Εκδήλωση με τίτλο «Τα δικαιώματα μας να γίνουν νόμος. Οργανώνουμε τις συλλογικές μας αντιστάσεις στο χώρο εργασίας», πραγματοποίησε στο θέατρο Χυτήριο, στις 29/3 η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας. Οι ομιλητές διαπίστωσαν ότι η εφαρμογή των μνημονίων οδήγησε σε δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Οι ήδη προβληματικές εργασιακές σχέσεις, οδηγήθηκαν ουσιαστικά σε πλήρη αποδιοργάνωση με την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, με τα δικαιώματα των εργαζομένων να συρρικνώνονται δραματικά.
«Τα δικαιώματα μας δεν πρέπει να γίνουν, αλλά να ξαναγίνουν νόμος. Γιατί υπήρχαν νόμοι που προσέφεραν την ελάχιστη προστασία και τους κατήργησαν τα μνημόνια. Είχαμε μια καλή νομοθεσία για τις συλλογικές συμβάσεις και ένα προστατευτικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις», ανέφερε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα.
Η ίδια επεσήμανε, όμως, ότι μια καλή νομοθεσία δεν επαρκεί, αν δεν εξασφαλίζεται η εφαρμογή της. «Το γεγονός ότι υπήρχε μια αρκετά καλή νομοθεσία, δεν εμπόδιζε τους εργοδότες να πραγματοποιούν αυθαιρεσίες, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ανεργία και την ανάγκη των ανθρώπων για δουλειά».
Κίνδυνοι, τόνισε, παραμονεύουν για τους ευρωπαίους εργαζομένους, και αν προχωρήσει η υλοποίηση του πρόσφατα εξαγγελθέντος ευρωπαϊκού πυλώνα δικαιωμάτων από την Κομισιόν, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου αναφοράς για τον έλεγχο των εργασιακών και κοινωνικών επιδόσεων των κρατών μελών. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η αγορά εργασίας και τα ασφαλιστικά μας ταμεία θα πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας. Οι προτάσεις της Επιτροπής θα μπουν σε διαβούλευση μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε το 2017 να δεσμεύουν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Πρέπει να αναπτύξουμε ένα τεράστιο κίνημα ενάντια στην απαράδεκτη μασκαρεμένη πρόταση της Κομισιόν, τον δήθεν ευρωπαϊκό κοινωνικό πυλώνα, για να μην χαθεί ο αγώνας 200 χρόνων. Διαφορετικά θα πρόκειται για σταδιακή κατάληξη σε καθεστώς δουλείας».

mavrogenis

Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν περιορίζεται μόνο στη χώρα μας, αντίθετα αποτελεί πανευρωπαϊκή τάση. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών στα δικαιώματα των εργαζομένων τόνισε: «Το 2006 είχε ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τη γενιά των 700 ευρώ. Σήμερα μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία το 1/3 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται καθαρά με 300 ευρώ, ενώ συνολικά το 45% των εργαζομένων αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επιτυχία του αντιπάλου, ο οποίος πέτυχε τον στόχο του». Για τον ίδιο η κρίση αποτέλεσε μια τεράστια διαδικασία αναδιανομής εξουσίας και πλούτου εναντίον των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου.

Καχυποψία εργαζόμενων για τα συνδικάτα

Ο Κώστας Κεχαγιόγλου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, αναφέρθηκε στο χαμηλό ποσοστό των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εντάσσονται σε συνδικάτα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι παρά την καχυποψία τους απέναντι σε αυτά θεωρούν τη λειτουργία τους χρήσιμη. Ο φόβος των εργαζομένων για την αντίδραση του εργοδότη τους σε πιθανή ένταξη τους σε συνδικάτο, εξήγησε, είναι ο κύριος λόγος που τους κρατά μακριά από τις συλλογικές διαδικασίες. Έκανε λόγο όμως και για τη νεοφιλελεύθερη λογική που επικράτησε, με αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι να περιορίζονται απλά στην ορθή εκπλήρωση των επαγγελματικών τους καθηκόντων, χωρίς να ενδιαφέρονται για τη δράση των συνδικάτων.
Όσον αφορά στους στόχους που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση στα εργασιακά ζητήματα, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην αναδιανομή του εισοδήματος και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για να νιώσουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερη ασφάλεια.Αλέξανδρος Μαυρογένης
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet