Η ώθηση του Σάντερς προέρχεται από την Αριστερά

Κάθε αριστερός στην Αμερική έχει ένα καθήκον, να συμμετέχει σε μια οργανωμένη προσπάθεια ως εφαλτήριο για την επόμενη ημέρα

givisis (2)

Στον απόηχο των νικών του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές που έγιναν σε Ουάσιγκτον, Χαβάη και Αλάσκα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, μιλάμε με τον Μπασκάρ Σουνκάρα για τον άνθρωπο που ενσαρκώνει τη φωνή της άλλης Αμερικής, για την νέα κοινωνική συμμαχία που δημιουργείται μέσα από την υποψηφιότητά του και για την αμερικανική Αριστερά.

Τη συνέντευξη πήρε
ο Δημήτρης Γκιβίσης

Nα μιλήσουμε για το «φαινόμενο Μπέρνι Σάντερς». Πώς βλέπεις μέχρι σήμερα την πορεία του και τι ελπίδες θεωρείς ότι γεννάει για το μέλλον της αμερικανικής Αριστεράς όλη αυτή η πρωτοφανής κινητοποίηση που βλέπουμε με αφορμή την υποψηφιότητά του;
Η εκστρατεία του Μπέρνι Σάντερς είναι μια απρόσμενη έκπληξη. Δεν υπήρχε κανείς πριν από ένα χρόνο που να σκεφτόταν αυτό που βλέπουμε σήμερα, ότι πιθανόν ο πιο δημοφιλής πολιτικός στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ένας σοσιαλιστής. Δεν πρέπει να υπερεκτιμά κανείς τις αλλαγές που γίνονται στη λαϊκή συνείδηση, αλλά η οικονομική κρίση και η αναγέννηση των κοινωνικών κινημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αλλαγή. Οι «δημοκράτες του Σάντερς» πιέζουν για μια ευρέως σοσιαλδημοκρατική πολιτική ατζέντα, που καλεί για διεύρυνση του κράτους πρόνοιας και για νέα προγράμματα προς όφελος των πολλών, καθώς και για μια νέα κοινωνική συμμαχία για όλους εμάς που εμπλεκόμαστε στην ριζοσπαστική αριστερά. Ο Τραμπ μπορεί να κερδίζει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη το πόσο καινούρια είναι αυτή η «βάση του Σάντερς», νομίζω ότι αυτό αποτελεί έναν καλό οιωνό για το μέλλον της αμερικανικής πολιτικής.

Θεωρείς ότι η δυναμική του Σάντερς αποτυπώνει μια νέα ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων τμημάτων της αμερικανικής κοινωνίας, ή είναι περισσότερο μια έκφραση κοινωνικής δυσαρέσκειας από την πολιτική του Ομπάμα;
Θα έλεγα ότι δεν είναι απαραίτητα ριζοσπαστικοποίηση, αλλά αποτυπώνει σαφώς το θυμό και τη δυσαρέσκεια. Στρέφεται λιγότερο απέναντι τον Ομπάμα και περισσότερο απέναντι στις ελίτ, στην «τάξη των εκατομμυριούχων και των δισεκατομμυριούχων» γενικότερα, όπως το θέτει και ο Σάντερς. Οι άνθρωποι έχουν απηυδήσει με τους συστημικούς υποψηφίους και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μετακινείται προς τα αριστερά, σε αντίθεση με τη λαϊκιστική Δεξιά που εκπροσωπείται από τον Τράμπ.

Τι πιστεύεις ότι διαφοροποιεί τον Σάντερς από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία;
Το πλαίσιο είναι το παν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουμε καμία ενεργή κοινωνική/δημοκρατική παράδοση, ούτε απολιθωμένους παράγοντες του επίσημου ρεφορμισμού. Όταν ο Σάντερς προτείνει σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, με δεδομένη την απροθυμία της αμερικανικής καπιταλιστικής τάξης να προσφέρει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις, ουσιαστικά καλεί σε μια ριζική ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και επεκτείνει τους ορίζοντες και τις προσδοκίες των ψηφοφόρων και των ανθρώπων που εμπλέκονται στην εκστρατεία του. Είναι μια ώθηση που προέρχεται από την Αριστερά και όχι από το κέντρο. Αυτή είναι η βασική διαφορά.

Tι ρόλο παίζει το Jacobin και γενικότερα τα ριζοσπαστικά περιοδικά και οι προοδευτικές φωνές του διαδικτύου, στην προεκλογική περίοδο;
Το Jacobin έχει αναδειχθεί ως μια σημαντική διέξοδος. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα κυρίαρχα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και το στρεβλό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζουν το πρόγραμμα του Σάντερς, και να αναδείξουμε προοπτικές πιο ριζοσπαστικές και από την ίδια την εκστρατεία του. Μπορεί μέσα στο σύνολο των ΜΜΕ να είμαστε μια μειοψηφία, αλλά έχουμε φτάσει κοντά στους 20.000 συνδρομητές, ενώ περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε μήνα την ιστοσελίδα μας.

Πώς εξηγείς τη δυναμική του Τραμπ; Να ανησυχούμε εν όψει των προεδρικών εκλογών;
Ο Τραμπ είναι μια επιδεικτική εικόνα της λαϊκιστικής Δεξιάς, θα ήταν λάθος να τον αποκαλέσουμε φασίστα. Ως εκ τούτου, είναι ανησυχητικό ότι θα αναπτυχθεί υπέρ του μια δυναμική από το πολιτικό κατεστημένο, καθώς το κέντρο είναι ανίκανο να παρουσιάσει μια αξιόπιστη επιλογή απέναντι του και να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά από τη Δεξιά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη στη Γαλλία, όπου το Εθνικό Μέτωπο θεωρείται ως μια αντισυστημική επιλογή για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους. Πρέπει να κρατήσουμε και να ενισχύσουμε τον αριστερό πόλο της αντίστασης, όπως αυτός δημιουργείται μέσα στην εκστρατεία του Σάντερς, για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θεωρώ ότι ο Τραμπ δεν έχει πολλές ελπίδες για τις γενικές εκλογές.

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα στις επόμενες αμερικανικές εκλογές;
Το κλειδί είναι να σιγουρέψουμε ότι όλη αυτή η ενέργεια και η κινητικότητα που υπάρχει σήμερα γύρω από την εκστρατεία του Σάντερς θα διατηρηθεί, ακόμη και αν υποψήφια είναι η Κλίντον. Κάθε αριστερός στην Αμερική έχει ένα καθήκον, να συμμετέχει σε μια οργανωμένη προσπάθεια ως εφαλτήριο για την επόμενη ημέρα. Ο Τραμπ και η Δεξιά θα ηττηθούν στις εκλογές, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να ηττηθούν από τα κάτω, όχι από το κέντρο.

* Ο Μπασκάρ Σουνκάρα, παιδί μεταναστών από το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο, είναι εκδότης και ιδρυτής του Jacobin, ενός από τα σημαντικότερα περιοδικά της αμερικανικής Αριστεράς, που αποτελεί σημείο αναφοράς για μια νέα γενιά ανθρώπων οι οποίοι συνδυάζουν την επαναστατική θεωρία με την ταξική πάλη και την κινηματική δράση.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet