«Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων», νέα παράταση

theatrika_1 (2)

Η ομάδα «Πείρα(γ)μα» συνεχίζει την επιτυχημένη δουλειά της «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων που σκηνοθέτησε με ευαισθησία και πολιτική συνείδηση η Αγγελική Κασόλα. Πρόκειται για μια θεατρική μουσική παράσταση ιστορικής μνήμης που φέρνει στη σκηνή τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ένα από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Το κείμενο προέρχεται από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος», και διασκευάστηκε για το θέατρο από την σκηνοθέτρια.
Ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης εμφανίζεται στη σκηνή κρατώντας μια βαλίτσα… αυτήν της μνήμης. Με την απέραντη τρυφερότητα που έχουν για τους ζωντανούς εκείνοι που πια δεν υπάρχουν, ο Σουκατζίδης ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με όλες τις μνήμες του από τη σύντομη ζωή του, επιμένοντας η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η μνήμη να αποκατασταθεί. Ένας νεκρός που δεν ζητάει το θρήνο μας, αλλά έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από αυτή που ήδη έχουμε, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό... «Γιατί έρχονται στιγμές που οι νεκροί χρειάζονται τους ζωντανούς και οι ζωντανοί τους νεκρούς...»
Στο ρόλο του Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης, της μνηστής του Χαράς, η Ειρήνη Μελά. Τραγουδά ζωντανά η Νατάσα Τζαβέλα και τη μουσική επιμέλεια έκανε ο Αλέξης Βάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τη γέννησή της το 2008 μέχρι και σήμερα, η ομάδα Πείρα(γ)μα επιμένει να επιβιώνει ως ανεξάρτητη, αυτοχρηματοδοτούμενη, συλλογική και συνεργατική επαγγελματική θεατρική ομάδα, έχοντας μέχρι τώρα στο ιστορικό της οκτώ παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Επιμένει να κάνει ένα λαϊκό, διαδραστικό και πολιτικό θέατρο καταργώντας τον 4ο τοίχο της σκηνής και βασίζεται πάνω στην τέχνη του ηθοποιού και της επικοινωνίας του με το κοινό. Επιμένει ότι μέγιστος σκοπός της είναι η εμψύχωση των θεατών της αλλά και των ανθρώπων που συμμετέχουν στα εργαστήρια και τις παράλληλες δράσεις της. Ότι η θέση της θεατρικής τέχνης είναι μέσα στην κοινωνία κι αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε αυτός ο διάλογος να έχει διάρκεια και να παράγει κοινές δράσεις. Βραβεύτηκε με τον Έπαινο Αρχαίου Δράματος (βραβεία Κάρολος Κουν 2013), για την παράστασή της «Πλούτος» του Αριστοφάνη.
Δευτέρα, στις 9μ.μ., στο «Τρίκυκλο» (Θ. Γεωμέτρου & Πυθέου, Νέος Κόσμος, στάση μετρό Άγιος Ιωάννης, τηλ. 210 9232384 και 6939669218), μέχρι 25 Απριλίου. Η τηλεφωνική κράτηση είναι απαραίτητη καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

 

«Αγγελική»
από τους Κilling the fly

theatrika_2
Mετά τη συμμετοχή τους για πέμπτη φορά στην παράσταση «Μαγικός αυλός» του Σάιμον Μακ Μπέρνι, ιδρυτή της ομάδας Complicite, οι Κilling the fly (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) επιστρέφουν από το Λονδίνο στην Αθήνα με το έργο τους «Αγγελική». Πρόκειται για ένα μελόδραμα για τρεις ηθοποιούς που επιχειρούν με απλά μέσα - την κουκλοπαιχτική, τη μιμική και τα σώματά τους - να μεταφέρουν επί σκηνής το ταξίδι της ζωής της Αγγελικής Ματθαίου, ξεκινώντας από το σώμα και με απόλυτο σεβασμό στο ρυθμό και το χώρο. Οι Killing the fly στήνουν μια παράσταση σωματικού θεάτρου, βασιζόμενοι στις θεατρικές αρχές του Jacques Lecoq και μιλούν για το σημαντικότερο ζήτημα των καιρών μας, την προσφυγιά.
Η παράσταση βασίζεται στην πραγματική ιστορία της ηρωίδας, μιας προσφυγοπούλας από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης, όπως η ίδια την παρουσιάζει σε ένα γράμμα της που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες. Η Αγγελική Ματθαίου, όπως μας υπαγορεύει το κείμενο στην αρχή της παράστασης, είναι «...παιδί της Λωζάνης. Της συνθήκης της Λωζάνης». Η ιστορία της ξεκινά στα 1922 στο σπίτι της, όταν η ηρωίδα ήταν μόλις 6 χρονών. Με την Καταστροφή της Σμύρνης η οικογένειά της αιχμαλωτίζεται από την τουρκική στρατοχωροφυλακή (τσανταρμάδες). Κι έτσι ξεκινά ένα πολύχρονο οδοιπορικό προς τα ενδότερα της Τουρκίας στη διάρκεια του οποίου χάνει όλη της την οικογένεια. Έπειτα από χρόνια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο. Το μεταναστευτικό είναι ένα φλέγον ζήτημα που συνεχίζει να διχάζει την κοινή γνώμη σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από την προσωπική της ιστορία, η Αγγελική θέτει ξανά το ερώτημα «Τί εστί εθνική ταυτότητα; Τί εστί έθνος;».
Το κείμενο διασκεύασε η Κατερίνα Δαμβόγλου. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφουν οι Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert. Ερμηνεύουν οι: Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης.
Τετάρτη ως Σάββατο, στις 9.15μ.μ. και Κυριακή στις 7μ.μ., από 8 μέχχρι 29 Απριλίου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, Δώμα (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, Νέος Κόσμος,τηλ. 210 9212900).

“Φράνσις”
της Αλμπέρτα Τσοπανάκη

Η εκλεκτή θεατρολόγος Μαρίκα Θωμαδάκη σκηνοθετεί την παράσταση «Φράνσις» (ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών). Το έργο συνέγραψε η Αλμπέρτα Τσοπανάκη (κυκλοφορεί στις εκδόσεις «Θεατροσκόπιο») και στηρίζεται στη ζωή της ηθοποιού Φράνσις Φάρμερ. Ο επαναστατικός και αντισυμβατικός χαρακτήρας της ηθοποιού Φράνσις, που αντιδρά οριακά σε ό,τι θεωρεί κατεστημένο, θα την οδηγήσει με την επιμονή της μητέρας της σε ψυχιατρικό άσυλο όπου θα πέσει θύμα βιασμού και κακοποίησης με ακραία κατάληξη να υποστεί λοβοτομή.
Ο Τάκης Μελίδης υπογράφει μουσική επιμέλεια, σκηνικά και φωτισμούς. Παίζουν οι: Αλμπέρτα Τσοπανάκη, Μαρία Δούση, Πέτρος Μπένος, Θανάσης Πατριαρχέας, Κωνσταντίνος Κούσης, Εμμανουήλ Μαυρίδης.
Σάββατο 9.30μ.μ. και Κυριακή 6.30μ.μ., μέχρι 17 Απριλίου, στο Θέατρο Παραμυθίας (Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Κεραμεικός, τηλ.: 210 3457904 6974646343).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet