Äßêç ôçò ×ñõóÞò ÁõãÞò óôï äéêáóôÞñéï ôïõ Êïñõäáëëïý ôçí ÐÝìðôç 15 Ïêôùâñßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

 

 

Της Ειρήνης Προμπονά

Στις 20 Απριλίου συμπληρώνεται σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη της δίκης της ναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Η συγκεκριμένη δίκη είναι από τις σημαντικότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αντίστοιχη διαδικασία δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καλείται να λογοδοτήσει για δράση εγκληματικής οργάνωσης, ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή.
Οι συλλήψεις στελεχών, μελών και σύσσωμης σχεδόν της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013, αμέσως μετά τη σύλληψη Ρουπακιά για τη δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα μουσικού, Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι.
Πριν τη δολοφονία Φύσσα είχαν προηγηθεί οι δολοφονικές επιθέσεις των Ταγμάτων Εφόδου εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, των αιγύπτιων ψαράδων στην ίδια περιοχή, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα κι ένα πλήθος άλλων επιθέσεων και σοβαρών τραυματισμών εναντίον μεταναστών, αντιεξουσιαστών κ.α.
Η δολοφονία Φύσσα ήταν το αποκορύφωμα. Η ανακριτική διαδικασία κράτησε 9 μήνες και το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε με αμετάκλητο βούλευμά του την παραπομπή 69 προσώπων, μεταξύ αυτών σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή αναδείχθηκε στις εκλογές του 2012, με τη βαριά κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Στο βούλευμα περιλαμβάνονται τα αδικήματα της ΧΑ από το 2008.
Πολύμηνη η ανακριτική διαδικασία, υπήρξε, όμως, ακόμα μια καθυστέρηση για να ξεκινήσει η δίκη. Αυτή της άρσης της ασυλίας των εμπλεκόμενων βουλευτών της ΧΑ στην υπόθεση, κάτι που επισήμαναν με επιστολή τους στον τέως Πρόεδρο της Βουλής, Β. Μεϊμαράκη, οι εφέτες ανακρίτριες κκ. Κλάπα και Δημητροπούλου, στις 16 Απριλίου 2014.
Τελικά, τον Απρίλιο του 2015, η ογκωδέστατη δικογραφία έφτασε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Μια δικαστική αίθουσα η οποία, αν και ονομάζεται «ειδικά διαμορφωμένη», για μια δίκη του μεγέθους και του «ειδικού βάρους», όπως της συγκεκριμένης, είναι και θα έπρεπε να ονομάζεται «επιεικώς απαράδεκτη».
Ο όγκος της δικογραφίας, το πλήθος των δικηγόρων που συμμετέχει και από τις δυο πλευρές, των μαρτύρων και των κατηγορουμένων, τα πολλά προβλήματα της δικαστικής αίθουσας και οι εντάσεις στον ...προαύλιο χώρο, είναι λίγο πολύ γνωστά.

Η πολιτική ευθύνη

Η ανάληψη της «πολιτικής» ευθύνης του αρχηγού της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκου, σχεδόν ανήμερα της επετείου της δολοφονίας Φύσσα και λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2016, δεν επηρέασε καθόλου τη δίκη που βρίσκονταν σε εξέλιξη. Η Πολιτική Αγωγή κατέθεσε αίτημα εγγράφως και ζήτησε η δήλωση να συμπεριληφθεί στην υπόθεση. Το αίτημα ακόμα εκκρεμεί.
Από τον Σεπτέμβρη του 2015, που ξεκίνησαν οι καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα, μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2016, έχουν πραγματοποιηθεί 54 συνεδριάσεις, όμως ο αριθμός είναι πλασματικός. Στην πραγματικότητα, η δίκη σταμάτησε στην κατάθεση του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Μπιάγκη, που είναι 17ος στη λίστα των μαρτύρων, στις 11/01, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η συνεχιζόμενη αποχή των δικηγόρων δεν επέτρεψε την εξέλιξη της δίκης.

Αναβολή 26 δικάσιμων

Έχουν χαθεί 26 δικάσιμες, οι οποίες, αν είχαν πραγματοποιηθεί με το ρυθμό που είχε πάρει η διαδικασία των συνεδριάσεων, θα είχαν ολοκληρωθεί, τουλάχιστον, οι καταθέσεις των μαρτύρων που αφορούν την υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα. Με 10 δικάσιμους το μήνα και πάλι η υπόθεση προχωρούσε αργά, αλλά τουλάχιστον προχωρούσε. Η έδρα δεν δικάζει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη δίκη, κάτι που θα έπρεπε να έχει ληφθεί υπόψη εκ των προτέρων, προκειμένου η διαδικασία να προχωρά πιο γρήγορα σε ρυθμό.
Εν τω μεταξύ ο χρυσαυγίτης -και καθ’ ομολογία δολοφόνος- του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, αποφυλακίστηκε, όπως αναμένονταν, στις 18 Μαρτίου με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, λόγω παρέλευσης του ανώτατου επιτρεπτού ορίου προσωρινής κράτησης, συμπληρώνοντας 30 μήνες. Οι κατηγορίες: ανθρωποκτονία από πρόθεση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Για να συνεχιστεί η κράτησή του θα έπρεπε να προκύψουν νέα ενοχοποιητικά στοιχεία, βάσει της δικογραφίας πάντα. Η οικογένεια Φύσσα απάντησε στην αποφυλάκιση μ’ ένα βίντεο ντοκουμέντο «οι δολοφόνοι ζουν ανάμεσά μας».
Κάθε προσπάθεια χορήγησης αδείας από τους δικηγορικούς συλλόγους για να συνεχιστεί η δίκη της ΧΑ πέφτει στο κενό. Η αποχή συνεχίζεται ακόμη, ενώ η δίκη, ένα χρόνο σχεδόν από την έναρξή της, έχει ελάχιστα προχωρήσει. Παράλληλα, η δίκη του Noor 1 συνεχίζεται κανονικά «για ανθρωπιστικούς λόγους», απολύτως σεβαστό. Για τη δίκη της ΧΑ, μια ιστορικής και ουσιαστικής σημασίας δίκη, δεν έχει χορηγηθεί άδεια, ώστε να προχωρά έστω με μειωμένους ρυθμούς.
Σεβαστά και τα αιτήματα των δικηγόρων που απέχουν. Σαφέστατα δεν έχουν ευθύνη για την αποφυλάκιση Ρουπακιά. Η μη χορήγηση, όμως, άδειας για τη συγκεκριμένη δίκη, όπου δεν απασχολεί μόνο ποινικά, αλλά και πολιτικά την χώρα, με τους κατηγορούμενους να αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, βάσει της δικογραφίας, καθιστούν την απόδοση δικαιοσύνης μέγιστη προτεραιότητα και αναγκαιότητα. Ο δικηγόρος είναι «συλλειτουργός της Δικαιοσύνης», και ως τέτοιος εξασκεί «λειτούργημα» και όχι ένα απλό «επάγγελμα». Η διαφορά είναι εμφανής και θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη.
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet