανοιγοκλείνοντας τις στρόφιγγες. Μέσα στον Φεβρουάριο, από τις 16-18 του μήνα, υπήρξαν 600 πρόσφυγες που πήγαν σε ένα μικρό ελληνικό νησί, το Καστελόριζο. Δεν είχαν περάσει ποτέ πριν πρόσφυγες στο Καστελόριζο όλο το 2015. Διότι γεωγραφικά δεν βρίσκεται στην πορεία των προσφυγικών ροών. Βρίσκεται όμως σε μια περιοχή όπου η Τουρκία θέλει να παίξει παιχνίδια κυριαρχίας και χρησιμοποιεί ανθρώπινες ζωές, για να στήσει αυτό το ανατολίτικο παζάρι με τις Βρυξέλλες για ζητήματα όπως το Κουρδικό, το Συριακό ή ο ρόλος της στην περιοχή.
Καταλήγοντας, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να οδηγήσει και στο «τι κάνουμε». Βρίσκω ότι η πρωτοβουλία που ανέπτυξε η Κόνι Έρνστ, προκειμένου να συντάξουμε μια επιστολή με τις θέσεις μας, είναι μια καλή πρωτοβουλία. Και πρέπει όλοι να την στηρίξουμε. Όπως επίσης προτείνω να υπάρξει ανακοίνωση της προέδρου μας, Γκάμπι Τσίμερ, που να θέτει αυτά τα ζητήματα και κυρίως τα επίκαιρα θέματα, για την ανθρωπιστική κρίση και τις μονομερείς ενέργειες κάποιων κρατών μελών.
Τέλος, και κυριότερο, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα και σε εθνικό επίπεδο: χρειάζεται όλες οι αντιπροσωπείες, όλα τα κόμματα που μετέχουν στην Ευρωομάδα της Αριστεράς, να πάρουν πρωτοβουλίες για ένα κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πριν απ’ όλα, αλλά και προς όσους σώζουν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όπως είναι ο ελληνικός λαός. Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα! Όπου υπάρχουμε και έχουμε φωνή.
Κόντρα στην άκρα δεξιά να είναι η δική μας ατζέντα και όχι μόνο με πολιτικές ανακοινώσεις, αλλά και με ανθρώπινη και ανθρωπιστική βοήθεια. Υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία, που δεν έχουν στείλει μια κουβέρτα στην Ελλάδα, που δεν έχουν στείλει έναν άνθρωπο από τη Frontex, που δεν έχουν στείλει μια σκηνή! Σε αυτό, ας απαντήσουμε εμείς οι Αριστεροί, με τη δική μας κινηματική και πολιτική πρωτοβουλία».

 

 

HMEΡΙΔA: Λιτότητα και συνοχή δεν συμβαδίζουν

Ημερίδα των Ευρωβουλευτών της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κ��ινοβούλιο πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου με θέμα τις Πολιτικές Συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ημερίδα άνοιξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τονίζοντας ότι «η μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων παραμένει ένας στόχος επίκαιρος με την επιδίωξη της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής μέσα από μια πιο στενή περιφερειακή και εθνική εναρμόνιση».
Συνέχισε υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι περιφερειακές ανισότητες, ειδικότερα από το 2008 και μετά, μεγαλώνουν και τα επίπεδα ανεργίας. Δεν είναι τυχαίο πως ενώ αυξήθηκε ο αριθμός ατόμων στα όρια της φτώχειας από 16,5% το 2008 σε 18% το 2012 πανευρωπαϊκά, σε μερικές χώρες όπως η Ελλάδα, ο δείκτης πέρασε απο 15,7% σε 35% τα χρόνια αυτά.
Ο κ. Παπαδημούλης, κατέληξε λέγοντας πως οι πολιτικές συνοχής είναι απαραίτητες για να βελτιώσουν τις κοινωνικές συνθήκες και να περιορίσουν την πόλωση, την ίδια ώρα που οι αποστάσεις των κοινωνικών δεικτών μεταξύ Βορρά και Νότου μεγεθύνονται.

Ο υφυπουργός Αλ. Χαρίτσης

Ειδικότερο ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του Αλέξη Χαρίτση, υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ειδικός για θέματα ΕΣΠΑ), ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τη μετατόπιση κονδυλίων από τις χώρες του Νότου προς τις χώρες του βορειοανατολικού άξονα, τις χώρες δηλαδή που συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή διεύρυνση του 2004, ενώ ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός παρέμεινε ίδιος.
Ο Αλ. Χαρίτσης άσκησε κριτική στη στρατηγική που ακολουθήθηκε από τις κυβερνήσεις κατά την τελευταία δεκαετία, «στρατηγική πολιτικών χαμηλού εργατικού κόστους και όχι εκσυγχρονισμού του παραγωγικού συστήματος». Ειδικότερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ο υφυπουργός με βάση στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, υπογράμμισε «τα ακραία φαινόμενα αποεπένδυσης και μείωσης όλων των επενδυτικών δαπανών». «Οι πολιτικές λιτότητας δεν συμβαδίζουν με τις πολιτικές συνοχής», σημείωσε και κατέληξε πως «με την επικράτηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οι πολιτικές λιτότητας δυσχέραναν τη δυνατότητα διαφορετικής δημοσιονομικής επέκτασης και ενίσχυσης των επενδύσεων».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet