Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη

Το αφιέρωμα «Ιάννης Ξενάκης: Μουσική - Αρχιτεκτονική» περιλαμβάνει συνέδριο με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και πραγματοποιείται με την ευκαιρία μιας σημαντικής διπλής επετείου, αφενός των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier. Στο συνέδριο συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν ασχοληθεί με τον Ι. Ξενάκη και την πολύπλευρη σχέση της μουσικής και της αρχιτεκτονικής, με κύριο άξονα το έργο του. Οι θεματικές της ημερίδας κινούνται γύρω από τα μαθηματικά μοντέλα της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη μουσική, τη γλώσσα της μουσικής σε σχέση με την αρχιτεκτονική, θέματα χρονικότητας και χωρικότητας, τη μελέτη των μουσικών έργων του Ι. Ξενάκη μέσα από τα μονοπάτια της αρχιτεκτονικής και τον σχεδιασμό κτιρίων από τον ίδιο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής.
Με το ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, ειδικευμένου στην ερμηνεία των έργων του Ιάννη Ξενάκη, κορυφώνεται το ολοήμερο αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό,
Ο Ιάννης Ξενάκης είχε χαρακτηρίσει τον Ερμή Θεοδωράκη ιδανικό ερμηνευτή της μουσικής του σε συστατική επιστολή του προς τον κορυφαίο έλληνα πιανίστα. Επίσης, ο διεθνούς φήμης σολίστ έχει αποσπάσει το Βραβείο Δισκογραφίας της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, για την ηχογράφηση των πιανιστικών απάντων του Ι. Ξενάκη.
Το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 9μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: 15 και 10 ευρώ, ειδική τιμή 5 και 7 ευρώ.

 

Γιώργος Κουμεντάκης, «Η φόνισσα»

Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Ο διακεκριμένος έλληνας συνθέτης επιχείρησε μια καταγραφή του ψυχικού τοπίου της ηρωίδας, υπηρετώντας απολύτως το πνεύμα του Παπαδιαμάντη, ενώ δημιούργησε ένα απρόσμενο μουσικό κόσμο, εξελίσσοντας το προσωπικό μουσικό του ιδίωμα. Ο Γιάννης Σβώλος που υπογράφει το ποιητικό κείμενο, συμπύκνωσε την ιστορία της Φόνισσας στα ουσιώδη, κρατώντας ατόφιο το λόγο του Παπαδιαμάντη και διανθίζοντάς τον με παραδοσιακά μοιρολόγια από την Ήπειρο και την Κρήτη. Η δράση της όπερας παρακολουθεί αυτήν του μυθιστορήματος. Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη, αφήνει τον πρώτο ρόλο στη μουσική, καθοδηγείται από τις «αόρατες υποδείξεις» του Παπαδιαμαντικού λόγου και υλοποιεί επί σκηνής τον εφιαλτικό κόσμο της Φραγκογιαννούς, αποδίδοντας με ποιητικό τρόπο το ψυχικό τοπίο της ηρωίδας. Το σκηνικό και τα κοστούμια (σε συνεργασία με την Ιωάννα Τσάμη) του Πέτρου Τουλούδη συνθέτουν έναν σκοτεινό, υπόγειο, ενοχικό και γήινο κόσμο, όπου τα «πάθια» της Φραγκογιαννούς συνομιλούν με την υποβλητική φύση της Σκιάθου. Οι φωτισμοί του Βινίτσιο Κέλι, με τις συγκλονιστικές ατμόσφαιρες, φέρνουν τους εφιάλτες της Φόνισσας σε πρώτο πλάνο.
Την ευθύνη του μουσικού μέρους της παραγωγής έχει αναλάβει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ πλαισιώνουν τρεις μουσικοί επί σκηνής: Κώστας Ράπτης (μπαγιάν), Γκουίντο ντε Φλάβις (άλτο σαξόφωνο), Γιώργος Καλογερόπουλος (κρουστά), καθώς και τέσσερα χορωδιακά σύνολα: η ανδρική χορωδία στο βάθος της σκηνής, σε ρόλο του ισοκράτη, εστιάζει στα δεινά της ανθρώπινης φύσης, ενώ μία πολυπληθής γυναικεία χορωδία λειτουργεί ως καθρέπτης της καθημερινότητας. Μια ακόμα γυναικεία χορωδία, ολιγομελής, με τέσσερις μοιρολογίστρες, ερμηνεύει χορωδιακά που βασίζονται στα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου. Η Παιδική χορωδία της ΕΛΣ έχει το ρόλο του παιδικού χορού που τροφοδοτεί την εγκληματική φύση της Φραγκογιαννούς. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την Παιδική χορωδία της ΕΛΣ, η Μάτα Κατσούλη.
Τον εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο του τίτλου, αποδίδουν δύο σπουδαίες ερμηνεύτριες: η μέτζο σοπράνο Ειρήνη Τσιρακίδου [15 και 17 Απριλίου] και η σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου [16 και 20 Απριλίου]. Στη διανομή της παραγωγής θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε καταξιωμένους και νεότερους έλληνες μονωδούς, όπως, μεταξύ άλλων, τους Έλενα Κελεσίδη, Τάσο Αποστόλου, Νίκη Χαζιράκη, Νίκο Στεφάνου κ.ά.
Στις 15, 16, 17, 20 Απριλίου, στις 8μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής. Τιμές εισιτηρίων: από 55 έως 15 ευρώ, παιδικό φοιτητικό 10 ευρώ.


«Amadeus»

Τέσσερα απαιτητικά ρεσιτάλ σε δύο μόνο ημέρες, είκοσι δύο δεξιοτεχνικά έργα και δύο νεαροί υπερταλαντούχοι ερμηνευτές! Ο βιολονίστας Νοέ Ινουί και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα τολμηρό καλλιτεχνικό εγχείρημα: παρουσιάζουν σονάτες και παραλλαγές του Μότσαρτ για βιολί και πιάνο με τον τίτλο «Amadeus». Βασικό κορμό του αφιερώματος αποτελούν οι τεχνικά απαιτητικές 16 Σονάτες για βιολί και πιάνο, αριστουργήματα της ώριμης περιόδου του Μότσαρτ. Ο κορμός αυτός συμπληρώνεται από μερικές ημιτελείς συνθέσεις του για βιολί και πιάνο καθώς και από έργα με θέματα και παραλλαγές.
Ο ελληνοϊάπωνας βιολονίστας Νοέ Ινουί είναι ένας κοσμοπολίτης μουσικός που άρχισε βιολί σε ηλικία μόλις 4 ετών. Χάρη στις εξαιρετικές τεχνικές και ερμηνευτικές επιδόσεις του, έχει αποσπάσει βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς. Συμμετέχει τακτικά σε σχήματα μουσικής δωματίου συμπράττοντας με καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας, όπως η Μάρτα Άργκεριχ, ο Λεωνίδας Καβάκος κ.ά. Ο Βασίλης Βαρβαρέσος κάνει, αυτή τη σεζόν, το ντεμπούτο του σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης και φημισμένα φεστιβάλ. Δυναμικός εκφραστής της σύγχρονης μουσικής έχει αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ είναι ένας από τους νεαρότερους νικητές του διαγωνισμού «Young Concert Artists», τον οποίο κέρδισε σε ηλικία μόλις 14 ετών. Από την πρώτη τους μουσική συνάντηση, το 2011, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να συνεργαστούν με τον πιο γόνιμο τρόπο, καθώς μιλούν την ίδια μουσική γλώσσα.
Την Παρασκευή 15 και την Κυριακή 17 Απριλίου, στις 6 και τις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής. Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ, ειδική τιμή 5 ευρώ (για κάθε ξεχωριστή συναυλία) και 15 ευρώ, ειδική τιμή 8 ευρώ (ενιαίο για τις συναυλίες της ημέρας).

 

“Liederabend - Ποίηση σε μουσική”

Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό. Για την καλύτερη κατανόηση του ποιητικού κειμένου των τραγουδιών έχει προβλεφθεί προβολή ελληνικών υπερτίτλων. Πριν από το μουσικό μέρος, θα υπάρξει σύντομος σχολιασμός του προγράμματος από τον Τίτο Γουβέλη. Στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Tιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 5 ευρώ (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8 ευρώ (πολύτεκνοι, 65+).
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet