vrixelles

Του Ζαν Φεϊντέρ*

Στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, στεγάζεται μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Μαγκρέμπ. Οι νέοι εκεί βρίσκονται συχνά περιθωριοποιημένοι, γκετοποιημένοι, στερημένοι από κάθε προοπτική εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης. Κάποιοι απ΄ αυτούς γοητεύονται από το ISIS, αυτό το Ισλαμικό κράτος που ισχυρίζεται ότι θα δώσει νόημα στη ζωή τους, θα τους προσφέρει δουλειά, πρόσβαση στην ευτυχία, ακόμα και στον παράδεισο, μέσω του μαρτυρίου. Και παρασύρονται από έναν ισλαμιστικό θρησκευτικό φανατισμό, ιδιαίτερα βίαιο και επιθετικό.
Η δημιουργία αυτού του ισλαμιστικού κράτους είναι αποτέλεσμα σειράς λαθών που διέπραξαν οι Δυτικοί. Η εισβολή στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο αμερικανός πολιτικός κυβερνήτης, Paul Bremer, έδιωξε όλους τους σουνίτες από τη διοίκηση, παραδίδοντας τη χώρα σε ένα χάος και σε διχασμούς, από τους οποίους δεν συνήλθε ποτέ, και όπου κυριαρχεί σήμερα η πλειονότητα σιιτών. Οι σουνίτες, στους οποίους ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε στηρίξει την εξουσία του, αισθάνθηκαν εξόριστοι στην ίδια τους τη χώρα. Πολλοί απ΄ αυτούς προσχώρησαν στο ISIS, που κατέχει μέρος του εδάφους του Ιράκ και ιδίως την πόλη της Μοσούλης.
Από την έναρξη της σύρραξης στη Συρία, οι Δυτικοί αποδέχτηκαν σιωπηρώς το να παραδίδει η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία ποσότητες όπλων στους λεγόμενους μετριοπαθείς ισλαμιστές Σύριους, μερικοί από τους οποίους, όπως η ομάδα Αλ-Νόστρα, δήλωσαν ανοιχτά ότι ανήκουν στην Αλ-Κάιντα.
Η Τουρκία του Ερντογάν παίζει διφορούμενο ρόλο έναντι του ISIS. Μεγαλύτερη αποφασιστικότητα δείχνει στο να κάνει πόλεμο κατά των Κούρδων.

Η πολιτική εμπλοκή της Γαλλίας

Σωστά, άραγε, η Γαλλία επέμεινε τόσο για την άμεση αποχώρηση του Μπαχάρ Αλ-Άσσαντ, όταν οι αντίπαλοί του ήσαν βαθιά διαιρεμένοι και δεν προσέφεραν καμία αξιόπιστη πολιτική εναλλακτική; Η Γαλλία τους παρέδωσε όπλα, που γρήγορα ενίσχυσαν το οπλοστάσιο των τζιχαντιστών. Γεγονός, πάντως, είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία εδώ και τέσσερα χρόνια, είναι χειρότερη από εκείνη που επικρατούσε πριν.
Έπρεπε η Γαλλία να δείξει τόσο αβρότητα απέναντι στη Σαουδική Αραβία και να πολλαπλασιάσει της πωλήσεις όπλων της στη χώρα αυτή, όπου τα δικαιώματα του ανθρώπου καταπατώνται συστηματικά ; Είναι μια χώρα που καλλιεργεί και διαδίδει μαζικά τον ισλαμικό Ουαχαμπισμό, που αποτελεί μια από τις πιο φονταμενταλιστικές μορφές του Ισλάμ. Μπορούμε, μάλιστα, να διερωτηθούμε: Ποια διαφορά υπάρχει άραγε ανάμεσα στην ιδεολογία της χώρας αυτής και εκείνης του ISIS;
Η επέμβαση της Γαλλίας, υπό τον Σαρκοζί, στη Λιβύη, είχε ως αποτέλεσμα τη βίαιη εξόντωση του Καντάφι. Αυτή έγινε χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οι Δυτικοί απέρριψαν αλαζονικά μια λύση ειρηνικής μετάβασης, που είχε προτείνει η Αφρικανική Ένωση. Η Λιβύη βυθίστηκε μέσα σε μια βίαιη αναρχία. Διάφορα τρομοκρατικά κινήματα πολεμούν εκεί, το ένα κατά του άλλου. Μερικά απ΄ αυτά προσχώρησαν στο Ισλαμικό Κράτος. Η πτώση του Καντάφι οδήγησε στην αποσταθεροποίηση του Μαλί, όπου οι τζιχαντιστές ανακήρυξαν το δικό τους Κράτος.

Η πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών

Η διένεξη Ισραήλ-Παλαιστινίων συνεχίζεται. Εδώ και σαράντα περίπου χρόνια, το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, οικοδομώντας αδιάκοπα νέους εποικισμούς. Καμιά αληθινή κύρωση δεν επιβάλλεται, όταν η Ρωσία υφίσταται κυρώσεις για τα όσα έπραξε στην Κριμαία και την Ουκρανία. Η πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών εξακολουθεί να τροφοδοτεί τα αισθήματα αδικίας στις αραβικές χώρες, που ωθούν τους νέους σε ριζοσπαστικά κινήματα που στρέφονται κατά των Δυτικών.

* Πρώην πρέσβης.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet