Θεματικό Φεστιβάλ με θέμα τον Εμφύλιο

Τι ήταν ο ελληνικός εμφύλιος και πώς έχει επηρεάσει τη χώρα μας μέχρι σήμερα; Τι μάθαμε, τι ξεπεράσαμε, ποιες εκφάνσεις του διαιωνίζονται στο χρόνο και ποια ίχνη του επανέρχονται στη σημερινή πολιτική ένταση; Ποια διαλεκτική καλούμαστε να αναπτύξουμε στο θέατρο για να κατανοήσουμε αυτά τα γεγονότα; Με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την έναρξη του ελληνικού εμφυλίου, η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει από τις 30 Μαρτίου έως και σήμερα 3 Απριλίου ένα ενδιαφέρον Θεματικό Φεστιβάλ με είσοδος ελεύθερη για το κοινό.
Σήμερα, προλαβαίνουμε να δούμε τη δουλειά της Άννας Τζάκου «Αναπαράσταση», μια περφόρμανς με αφορμή το το συλλαλητήριο του ΕΑM, τον Δεκέμβριο του 1944.
Αντιγράφουμε από το πολύ καλό, πάντα ενημερωμένο και ιδιαιτέρως καλαίσθητο site για τις τέχνες Artplay (www.artplay.gr) ένα απόσπασμα από συνέντευξη της σκηνοθέτριας: «Η αρχική ιδέα προέρχεται από το μονόλογο της Εύας Κοταμανίδου στην ταινία “Θίασος” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ο μονόλογος είναι μια μαρτυρία του συλλαλητηρίου του ΕΑΜ στις 3 Δεκεμβρίου του ’44, όπου αστυνομικοί πυροβόλησαν κατά άοπλων διαδηλωτών. Το κείμενο περιγράφει ένα τραυματικό γεγονός στο πιο οικείο σημείο της πόλης, την πλατεία Συντάγματος. Μέσα από το κείμενο  δημιουργήθηκε η ιδέα εξιστόρησης της μαρτυρίας in situ, μέσα δηλαδή σε παρόντα χρόνο στη πλατεία. […] Η περφόρμανς ξεκινάει ορίζοντας το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της Απελευθέρωσης, της εποχής δηλαδή που εκκενώνεται η Αθήνα από τα Γερμανικά στρατεύματα. Επιχειρεί να κατανοήσει τη βαθύτερη δυναμική των πολιτικών μερών που μετέπειτα γίνονται πρωταγωνιστές των Δεκεμβριανών. […] Με αφορμή το συλλαλητήριο του ΕΑM, μια χωρικά παραγκωνισμένη εγγραφή της πόλης, η περφόρμανς φιλοδοξεί να συστήσει ένα βίωμα όπου το τραυματικό δημόσιο συμβάν αναπνέει ξανά αλλά παράλληλα ξεπερνά ερμηνείες πόλωσης και συναισθηματισμού.»

Τραγούδια αγάπης και αντίστασης

Η Καίτη Μαράκα τραγουδά Θεοδωράκη, Σαββόπουλο, Περίδη, Θ. Παπακωνσταντίνου, Καλδάρα αλλά και ξένους συνθέτες και τραγουδοποιούς, όπως L. Cohen, Enya, G. Moustaki και G. Gaber. Στην κιθάρα ο Άλκης Αναστόπουλος.
Το Σάββατο 9 Απριλίου, στις 8.30μ.μ., στο Ιδιόμελο (Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κων/νου, Μαρούσι, κοντά στον ΗΣΑΠ, τηλ. 210 6817042).

 

Παράταση παραστάσεων για τη “Λούλα”

Στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου συνεχίζεται η παράσταση «Λούλα», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Βαγγέλη Ραπτόπουλου. Προσπαθώντας να φτάσει πάση θυσία στο αποκορύφωμα της ηδονής, μια όμορφη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Αθηνών έρχεται αντιμέτωπη με την εφιαλτική όψη της λαγνείας. Μια παράσταση για το γυναικείο οργασμό και την απουσία του. Για τη χρήση ινδικής κάνναβης. Για σεξουαλικές διαστροφές. Για τη λαγνεία ως εφιάλτη της Ανατολής. Για βρικόλακες στην Αχαΐα του προηγούμενου αιώνα. Για κόσμους άλλων διαστάσεων στη σύγχρονη Αθήνα. Και για τον κόσμο των ψυχώσεων.
Μια πολιτική πορνογραφία. Ο αυτιστικός κόσμος της Λούλας. Η Λούλα ως σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς που πάλεψε να ενηλικιωθεί στις τοξικές δεκαετίες από το ’90 και μετά.
Η παράσταση είναι αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους.
Τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία έκαναν οι Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου. Το σκηνικό χώρο και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Μαγδαληνή Αυγερινού, τη μουσική ο Κ. Ζουλιάτης και τους φωτισμούς ο Karol Jarek. Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ανθή Ευστρατιάδου, Βίκυ Κατσίκα. Στη φωνή του Στέλιου ακούγεται η Πέτρος Μάλαμας.
Παρασκευή και Σάββατο, στις 9.15μ.μ. και Κυριακή στις 7μ.μ. (μέχρι 24/4) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κάτω Χώρος (Αντισθένους 7 & Θαρύπου, τηλ. 210 9212900).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet