panos

Φωτό: Βασίλης Μαθιουδάκης

Μπροστά στην εικόνα της σιδερόφρακτης Ευρώπης, της Ευρώπης φρούριο, το τμήμα Δικαιωμάτων στέκεται σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών. Ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αυτός της έμπρακτης αλληλεγγύης, της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των διεθνών συνθηκών και της νομιμότητας.
Η πρόσφατη  συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας της 18 Μαρτίου 2016 αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα έχει βασικό στόχο την μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και όχι την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Να σημειώσουμε δε, ότι οι “ροές” αυτές είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα  προσφυγικές, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ  εκφράζει την  αντίθεσή του στη  συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υποστηρίζει ότι τα “αδιαπραγμάτευτα” δικαιώματα των προσφύγων δεν είναι αδιαπραγμάτευτα όταν αναιρείται στην πράξη η Συνθήκη της Γενεύης αλλά και το κοινοτικό δίκαιο.

Με την πλευρά της αλληλεγγύης

Τασσόμαστε σταθερά με την πλευρά της αλληλεγγύης και της τήρησης των διεθνών συνθηκών, ενάντια στις λογικές και πρακτικές της Αυστρίας και των χωρών του Βίσεγκραντ, ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία της Ευρώπης-φρούριο.
Σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα πρέπει να οργανωθεί συγκροτημένα η διαδικασία της ευρείας μετεγκατάστασης των προσφύγων από Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία στην Ευρώπη και η διασφάλιση όλων των νόμιμων οδών για τους πρόσφυγες.

Σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα

Πιστεύουμε, επιπλέον, ότι η  εφαρμογή της συμφωνίας  παρουσιάζει εξαιρετικά σοβαρά τεχνικά και νομικά προβλήματα. Η διαρκής επίκληση  της τήρησης του διεθνούς δικαίου, αποτελεί θετικό στοιχείο, ωστόσο, υπονομεύεται από άλλες ρυθμίσεις, που έρχονται σε αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα.
1. Θα επιστρέφονται στο εξής από την Ελλάδα στην Τουρκία όσοι, κατά τη συμφωνία, «δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας». Πώς λοιπόν θα επιστρέφουμε Σύρους, Ιρακινούς ή Αφγανούς; Βαφτίζοντας την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα». Η Τουρκία δεν συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα, αν και θα θέλαμε και θα συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού,  δεν έχει αναγνωριστεί ως τέτοια από καμία ευρωπαϊκή χώρα. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν την αναγνώρισε ως τέτοια ούτε με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Συνεπώς, δεν την αναγνωρίζει ούτε η χώρα μας. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα και θα φέρει το βάρος μιας συστηματικής παραβίασης του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου (Σύμβαση της Γενεύης, Οδηγία 2013/32). Μια τέτοια εξέλιξη δεν πρέπει να συμβεί. Η Τουρκία έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για επαναπροωθήσεις σε εμπόλεμες περιοχές, για βασανιστήρια, αλλά και γιατί δεν έχει πλήρες καθεστώς ασύλου, παρά μόνο για τους ευρωπαίους πολίτες (!) (γεωγραφικοί περιορισμοί στη Συνθήκη της Γενεύης). Και φυσικά η Τουρκία δεν μπορεί να διασφαλίσει στους προσφυγικούς πληθυσμούς στοιχειώδη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εργασία ,παιδεία και νομική προστασία.
2. Για κάθε Σύρο που επιστρέφεται στην Τουρκία, ένας άλλος θα επανεγκαθίσταται στην Ευρώπη. Εισάγονται, συνεπώς, κριτήρια «επιλογής» με βάση την εθνικότητα (αφού το σύστημα αυτό αφορά μόνο Σύρους) κατά προφανή παράβαση του προσφυγικού δικαίου, και ταυτόχρονα εισάγονται κριτήρια τιμωρητικά: Ο πρόσφυγας που επιχείρησε το πέρασμα στην Ευρώπη τιμωρείται, αφού πλέον δεν είναι «επιλέξιμος» για επανεγκάτασταση σε αυτό το σουρεαλιστικό και τρομακτικό big brother που στήνεται.
3. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για παροχή προστασίας σε ευάλωτες ομάδες και ασυνόδευτα ανήλικα.
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Διεθνής Αμνηστία, διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις, πλήθος ανθρωπιστικών και προοδευτικών φορέων αλλά και μεμονωμένες προσωπικότητες, έχουν ταχθεί με σαφήνεια και οξύτητα ενάντια στη συμφωνία την οποία η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει ως «ιστορικών διαστάσεων πλήγμα για τα δικαιώματα».
Αντίστοιχα, αρνητικά απέναντι στη συμφωνία στέκονται με δηλώσεις τους εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κομμάτων της αριστεράς, των πρασίνων και άλλων προοδευτικών δυνάμεων,

Να κινητοποιηθούμε δυναμικά

Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι μια συμφωνία που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και αποδυναμώνει την μέχρι σήμερα ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, πολιτική που καταδεικνύει έμπρακτα τη διαφορά Αριστεράς και Δεξιάς, που κινητοποίησε δυνάμεις στην κοινωνία, που μας έκανε περήφανους/ες.
Τα μέλη του κόμματος και η νεολαία μας θα συνεχίσουν να αγωνίζονται αταλάντευτα μαζί με τους αλληλέγγυους/ες  για την φιλοξενία, την ένταξη και το δικαίωμα στη ζωή όλων των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με αφοσίωση και αυταπάρνηση, όπως πράττουν καθημερινά μέχρι σήμερα,
Αριστερά κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρέπει, με κάθε τρόπο, να κινητοποιηθούμε δυναμικά, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, στους ανθρώπους που κατατρεγμένοι από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την καταστροφή, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό φτάνουν στην Ευρώπη για να βρουν καταφύγιο.  Να αγωνιστούμε για την τήρηση του προσφυγικού δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης. Να αντισταθούμε στο κλείσιμο των ευρωπαϊκών συνόρων και τις επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Να διεκδικήσουμε ασφαλείς διόδους προκειμένου να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες, ενάντια στη λογική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών διαδρόμων.
Δύναμη μας ήταν είναι και θα είναι η αλληλεγγύη.



Κανελλοπούλου Μαρία, ηθοποιός,
πρώην βουλεύτρια
Καραγιαννίδης Χρήστος,
βουλευτής Δράμας
Κνήτου Κατερίνα, δικηγόρος,
συντονίστρια τμήματος δικαιωμάτων
Κουλίεβα Ταμίλα, ηθοποιός,
τμήμα δικαιωμάτων
Μαυρογιάννης Αριστείδης,
βιολόγος, τμήμα δικαιωμάτων
Μέλλιου Πόπη, ιδιωτική υπάλληλος, τμήμα δικαιωμάτων
Μπακοπούλου Έφη, εκπαιδευτικός,
τμήμα δικαιωμάτων
Πάλλης Γιώργος, βουλευτής Λέσβου
Πρασίνου Ευδοκία, μεταφράστρια,
τμήμα δικαιωμάτων
Ψαλιδάκος Πούλος, εκπαιδευτικός,
τμήμα δικαιωμάτων
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet