vereli

Στις 26 Μαρτίου κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της αγγλικής κεντροαριστερής εφημερίδας «Indipendent». Είναι η πρώτη εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα που βάζει τέλος στη χάρτινη εκδοσή της και περνά εξολοκλήρου στην ψηφιακή εποχή, αφού πλέον θα έχει μόνο διαδικτυακή παρουσία.
Η Indipendent ιδρύθηκε το 1986 και ήταν από τις νεότερες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας. Ο ρωσικής καταγωγής ιδιοκτήτης της, Εβγκένι Λεμπέντεφ, δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή θα διατηρήσει την Indipendent και θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, το οποίο ελκύει όλο και περισσότερους αναγνώστες στις διαδικτυακές μας πλατφόρμες». Σύμφωνα πάλι με τα λεγόμενα του εκδότη της, το site της εφημερίδας είναι αρκετά προσοδοφόρο, καθώς το επισκέπτονται μηνιαίως περί τους 58 εκατομμύρια αναγνώστες, ενώ τα έσοδά του αναμένεται να αυξηθούν κατά 50%. Η αλλαγή, όμως, θα φέρει και την απόλυση εκατό και πλέον ατόμων και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν δεν είναι πάνω από 25.
Στα σχέδια των ιθυνόντων είναι η «Indipendent», που ανήκει στον όμιλο ESI Media μαζί με την λονδρέζικη εφημερίδα «Evining Standard» και τον τηλεοπτικό σταθμό «London Live», να γίνει μια διεθνής πλατφόρμα ενημέρωσης. Ο Λεμπέντεφ έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να ανοίξει νέα γραφεία εκτός Αγγλίας, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία. Επίσης, στο πλαίσιο της ψηφιακής ανανέωσης, έχει ανακοινωθεί ότι θα δώσουν βαρύτητα στην αντίστοιχη εφαρμογή της εφημερίδας για κινητά και τάμπλετ και όχι μόνο, αφού, όπως λένε, θα αλλάξει το ύφος του site για να πάρει κάτι από τη «σοβαρότητα» και την ποιότητα της χάρτινης έκδοσης.

Ο αργός θάνατος των εντύπων

Μπορεί μεν, η αλλαγή αυτή να γίνεται λόγω της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων της συγκεκριμένης εφημερίδας, αλλά δεν παύει να είναι μια ενδεικτική περίπτωση για τη νέα εποχή στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Είναι μια δύσκολη εποχή για τα αγγλικά μέσα, αφού τα έσοδα από τις διαφημίσεις πέφτουν, ενώ ο ανταγωνισμός αυξάνεται λόγω της πληθώρας ενημερωτικών και ψυχαγωγικών sites από τις ΗΠΑ, καθώς το ίντερνετ ευνοεί την παγκοσμιοποίηση.
Οικονομικές δυσχέρειες αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όπως η πορτογαλική «Diario Economico», που αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά την έκδοσή της σε χαρτί, τονίζοντας την ελπίδα της να επανακάμψει. Η γνωστή ισπανική εφημερίδα «El Pais», η οποία μετά το θάνατο του δικτάτορα Φράνκο αναδείχθηκε ως η εφημερίδα της δημοκρατικής Ισπανίας, παρότι έχει τις μεγαλύτερες πωλήσεις, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διακόψει και αυτή την έντυπη έκδοσή της. Ο διευθυντής σύνταξης, Antonio Cano, ενημέρωσε το προσωπικό του ότι η εφημερίδα θα συνεχίσει να εκδίδεται όσο το δυνατόν περισσότερο, όμως τα νέα δεδομένα επιτάσσουν την ενίσχυση του διαδικτυακού μέσου της.

Όλγα Βερελή
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet