Του Βασίλη Ρόγγα

«Βρε τον Μουζάλα. Το αμόλησε το “Μακεδονία” για τα Σκόπια σε εθνική μετάδοση. Ο Τσίμας ο γεροκνίτης ρίγησε από ηδονή αλλά το πέρασε ντούκου για να μην καρφωθεί. Εξι ακόμη κυπαρίσσια στο Γουδί, τομάρια, και ’γω εθελοντής να σας δέσω τα χέρια με σύρμα το χάραμα».
Αυτό το ποστάρισμα στο facebook στέρησε την ιδιότητα του μέλους της ΝΔ στο Φαήλο Κρανιδιώτη. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει το τοπίο στο κόμμα υπέρ μιας περισσότερο κεντρώας και φιλελεύθερης έμφασης; Σίγουρα ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήθελε αυτή του η κίνηση να ερμηνευτεί έτσι. Όμως πρόκειται περισσότερο για ένα διαζύγιο που ήδη είχε συμβεί και ουδόλως περί της απόρριψης των ακροδεξιών βαριδίων της παράταξης, όπως φανερώνουν άλλωστε και οι καίριες θέσεις που καταλαμβάνουν στον κομματικό μηχανισμό οι ακροδεξιοί Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης κ.ά.

Η δραστηριότητα

Μέσα στην ολιγοσέλιδη εισηγητική έκθεση για το καταστατικό στο 10ο συνέδριο της ΝΔ γράφει κάπου, ως αρνητικό φαινόμενο στο κόμμα: «Οι αποφάσεις είναι αρχηγικές (top - down)». Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν πρόκειται σύντομα να αλλάξει. Η κίνηση του κόμματος έχει ως αιχμή τις επισκέψεις, τις ομιλίες, τις ενέργειες του προέδρου. Και πρόκειται απλώς και μόνο για τη δεύτερη από μια σειρά αντιφάσεις που αναδεικνύονται με άδηλη την άρση τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, έπειτα από την ανάπαυλα του τριημέρου, επισκέφθηκε την Ειδομένη, καλώντας την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς να χρησιμοποιηθεί βία.
Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΝΔ παρέστη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του παρέμεινε σταθερός στα συμφωνηθέντα της εθνικής γραμμής για το προσφυγικό, όπως αυτή αποφασίστηκε στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Μόνο που δύο ημέρες πριν, έπειτα από τις εργασίες της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα της ΝΔ, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε: «Ο απών κ. Τσίπρας, αυτός που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος….». Για τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός υπέγραψε για το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου. Αν επιχειρήσει κανείς μια ερμηνεία θα έλεγε πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέλει να πλήξει και τους πρόσφυγες και την κυβέρνησή του. Μόνο που τουλάχιστον το δεύτερο συνήθως δεν το προκρίνουν οι πρωθυπουργοί.
Κι όμως, οι αντιφάσεις συνεχίζονται. Στο «μείζον» ζήτημα Μουζάλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεώρησε επιβεβλημένη την παραίτηση του υπουργού. Παράλληλα, το κόμμα, που ανοίγει τα πανιά του ιδεολογικά προς το φιλελευθερισμό, εξέδωσε και ανακοίνωση όπου προειδοποιεί να μην αλλάξει η σχέση κράτους εκκλησίας με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας Νικου Φίλη για τα θρησκευτικά στα σχολεία.
Τέλος, την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στον Ασπρόπυργο και εκθείασε την ιδιωτικοποίηση της έκτασης στο Θριάσιο ορίζοντας ως πρώτο μέλημα της ΝΔ τις ξένες επενδύσεις.

Το Συνέδριο

Η κορυφαία κομματική διαδικασία της ΝΔ θα διεξαχθεί στις 22 έως 24 Απριλίου και θα λάβουν μέρος, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, πάνω από 400.000 μέλη. Οι εκλογές ανάδειξης συνέδρων θα διεξαχθούν πανελλαδικά στις 3 Απριλίου, ενώ όσοι και όσες θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα θα το κάνουν από την ερχόμενη Δευτέρα έως την Τετάρτη 23 Μαρτίου. Έως την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου θα γίνουν οι εκλογές για τους υπεύθυνους θεματικών τομέων δράσης (τμήματα του κόμματος) και για τους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών (6 και 17 Απριλίου αντίστοιχα).
Οι 122 σελίδες της εγκυκλίου οδηγιών για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών και οι 8 της εισηγητικής έκθεσης για το καταστατικό, που είναι ένα συνονθύλευμα κοινοτοπιών χωρίς σχέδιο για το νέο καταστατικό, είναι ενδεικτικά της «διαδικασιολογίας» που έχει επικρατήσει στο κόμμα: πρώτα εκλογή αρχηγού και έπειτα συνέδριο. Πρώτα εκλογές για ανάδειξη συνέδρων και έπειτα τα κείμενα. Πρώτα ο ορισμός υπευθύνων για το κυβερνητικό πρόγραμμα και έπειτα το συνέδριο που θα δώσει τις κατευθύνσεις ακριβώς γι’ αυτό.
Η πιο σύγχρονη λειτουγία και σκέψη για ένα κόμμα της κεντροδεξιάς που θα ήθελε να φέρει ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβραδυνθεί ως δυναμική. Το χρονολόγιο όπως και το βάθος των αλλαγών δεν προμηνύουν μια εναλλακτική συγκρότηση του κομματικού μηχανισμού. Παράλληλα, η νίκη του κ. Μητσοτάκη στις εσωτερικές εκλογές δεν σταματά την πάλη γραμμών μέσα σε ένα βαθιά φραξιονισμένο κόμμα όπως η ΝΔ. Η εξαιρετικά χαλαρή στήριξη της καραμανλικής πτέρυγας θα μπορούσε να εκληφθεί και ως υπονόμευση, ενώ η ουσιαστική αναβάθμιση της ακροδεξιάς μερίδας του κόμματος δεν βοηθά στην ενότητα. Το κέντρο του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης, έχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που σοβεί πολλές δεκαετίες: το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος δεν είναι ούτε κεντροδεξιό, ούτε φιλελεύθερο, ούτε ακροδεξιό, προσπαθώντας να είναι όλα αυτά μαζί. Χρειάζεται να διαλέξει. Και φαίνεται πως η επιλογή θα μοιάζει πολύ με τις επεξεργασίες της ριζοσπαστικής πτέρυγας των ρεπουμπλικανών πριν την ανάδειξη του Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ. Άλλωστε αποτελεί πρότυπο για την οικογένεια.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet