
Ο γερμανικός Τύπος πάντως ασχολήθηκε την τελευταία εβδομάδα και μια άλλη πτυχή της ραγδαίας «ανέλιξης» της AfD, που έχει να κάνει με τη χρηματοδότησή του. Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες έρχονται στο φως για τις σχέσεις του ακροδεξιού κόμματος με τη Μόσχα, κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αφού η προσπάθεια της Ρωσίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, ενισχύοντας ακραίες πολιτικές δυνάμεις, έγινε γνωστή από την υπόθεση της χρηματοδότησης του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν από ρωσική τράπεζα. Πρωταγωνιστής σε εκείνη την υπόθεση ήταν ο άλλοτε υπουργός Οικονομικών και έμπιστος του Πούτιν Ρόμαν Ποπώφ.
Στην περίπτωση της AfD κομβικό ρόλο φέρεται να παίζει η στενή σχέση του αντιπρόεδρου της, πρώην χριστιανοδημοκράτη και θεωρητικού ακραίων συντηρητικών θέσεων Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον νεοορθόδοξο, φιλομοναρχικό ρώσο επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέεφ. Ήταν μάλιστα καλεσμένος το περασμένο φθινόπωρο σε εκδήλωσή του ιδρύματος «Μέγας Βασίλειος», που έχει ιδρύσει ο 40χρονος Ρώσος στην Αγία Πετρούπολη. Ο τελευταίος στερείται του δικαιώματος εισόδου στην ΕΕ, λόγω περιέργων δραστηριοτήτων του στην Ουκρανία, ενώ φέρεται να ήταν οργανωτής και χορηγός ενός συνεδρίου στη Βιέννη το καλοκαίρι του 2014, με συμμετοχή τόσο της AfD, αλλά και ακροδεξιών κομμάτων από τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ιταλία την Κροατία, την Ουγγαρία, την Βουλγαρία αλλά και την Ελλάδα με στόχο τον καλύτερο συντονισμό τους και τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Αναλυτικά ρεπορτάζ για τις δραστηριότητες του και τις σχέσεις του με τη γερμανική ακροδεξιά δημοσίευσαν την περασμένη Κυριακή η «Frankfurter Allgemeine», αλλά και η εκπομπή έρευνας «Frontal 21» του δεύτερου δημόσιου γερμανικού καναλιού «ZDF» την περασμένη Τετάρτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό ρεπορτάζ ακούγονταν οπαδοί της αντιμουσουλμανικής οργάνωσης «Bargida» (βερολινέζικο παρακλάδι της Pegida) να φωνάζουν το σύνθημα: «Ο Πούτιν στο Βερολίνο, η Μέρκελ στη Σιβηρία». Ο Μαλοφέεφ, νοσταλγός του τσαρισμού, αλλά και θαυμαστής του Πούτιν διατηρεί επιχειρήσεις στα νησιά Κέυμαν, αλλά και δεσμούς με την οικογένεια Ανιέλι στην Ιταλία, ενώ κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί ρεπορτάζ για τις σχέσεις του με επιχειρηματίες και πολιτικούς και στην Ελλάδα.
Οι ρωσικές παρεμβάσεις στη γερμανική πολιτική σκηνή μέσω συγκεκριμένων μηχανισμών παραπληροφόρησης και προπαγάνδας αποτελούν μείζον θέμα το τελευταίο διάστημα, μετά και από μια σειρά στημένων ρεπορτάζ, που είχαν στόχο να προκαλέσουν αναστάτωση με επίκεντρο το μεταναστευτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψεύτικη είδηση, που διαδόθηκε πολύ γρήγορα και προκάλεσε ακόμα και διαδήλωση της ρωσικής κοινότητας στο Βερολίνο για την δήθεν απαγωγή και σεξουαλική κακοποίηση μιας 15χρονης (κατά άλλους 13χρονης) κοπέλας ρωσικής καταγωγής από πέντε πρόσφυγες που είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου. Η ιστορία αποδείχθηκε πέρα για πέρα ψεύτικη, αν και είχε προκαλέσει ακόμα και επίσημες αντιδράσεις από τη μεριά της Μόσχας, που έριξαν λάδι στη φωτιά.
Στο ρεπορτάζ του ZDF αναφερόταν επίσης ότι ο επικεφαλής της AfD στη γερμανική πρωτεύουσα συμμετείχε σε αρκετές μυστικές συναντήσεις στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, όπως και ο αρχηγός του νεοναζιστικού NPD (Εθνικού Κόμματος της Γερμανίας). Και οι δύο παραδέχτηκαν ότι έγιναν αυτές οι συναντήσεις, ομολόγησαν το θαυμασμό τους για τη «μεγάλη Ρωσία», αλλά αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα περί χρηματοδότησης από τη Μόσχα.
Δ.Σ.