brazilia

 

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Βραζιλία, μετά τις κατηγορίες για χρηματισμό του πρώην προέδρου Λούλα και ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Ντίλμα Ρούσεφ να τον επαναφέρει στο κυβερνητικό σχήμα. Πρόσφατα, ο Λουις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μαζί με δύο από τους γιους του προσήχθη για ανάκριση, καθώς φαίνεται να εμπλέκεται στα σκάνδαλα της πετρελαϊκής εταιρίας Petrobras. Ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος και ηγετική φυσιογνωμία της λατινοαμερικάνικης αριστεράς αφέθηκε μεν ελεύθερος προς το παρόν, ωστόσο οι αρχές υποστηρίζουν ότι έχει λάβει μίζες από την εν λόγω εταιρία με τη μορφή σπιτιών και πληρωμών.
Αυτό που όξυνε περισσότερο τα πνεύματα στην Βραζιλία είναι η αμφιλεγόμενη κίνηση της νυν προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, να υπερασπιστεί τον προκάτοχο και μέντορά της τοποθετώντας τον στη θέση του Προσωπάρχη της κυβέρνησης. Πολλοί έσπευσαν να κρίνουν την απόφαση Ρούσεφ λέγοντας ότι έτσι θωρακίζει τον Λούλα από την έρευνα εις βάρος του, ενώ σε ανακοίνωσή του το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μπραζίλια ζήτησε την αναστολή του διορισμού του μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Σκάνδαλα διαφθοράς

Η Petrobras, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες παγκοσμίως και η μεγαλύτερη στην Βραζιλία, ανήκει κατά το ήμισυ στο δημόσιο. Το 2006 όταν ανακαλύφθηκαν πετρελαϊκές πηγές κοντά σε ακτές της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρούσεφ ως υπουργός της τότε κυβέρνησης Λούλα, εξασφάλισε για την Petrobras συμβόλαια για την εκμετάλλευσή τους, παρά της αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ. Το 2014, ο δικαστής Σέρτζιο Μόρο, ο οποίος πρόσκειται στο νεοφιλελεύθερο κόμμα PSDB της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε έρευνα για δωροδοκίες και χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων από την Petrobras και τις οικονομικές τους συναλλαγές με άλλες εταιρίες, πετρελαϊκές, κατασκευαστικές και ναυπηγικές.
Η δεύτερη περίπτωση μεγάλης κλίμακας διαφθοράς που ταρακουνάει την πολιτική σκηνή της χώρας έχει να κάνει με την κατασκευαστική Odebrecht, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Βραζιλία αλλά και σε Αφρική και ΗΠΑ. Η εταιρία αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές, ώστε να ερευνηθούν περαιτέρω σκάνδαλα που αφορούν μίζες σε πολιτικούς της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με σκοπό την ανάληψη έργων για το Μουντιάλ του 2014. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μέσα στην εταιρία υπήρχε ειδικό “τμήμα δωροδοκιών” που λειτουργούσε με δικό του προσωπικό και κανόνες. Ο πρόεδρος της εταιρίας έχει ήδη δικαστεί σε 19μηνη φυλάκιση για διαφθορά. Επιπλέον οι αρχές έχουν στα χέρια τους λίστα  με τα ονόματα 200 πολιτικών από διάφορα κόμματα, που φαίνεται να είχαν ύποπτες συναλλαγές με την εταιρία. Επιπλέον, άλλο ένα χτύπημα για την Ρούσεφ είναι η κατηγορία ότι παραποίησε δημοσιονομικά στοιχεία το 2014, ώστε να διευκολύνει την επανεκλογή της στις αρχές του 2015.

Μαζικές διαδηλώσεις

Η δομική διαφθορά της Βραζιλίας αποκαλύπτεται και η λαϊκή οργή ενδεχομένως να να γίνει ανεξέλεγκτη. Παρατηρείται ήδη άνοδος της ακροδεξιάς μετά από αυτή την καταφανή υποτίμηση του κοινοβουλευτισμού στα μάτια του κόσμου. Το ακροδεξιό μόρφωμα του Ζαίρ Μπολσονάρο ήδη επωφελείται από την εκρηκτική ατμόσφαιρα και την γενικευμένη απογοήτευση. Η συντηρητική μεσαία τάξη στρέφεται προς τον πολιτικό με τη φασιστική ρητορική, που καταφέρεται εναντίον όλων των αδύναμων κοινωνικών και φυλετικών ομάδων χωρίς εξαιρέσεις.
Οι αντιδράσεις μεγάλου μέρους των πολιτών ήταν έντονες. Τις τελευταίες εβδομάδες οργανώθηκαν κύματα διαδηλώσεων κατά του πρώην προέδρου της χώρας, αλλά και της Ντίλμα Ρούσεφ, σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, με αποκορύφωμα το ένα εκατομμύριο κόσμου που μαζεύτηκε στο Σάο Παολο καταγγέλλοντας το διορισμό του Λούλα. Κατά την τελετή ανάληψης των νέων του καθηκόντων ο Λούλα δήλωσε ότι “δεν θα γίνει κανένα πραξικόπημα”, ενώ οπαδοί του συγκρούστηκαν με αντιπάλους του έξω από το προεδρικό μέγαρο. Η αστυνομία διέλυσε τον κόσμο με τη χρήση σπρέι πιπεριού και ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε 300 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης από τον χώρο. Όπως και ο Λούλα, έτσι και η Ρούσεφ, επαναλαμβάνει ότι πρόκειται περί “πραξικοπήματος” μεθοδευμένου από όσους θέλουν να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση. Προς το παρόν, η υπουργοποίηση Λούλα έχει παγώσει λόγω της έκρυθμης κατάστασης. Η συγκυρία δεν δείχνει να ευνοεί τον πρώην πρόεδρο που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία το 2018. Δεδομένης της δημοφιλίας του, η σύλληψή του ήταν ένα τεράστιο πλήγμα.
Παράλληλα, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί παρά τους έντονους κλυδωνισμούς της κυβέρνησής της, καθώς τα σκάνδαλα πληθαίνουν και την διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου. Οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση παραίτηση της προέδρου και σταδιακά αποκαλύπτονται όλο και περισσότερα ονόματα πολιτικών του στενού της περιβάλλοντος που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Η κυβέρνηση Ρούσεφ δείχνει να μην έχει πολύ καιρό ζωής παρότι εκλέχθηκε για δεύτερη φορά πέρυσι έχοντας 52% των ψήφων. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση η ίδια είχε κερδίσει την προτίμηση του 56% του εκλογικού σώματος.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet