Η Αννέτα Καββαδία αποτιμά στην «Ε» τη συζήτηση για την διαπλοκή που διεξήχθη στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Απολογίζει τη στάση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει την αδυναμία της αντιπολίτευσης να παρακολουθήσει τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.
Τη συνέντευξη πήρε η Ιωάννα ΔρόσουΠοια τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη συζήτηση στη Βουλή;Δυστυχώς, το πρώτο προφανές συμπέρασμα είναι πως η Ν.Δ. παραμένει δέσμια των πολύ ισχυρών δεσμών της με τα διάφορα κέντρα παθογένειας της ελληνικής ζωής και για αυτό ο κύριος Μητσοτάκης στην ομιλία του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στις 13 υποθέσεις πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη που κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Ο νέος αρχηγός της δεξιάς παράταξης επέλεξε τη σιωπή για πρόσωπα, πεπραγμένα και ευθύνες της προηγούμενης περιόδου, ενδεχομένως και επειδή αισθάνεται «αιχμάλωτος» παρασκηνιακών συμφωνιών, προκειμένου να εκλεγεί στην ηγεσία της ΝΔ. Τα γεμάτα θεωρεία της Βουλής, αλλά και το γενικότερο ενδιαφέρον, που υπήρξε για τη συζήτηση αυτή, μας επιτρέπει ένα δεύτερο συμπέρασμα: η ελληνική κοινωνία περιμένει από το ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει με αποφασιστικότητα τη μάχη ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή, όχι μόνο στο χώρο της δικαιοσύνης αλλά σε όλα τα επίπεδα. Αυτήν την προσδοκία του κόσμου πρέπει να την εκμεταλλευτούμε, να προχωρήσουμε με γρηγορότερους ρυθμούς και με αποτελεσματικότητα. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, που είναι αδιαπραγμάτευτο, πρέπει να αποδώσει περισσότερους καρπούς. Γνωρίζω τις προσπάθειες των συντρόφων μας στα Υπουργεία, τις μεγάλες γραφειοκρατικές και νομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, την εκ των έσω αντίσταση και υπονόμευση του συστήματος, που υπηρέτησε τόσο καιρό συμφέροντα αλλότρια προς το δημόσιο, όμως υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια καλύτερου συντονισμού και συστράτευσης δυνάμεων
Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑΟ Α. Τσίπρας κατέθεσε τα ΦΕΚ με 13 παρεμβάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη. Στη δευτερολογία του ανέφερε πως θα τις καταργήσει. Τι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα παρθούν ή πρέπει να παρθούν για να θωρακιστεί το κράτος απέναντι στη διαπλοκή;Ένα από τα πρώτα που θα έπρεπε να αλλάξουν, είναι ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Δυστυχώς, όμως, για κάτι τέτοιο απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, άρα ως προς αυτό πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Από κει και πέρα, είναι γεγονός ότι το δικαιικό σύστημα της χώρας μας υποφέρει, εν γένει, από κακονομία. Σχεδόν σε όλες τις πτυχές του νομικού οικοδομήματος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πλέγμα νομοθετημένων ρυθμίσεων, οι οποίες κάθε φορά λειτουργούν υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, υπέρ όλων όσοι δεκαετίες λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας. Το να ξεμπλέξεις αυτό το κουβάρι είναι μια δύσκολη προσπάθεια, καθώς έχει υφανθεί με επιμέλεια. Δεν ήμαστε προετοιμασμένοι για τον όγκο της κόπρου στους στάβλους του Αυγεία. Η κατάργηση των περισσότερων από τις 13 νομοθετικές ρυθμίσεις της διαπλοκής, που ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, είναι απαραίτητο βήμα και προφανώς πρέπει να γίνει με τρόπο, ώστε να ισχύσει και αναδρομικά. Από εκεί και πέρα, κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή επιλύει μικρά τμήματα του προβλήματος. Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον κόσμο και για το ζήτημα αυτό. Οι αντίπαλοί μας έχουν με το (ακριβοπληρωμένο) μέρος τους, ικανούς και πολύπειρους νομικούς, οι οποίοι τους συμβούλευαν και κατά την αρχική νομοθέτηση των επίμαχων ρυθμίσεων. Είναι μια σειρά από χρονοβόρες μάχες που πρέπει να κερδηθούν. Και αυτό έχει σημασία να το καταλάβει, ιδιαιτέρως ένα ακροατήριο, που μέχρι χθες ήταν μαζί μας στους αγώνες και τώρα αισθάνεται απογοητευμένο ή έλκεται από εύκολες ρητορείες πολιτικών αντιπάλων, που ομιλούν με την ασφάλεια της αποφυγής της ευθύνης. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι και εμείς πρέπει να είμαστε περισσότερο στοχοπροσηλωμένοι και αποτελεσματικοί.
Οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσαν αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Τι αναμένετε να προκύψει από αυτή; Με ποιες πρωτοβουλίες θα αποτραπούν επαναλήψεις στο μέλλον;Τόσο η σύσταση εξεταστικής για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού με τη Siemens είναι κινήσεις αποδυνάμωσης του αμαρτωλού τριγώνου στο οποίο προαναφέρθηκα. Υπό την έννοια αυτή, έχουν μεγάλη πρακτική και εξαιρετική συμβολική σημασία. Πέραν της ανάδειξης ευθυνών και της τιμωρίας κάποιων, το πραγματικά σημαντικό είναι να δοθεί το μήνυμα πως η εποχή της ασυδοσίας και της επικυριαρχίας μιας οικονομικής ολιγαρχίας πλέον τελειώνει. Σπεύδω να υπογραμμίσω πως κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι αυτή η σύγκρουση. Για να αποδειχθεί νικηφόρα, σε όφελος των πολλών, απαιτείται, ακριβώς, η ενεργοποίηση τους. Βεβαίως και χρειαζόμαστε καλύτερη νομική θωράκιση, όπως επίσης προανέφερα, αλλά κανένας νόμος, ούτε ο πλέον άριστος, δεν είναι αρκετός για το μετασχηματισμό της κοινωνίας χωρίς την κοινωνία συμμέτοχη. Εδώ είναι απαραίτητη η συμβολή του κόμματος. Το κόμμα πρέπει να ενδυναμωθεί και να αποτελέσει τους νευρώνες της κυβέρνησης, να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή από τα πάνω προς τα κάτω, αλλά και αντίστροφα. Και για το λόγο αυτό, επιγραμματικά και μόνο, τονίζω πως το συνέδριό μας πρέπει να λειτουργήσει ως «ηλεκτροσόκ» για τα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Η παρουσία της αντιπολίτευσηςΠώς κρίνεις την αντίδραση της ΝΔ στα στοιχεία που κατέθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη;Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη Βουλή αποφασισμένος να μην μιλήσει για την Δικαιοσύνη, διότι ήξερε πόσο λερωμένη είναι η φωλιά της ΝΔ. Και βέβαια να επισημάνουμε εδώ την απουσία του κυρίου Α. Σαμαρά από την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ο κύριος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να μιλήσει μόνο για το τώρα, λες και το κόμμα του δεν είχε ποτέ κυβερνήσει αυτήν τη χώρα, ως να προέρχεται από παρθενογένεση, όπως επισήμανα και τις προάλλες στο Κόκκινο. Σκόπευε να παίξει το χαρτί της κυρίας Τσατάνη και να εκμεταλλευτεί το κλίμα, που είχαν προσπαθήσει να δημιουργήσουν τα γνωστά, σύμμαχά του, ΜΜΕ. Δυστυχώς για εκείνον, το έκανε εντελώς απροσχημάτιστα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες λέξεις με τους τίτλους του ΔΟΛ και του «Πρώτου Θέματος», με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο για τον πρωθυπουργό να του εμφανίζει, το ένα μετά το άλλο τα αντίστοιχα λογοκλοπέντα πρωτοσέλιδα. Ακολούθησε η γκάφα με την υπόθεση Μαυρίκου, όπου ο κύριος Μητσοτάκης κατέθεσε στη Βουλή σύμβαση μεταξύ του γνωστού κατηγορούμενου για εκβιασμούς και της ΝΕΡΙΤ, υπογεγραμμένη από τη διοίκηση που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε διορίσει, παρουσιάζοντάς το ως σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ! Τέλος, η στρατηγική του κυρίου Μητσοτάκη προέβλεπε την ακροτελεύτια κορώνα περί εκλογών, και αυτό 24 ώρες μετά την ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, όπου και δήλωσε υπέρμαχος των σταθερών εκλογικών κύκλων! Πρέπει να ήταν η ευκολότερη βραδιά των τελευταίων δυο χρόνων για τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Από τη μια είχαμε την παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων εκ μέρους του πρωθυπουργού, από την άλλη μια γενική έκθεση ιδεών από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ήταν σε κυβερνητικές θέσεις, δεν πήρε αποστάσεις από όσα συνέβησαν επί των ημερών τους. Αντίστοιχα και το Ποτάμι δεν αναφέρθηκε στο μεγάλο αγκάθι των διαπλεκόμενων ΜΜΕ. Γιατί;Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν άλλη επιλογή από την αιδήμονα σιωπή. Ήξεραν πως αν ακολουθούσαν σε αυτήν τη συζήτηση, θα έβγαιναν πολλαπλά ζημιωμένοι. Ούτε ο κύριος Μητσοτάκης ούτε η κυρία Γεννηματά είναι ακόμα έτοιμοι να απαλλαγούν από τα βαρίδια των κομμάτων τους. Θα το κάνουν, αργά ή γρήγορα, αν θέλουν να ξανακερδίσουν ψηφοφόρους, αλλά προς τα παρόν θα φροντίσουν να μην αναφερθούν στα πεπραγμένα Σαμαρά και Βενιζέλου, παρά χλιαρά και μόνο όταν δεν έχουν άλλη επιλογή. Αν αυτό αποτελεί επαρκή προστασία προς τους δύο πρώην πρωθυπουργούς (και όχι μόνο) δεν θα αργήσει να φανεί. Το Ποτάμι υπήρξε και εξακολουθεί να είναι δημιούργημα των ΜΜΕ και θα ήταν τελείως αυτοκτονικό να τα βάλει μαζί τους, συνεπώς ούτε με τη δική του στάση ένοιωσα έκπληξη. Το «αμαρτωλό» τρίγωνο τράπεζες – μεγαλοεκδότες - καναλάρχες και πολιτικό τους προσωπικό, στηρίζει τη δύναμή του στην πείσμωνα αλληλοϋποστήριξη. Αυτό δεν εμποδίζει τις εντυπωσιακές ανθρωποθυσίες, όταν βεβαίως είναι αναπόφευκτες.
Το έργο της Επιτροπής Θεσμών και ΔιαφάνειαςΠού βρίσκεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας; Ποια τα επόμενα βήματά της;Η Επιτροπή συνεδρίασε την Πέμπτη με αντικείμενο τη γνωστή υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Τσατάνη, υπόθεση η οποία, εικάζω, θα τραβήξει σε μάκρος. Αναμένονται υψηλοί τόνοι, εξαιτίας της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος εκ μέρους ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έδειξαν τις διαθέσεις τους από την πρώτη μέρα. Θέλω να πιστεύω ότι, πέραν των επικοινωνιακών «πυροτεχνημάτων», θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τα πραγματικά γεγονότα. Η αλήθεια τις περισσότερες φορές δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί, για όσους βέβαια την αναζητούν. Στην ιστοσελίδα της Βουλής ανεβαίνουν τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Επιτροπών της και νομίζω πως όσοι ανατρέξουν σε αυτά θα διαβάσουν πολλά και ενδιαφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύουμε να παλέψουμε και σε αυτήν την κοινοβουλευτική Επιτροπή, για να καταδειχθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας. Έχει σημασία να θυμόμαστε πως κάποτε το εργατικό κίνημα ζητούσε ως ελάχιστα προαπαιτούμενα των διεκδικήσεών του δυο πράγματα: ψωμί και δικαιοσύνη.