Δεν είναι χίλιες και μία οι νύχτες, αλλά πολύ περισσότερες.
Και δεν είναι παραμύθι της Χαλιμάς, αλλά θρίλερ ακατάσχετης καπιταλιστικής βουλιμίας
Του Κωστή ΓιούργουΜια φορά κι έναν καιρό, στο μακρινό 2007, ξεκίνησε η οικονομική κρίση που ταλανίζει τον πλανήτη. Έναυσμα ήταν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχημα της μετάδοσης της κρίσης παγκοσμίως τα χρηματοοικονομικά παράγωγα, που δημιουργήθηκαν με βάση τα δάνεια αυτά.
Στη γλώσσα των παγερών αριθμών, μόνο στις ΗΠΑ έχασαν το σπίτι τους πάνω από 10.000.000 άνθρωποι. Στη γλώσσα του βουλιμικού καπιταλισμού, περίπου 200.000 τέτοιες κατοικίες αγοράστηκαν (σε χρόνο «dt») από μεγάλες αμερικανικές εταιρίες μετοχικού κεφαλαίου (private-equity), κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds) και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (real-estate investment trusts). Κερδοσκοπική επένδυση: 20 δισ. δολάρια. Σκοπός: η ανακαίνιση και η ενοικίαση των ακινήτων. Επιδίωξη: νέα κέρδη. Στόχος: το άπειρο...
Παραπέρα, οι εταιρείες αυτές άπλωσαν χέρι και στα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια, όπου μιλάμε για μεγέθη ικανά να ξυπνήσουν το βαμπίρ που κρύβει μέσα του κάθε εθισμένος: το 2012 εκποιήθηκαν στις ΗΠΑ κόκκινα δάνεια 13,1 δισ. , το 2013 έφτασαν τα 34,7 δισ., το 2014 πλησίασαν τα 40 δισ. και βλέπουμε.
Στις μεγάλες εταιρίες του χώρου δεσπόζει η Blackstone, με την οποία η σχέση μας ως χώρα προβλέπεται να έχει μέλλον. Πρόκειται για μια γιγαντιαία εταιρεία, που το ενεργητικό της ξεπερνά τα 210 δισ. δολάρια και κατέχει πάνω από 41.000 ακίνητα, χάρη στις πιστώσεις δισεκατομμυρίων που της διοχετεύει αφειδώς η γερμανική Deutsche Bank (επ’ αυτού, τα σχόλια μια άλλη φορά). Το 61% των μετοχών της ανήκει στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρείες (βλ. Morgan Stanley, Citygroup, Bank of America), αλλά και στη Deutsche Bank, κ.ά.
Αυτά όσον αφορά στις εκροές (αγορές ακινήτων κ.λπ). Οι εισροές είναι, βεβαίως, τα ενοίκια που εισπράττουν οι εταιρείες αυτές και τα οποία αυγαταίνουν, εντέχνως μετατρεπόμενα σε ομόλογα, για την πληρωμή των οποίων μπαίνουν εγγύηση οι ίδιες οι κατοικίες.
Το άκρως καπιταλιστικό: ο ενοικιαστής είναι κάθε στιγμή εκτεθειμένος στον κίνδυνο της έξωσης, ακόμα και αν καταβάλλει το ενοίκιο ανελλιπώς, αν για οποιοδήποτε λόγο πάψει το ομόλογο να αποδίδει τόκους, οπότε το ακίνητο εκποιείται.
Το άκρον άωτον του καπιταλισμού του τζόγου: η δομή αυτών των «ομολόγων ενοικίου» είναι θανάσιμα παρόμοια με εκείνη ομολόγων στα οποία βασίστηκαν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και οδήγησαν στη σημερινή κρίση.
Ένα τζίνι στην Ευρώπη και στην ΕλλάδαΜετά τις ΗΠΑ, ήταν η σειρά των αγορών ακινήτων στην τσακισμένη από την κρίση περιφέρεια της ΕΕ. Η Blackstone έχει ήδη πατήσει πόδι στην Ισπανία, αγοράζοντας μαζικά υποτιμημένα ακίνητα από τράπεζες που καίγονται να ξεφορτωθούν τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού τους, προκειμένου να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους και να βγουν για ρευστό «στις αγορές» -που τις πατρονάρουν η Morgan Stanley, η Citygroup, η Bank of America, η Deutsche Bank... Και το κάνει υπαγορεύοντας τους όρους της: σε μία χώρα, όπως η Ισπανία, με υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (υψηλότερο από το κατασυκοφαντημένο δικό μας), το ζητούμενο για την Blackstone και τους ομότεχνούς της είναι η μείωση της ιδιοκατοίκησης και η αύξηση του μέσου ενοικίου, ως sine qua non όρος για την εκδήλωση «επενδυτικού ενδιαφέροντος». Η κυβέρνηση Ραχόι κινήθηκε νομοθετώντας πειθήνια προς αυτή την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα χιλιάδες εξώσεις.
Η συγκεκριμένη εταιρεία, μάλλον, είναι προ πολλού «εντός των πυλών» και της Ελλάδας, όπου αρκετά νωρίς ακούστηκαν τα ονόματα εννέα εταιρειών «διαχείρισης κεφαλαίων» με ενδιαφέρον για κόκκινα δάνεια: Apollo Capital, Monarch Alternative Capital, Oaktree Capital Management, York Capital, Marathon Asset Management, KKR, Third Point, Fairfax -και, βέβαια, της Blackstone. Που, όμως, η παρουσία της εδώ ανιχνεύεται ακόμα νωρίτερα: ως BlackRock είναι η εταιρεία που από το 2011 πραγματοποιεί τα «τεστ αντοχής» των ελληνικών τραπεζών, ελέγχοντας, πέραν των άλλων, την εξέλιξη των κόκκινων δανείων. Επιλέχτηκε γι’ αυτό το σκοπό από την ΕΚΤ και την ΤτΕ, καθώς διαθέτει ένα δικό της σύστημα εντοπισμού των παθογενειών των τραπεζικών συστημάτων. Το ονομάζει «Αλαντίν» – επειδή «ξετρυπώνει το “τζίνι” των κρυμμένων μυστικών των τραπεζών». Με το αζημίωτο: ακούστηκε ότι η αμοιβή της σε πρώτη φάση ήταν 17 εκατομμύρια δολάρια. Δεν ακούστηκε τι ενδεχομένως ιδιοποιήθηκε αδήλως από το σκάλισμα των ελληνικών κόκκινων δανείων.
Η BlackRock ιδρύθηκε το 1988 ως τμήμα του ομίλου της Blackstone και θεωρητικά είναι ανεξάρτητη εταιρεία, όμως οι γνωρίζοντες μιλούν για συχνές μετακινήσεις στελεχών από την BlackRock στην Blackstone και αντίστροφα.
Ο μύχιος πόθοςΕπίσης θεωρητικά, το ενδιαφέρον της BlackRock για την Ελλάδα εκδηλώθηκε μετά το μνημονιακό πεδίκλωμα της χώρας το 2010. Στην πράξη η εταιρεία ήταν παρούσα ήδη το 2008, οσμιζόμενη (ή μήπως προετοιμάζοντας;) τις εξελίξεις, όταν, με το προσωπείο της εταιρείας Artume, την οποία ελέγχει, αγόρασε βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 22.000 τετραγωνικών μέτρων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με σκοπό να κατασκευάσει ένα εμπορικό κέντρο τύπου mall επιφάνειας 53.000 τ.μ. σε μια περιοχή απαγορευμένη σε χρήσεις «πολυχώρων εμπορίου – ψυχαγωγίας».
Ουδείς λόγος ανησυχίας για τον επενδυτή: «Με την απειλή ακύρωσης της επένδυσης», η εταιρεία επέβαλε το 2012 «την κατάλληλη για τα συμφέροντά της ρυμοτομική γραμμή, που θα φέρει τα κτίρια που θα εκμεταλλεύεται πάνω σε στενό παράδρομο της λεωφόρου Κηφισού». Πρόκειται, βέβαια, για τις επενδύσεις όπως τις εννοούν όσοι κατηγορούν νύχτα-μέρα την τωρινή κυβέρνηση ότι «με τις αριστερές ιδεοληψίες της διώχνει τους επενδυτές από τη χώρα». Τέτοιες ιδεοληψίες δεν είχε ποτέ η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η οποία, πριν προσαράξει στις κάλπες του Ιανουαρίου 2015, πρόλαβε να δώσει δείγματα συστοίχησης με τις επιλογές Ραχόι, όπως υποδηλώνεται από μια απόφαση της ΤτΕ, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ Β΄1582/16-6-2014. Υπό τον κρυπτικό τίτλο «πλαίσιο εποπτικών υποχρεώσεων, για τη διαχείριση των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», η απόφαση εκείνη εκκινούσε την «τελική λύση» για τα κόκκινα δάνεια, με έναρξη την 1 Ιανουαρίου 2015, οπότε εξέπνεε το μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Η ετυμηγορία του Ιανουαρίου 2015 πάγωσε την όλη διαδικασία.
Είναι μια εξήγηση, κατά τη γνώμη μας, για τις παλινωδίες των δανειστών. Πίσω από την εμμονή να συνδέουν την τύχη των κόκκινων δανείων με το φορολογικό και το ασφαλιστικό, κρύβεται ο μύχιος πόθος κάθε καλού κερδοσκόπου: η βαριά φορολόγηση των πολιτών (διάβαζε φορολογικό) και η μείωση των στοιχειωδώς εγγυημένων εισοδημάτων (διάβαζε «σύνταξη του παππού», δηλαδή ασφαλιστικό), υποσκάπτουν τη δυνατότητα υπηρέτησης των κόκκινων δανείων, οδηγώντας τα με μαθηματική ακρίβεια στις αγκάλες των «επενδυτών».
Οι χίλιες και μία νύχτες των μνημονίων έχουν ξεπεράσει τις δύο χιλιάδες δύο. Οι κλέφτες, αντιθέτως, δεν είναι σαράντα, αλλά το πολύ εννιά, μαζί με την Blackstone, άντε δεκατρείς, μαζί με το κουαρτέτο. Αρκετοί, πάντως, για να επιτελούν το έργο τους με υπερεπάρκεια.