ÁÈÇÍÁ-ÂÏÕËÇ-Ðñï çìåñçóßáò äéÜôáîçò óõæÞôçóç óôç ÂïõëÞ ãéá èÝìáôá ôçò Äéêáéïóýíçò. Ôçí ðñùôïâïõëßá ãéá ôç óõæÞôçóç ôùí ðïëéôéêþí áñ÷çãþí åß÷å áíáëÜâåé ìå åðéóôïëÞ ôïõ ðñïò ôïí ðñüåäñï ôçò ÂïõëÞò, Íßêï Âïýôóç, ï Ðñùèõðïõñãüò ÁëÝîçò Ôóßðñáò// ÓÔÇ ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ Ï ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÍÄ ÊÕÑÉÁÊÏÓ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇÓ.(Eurokinissi- ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

 
Του Νίκου Σερβετά

Μέσω των συνέδρων που εκλέγονται σήμερα προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να οικοδομήσει το δικό του μηχανισμό στο κόμμα και, σύμφωνα με όσα λέγονται σε χώρους έξω από τα γραφεία της Συγγρού, αυτό δεν θα είναι καθόλου εύκολο για τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.
Η πρώτη προσπάθεια, η οποία σήμερα θα φανεί ξεκάθαρα, είναι η ενίσχυση του αριθμού των συνέδρων που προέρχονται από οργανώσεις των μεγάλων αστικών κέντρων –«εκεί όπου τα μέλη δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, σε αντίθεση με τις μικρές πόλεις όπου δεν μπορούν να εμφανίζονται ως μέλη άτομα που καμία σχέση δεν έχουν με το κόμμα», όπως είπε στην «Ε» έγκυρη πηγή- όπου αναμένεται να αλλάξει ο συσχετισμός 60% σύνεδροι από την περιφέρεια και 40% από αστικά κέντρα, σε 30% και 70% αντίστοιχα. Για να μην προκληθεί δυσαρέσκεια από την αλλαγή του συσχετισμού, το επιτελείο Μητσοτάκη αποφάσισε να υπερδιπλασιάσει το συνολικό αριθμό των συνέδρων, σε σύγκριση με τα πρόσφατα συνέδρια της Ν.Δ.

Αλλοίωση του σώματος του συνεδρίου;

«Υπάρχουν μέλη που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού και τώρα δεν βρίσκουν το όνομα τους στους καταλόγους», μας αναφέρει η ίδια πηγή και συνέχισε λέγοντας, «πολλά στελέχη διαμαρτύρονται ότι έχουν εγγραφεί μέλη που δεν ψήφισαν καν για πρόεδρο». Το ζήτημα αυτό, που εσωκομματικά τουλάχιστον έχει πάρει μεγάλη διάσταση, οδηγεί αρκετά από τα παλαιά στελέχη της ΝΔ να μιλούν για «αλλοίωση του σώματος του συνεδρίου συγκριτικά με το εκλογικό σώμα του κόμματος».
Αυτοί που αντιδρούν περισσότερο είναι τα στελέχη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τα οποία βρίσκονται στο μηχανισμό του κόμματος από το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ το 1986 –τότε που ο επικεφαλής τους, μαζί με τον Γιώργο Βουλγαράκη, ήταν τα πρωτοπαλίκαρα της Ντόρας Μπακογιάννη- και ξέρουν να αναγνωρίζουν πολύ καλά παρόμοιες κινήσεις και τακτικές. Αν και ο ίδιος ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν συμμετέχει ενεργά –«βρίσκεται εν υπνώσει» είναι η χαρακτηριστική έκφραση- το περιβάλλον του βλέπει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

Κρίνοντας την εμφάνιση Μητσοτάκη στη βουλή

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι το περιβάλλον Μητσοτάκη λειτουργεί σε πλήρη αρμονία ούτε ότι οι έως τώρα κινήσεις του στέφονται με επιτυχία. Η συζήτηση που έγινε στη βουλή την Τρίτη το βράδυ και η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το μαρτυρά περίτρανα. Ανεξαρτήτως των λόγων που έγινε αυτή η συζήτηση, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά δικαιολόγησε το ρόλο του ως αρχηγού της αντιπολίτευσης, δεν κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα του γύρω από ένα καυτό θέμα, καθώς δεν έδωσε σε τίποτα σαφείς απαντήσεις, ενώ το δυνατό του χαρτί «παραιτηθείτε», προς τον Αλέξη Τσίπρα, έδειξε να μην το πιστεύει ούτε ο ίδιος. Σύμφωνα με κύκλους μέσα στη ΝΔ η μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό αποδίδεται στο επιτελείο του.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:
- Δεν επιτρέπεται σ’ ένα τέτοιο επιτελείο να μην μπορεί να αναπροσαρμόσει την προεδρική ομιλία και να αφήνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφιο πρωθυπουργό, να λέει στην δευτερολογία του όσα είπε στην πρώτη ομιλία του ο επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
- Δεν επιτρέπεται να μην μπορεί, έστω και τυπικά, να δώσει μία απάντηση στο θέμα Παπασταύρου και να δείχνει ότι καλύπτει και ταυτίζεται με τον προκάτοχό του.
- Δεν επιτρέπεται το προεδρικό επιτελείο να οδηγεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο τεράστιο λάθος Μαυρίκου – ΝΕΡΙΤ.
Στα θέματα αυτά, άλλωστε, επικεντρώθηκε και το ενδιαφέρον μερίδας του τύπου τις επόμενες ημέρες της συζήτησης στη βουλή. Αντίθετα, τα δημοσιεύματα που έφεραν τον αρχηγό της ΝΔ να είναι ο μεγάλος νικητής της συζήτησης δεν έπεισαν ούτε ΝεοΔημοκράτες, καθώς η φράση «ποιοί τα έγραψαν; οι διαπλεκόμενοι τα έχουν γράψει» βγήκε από αρκετά χείλη. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και τα σχόλια αναφορικά με τη στάση των πρώην πρωθυπουργών Σαμαρά και Καραμανλή. Για τον μεν πρώτο διατυπώθηκε ότι η φράση του «δεν θα νομιμοποιήσω με την παρουσία μου στη βουλή τον Τσίπρα», κάθε άλλο παρά τον πρωθυπουργό αφορούσε, ενώ για το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του «Βήματος», το οποίο αναρτήθηκε περίπου μία ώρα πριν λήξει η συζήτηση στη βουλή και φέρει τον Κώστα Καραμανλή να λέει «απόψε έγινε αρχηγός», τονίζεται ότι «η φράση ακούστηκε από τον χώρο που βρισκόταν ο Καραμανλής και όχι από τον ίδιο».

Χωρίς επαφή με τη βάση

Πάντως οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι, χωρίς να βρίσκονται μεταξύ τους σε συνεννόηση, οι τρεις πρώην αρχηγοί της ΝΔ «από το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου» (σ.σ. ημέρα έναρξης του συνεδρίου της ΝΔ) «και μετά, θα γυρίσουν την πλάτη στο Μητσοτακέϊκο»
Γεγονός είναι ότι ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε το επιτελείο του έχει επαφή με αυτό που ονομάζεται «βάση του κόμματος». Δηλαδή, το σώμα εκείνο των συντηρητικών ψηφοφόρων που ακολουθεί το κόμμα ανεξαρτήτως αρχηγού και που καταδικάζει «όποιον βγαίνει από το μαντρί». Σε αντίθεση με προκατόχους του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να μην έχει πείσει ακόμα ούτε και τους παράγοντες εκείνους που με την υποστήριξή τους ο αρχηγός της συντηρητικής παράταξης γίνεται πρωθυπουργός.


Δειλές κι επιφυλακτικές κινήσεις

Με δεδομένο ότι τη λέξη «ήθος» στην πολιτική τη συναντάμε σε κείμενα κλασσικών και, όλο και πιο σπάνια, σε διακηρύξεις υποψηφίων όταν απευθύνονται σε ρομαντικούς ψηφοφόρους, κανέναν δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν οι κινήσεις και οι διαβουλεύσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο συντηρητικό χώρο.
Οι κινήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στη δημιουργία νέου πολιτικού κόμματος, αλλά και στην μετεξέλιξη υπάρχοντος σχήματος που θέλει να γίνει ο πόλος έλξης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.
Έως τώρα οι κινήσεις αυτές δεν έχουν παρουσιάσει απτό αποτέλεσμα, καθώς αφενός η έλλειψη νέων στελεχών αφετέρου η επιφυλακτικότητα των υπαρχόντων δεν επιτρέπουν την υλοποίηση της –πολλές φορές προεξαγγελθείσης– ίδρυσης νέου ακροδεξιού κόμματος, που θα καταλάβει το χώρο μεταξύ Χ. Α. και ΝΔ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος θέλει να δώσει νέα ώθηση στο ΛΑΟΣ, δεν έχει πολιτικά δικαιώματα έως τα μέσα του 2017, ενώ οι Τάκης Μπαλτάκος και Φαήλος Κρανιδιώτης, οι οποίοι και ιδεολογικά ανήκουν στο χώρο αυτό και σύμφωνα με δηλώσεις τους θα ήθελαν να τον υποστηρίξουν, δεν χαίρουν εκτίμησης μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων. Έως τώρα, λοιπόν, εκκρεμεί, ελλείψει αρχηγού, το σενάριο πού ήθελε η υποστήριξη των ακροδεξιών στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, να δόθηκε προκειμένου οι ίδιοι να έχουν έναν εύκολο αντίπαλο, κάποιον που δεν θα μπορεί να συσπειρώσει το συντηρητικό κόμμα, όταν αργότερα θα προχωρούσαν στο επόμενο βήμα τους, να ιδρύσουν, δηλαδή, οι ίδιοι δικό τους κόμμα.
Περισσότερο ασαφής είναι η κατάσταση της μετεξέλιξης υπάρχοντος σχήματος. Εκεί, έχει μεν εξασφαλιστεί η υποστήριξη –οικονομική και προβολής- από σημαντικούς παράγοντες, αλλά στα μάτια των –λίγων– στελεχών του, το πολιτικό τοπίο, το οποίο συνδιαμορφώνουν, είναι τελείως θολό, με συνέπεια να μην μπορούν να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους. Χαρακτηριστικό, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι στοχεύουν να μην απευθυνθούν μόνο στον συντηρητικό χώρο αλλά και σε αυτόν του ονομαζόμενου «Κέντρου», όπου τα πράγματα, βεβαίως, είναι τελείως ρευστά.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet