Του Νιλς ΜουίζνιεκςΤώρα που επιτεύχθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η ύψιστη προσοχή πρέπει να δοθεί στην υλοποίησή της, ώστε να διασκεδαστούν μια σειρά ανησυχιών που εκμαιεύει η συμφωνία όσον αφορά τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι θετικό ότι η συμφωνία εμπεριέχει κάποιες νομικές διασφαλίσεις, όπως την τήρηση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Αυτό θα πρέπει να είναι αυτόματα αποτρεπτικό για μαζικές απελάσεις και να προσφέρει μια αντικειμενική εκτίμηση της κάθε εξατομικευμένης αίτησης για άσυλο ή διεθνή προστασία.
Απαιτούνται επιπρόσθετες αρχέςΤαυτόχρονα, προκειμένου η συμφωνία να συμμορφωθεί αποτελεσματικά με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ, η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι επιπρόσθετες αρχές θα διέπουν την υλοποίησή της.
Πρώτα από όλα, η συμφωνία και οι νομικές διασφαλίσεις της δεν πρέπει να αφορούν μόνο τους Σύρους, αλλά όλους τους ανθρώπους που φθάνουν στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Δεύτερον, η ΕΕ και τα μέλη της πρέπει να παράσχουν έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα, που το δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου της έχει οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, συγκεκριμένα όσον αφορά στις συνθήκες υποδοχής και στην πρόσβαση στο άσυλο. Αυτή η βοήθεια πρέπει να είναι υπό τη μορφή χρηματοδότησης και ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και της ενίσχυσης της μετεγκατάστασης των προσφύγων μεταξύ της ΕΕ. Οι τρέχουσες διαθέσιμες θέσεις είναι σαφώς ανεπαρκείς, όπως και ο αριθμός των προσφύγων που έχουν μετεγκατασταθεί.
Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία να περιορίσουν την κράτηση των μεταναστών μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί η παράτυπη είσοδος και διαμονή σε μια χώρα δεν είναι έγκλημα. Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυες και τα θύματα σωματεμπορίας και βασανιστηρίων.
Είναι επίσης σημαντικό η Τουρκία να εφαρμόσει νομικές και διαδικαστικές διασφαλίσεις για όλους τους μετανάστες –όχι μόνο τους Σύρους- που θα γυρίσουν από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης των μαζικών απελάσεων και επαναπροωθήσεων.
ΜπάλωμαΕίναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι και το μαρτύριο των μεταναστών και η πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες θα εξαφανιστούν χάρη σε αυτή τη συμφωνία. Είναι απλά ένα μπάλωμα για να κλείσει μία από τις τρύπες της δυσλειτουργικής προσέγγισης των ευρωπαϊκών κρατών στη μετανάστευση. Χρειάζονται πιο τολμηρά και μακροπρόθεσμα μέτρα.
Είναι επείγον να αυξηθούν οι νόμιμες και ασφαλείς ευκαιρίες για τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη, όπως περισσότερες θέσεις επανεγκατάστασης –όχι μόνο από την Τουρκία- και διευκόλυνση των ανθρωπιστικών θεωρήσεων και ελάφρυνση των κανόνων οικογενειακής επανένωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, το συνέδριο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Γενεύη, στο τέλος Μαρτίου, είναι μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξουμε.
Επιπρόσθετα, νόμοι που επιβεβαιώνουν μια ανθρώπινη προσέγγιση για τις ανάγκες των προσφύγων πρέπει να αντικαταστήσουν όσους ποινικοποιούν όσους εισέρχονται και διαμένουν με παράτυπο τρόπο. Πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης της ΕΕ στη Μεσόγειο.
Τέλος, πολιτικοί ιθύνοντες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης πρέπει να αντιμετωπίσουν το κοινό αίσθημα ανησυχίας σχετικά με τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο από την ηθική σκοπιά. Πρέπει να δείξουν το δρόμο, τηρώντας τα κριτήρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ηθικών αρχών της ανεκτικότητας, αποδοχής και αλληλεγγύης που καθορίζουν την Ευρώπη. Η προστασία των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση. Δεν είναι εύκολη αποστολή, αλλά ούτε και ακατόρθωτη. Η συμφωνία της ΕΕ και της Τουρκίας, μπορεί να είναι μέρος της λύσης, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα προκειμένου να προστατέψουν αυτούς που ξεφεύγουν από τους πολέμους και τους διωγμούς.
* Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.