avramidis

Το 37ο συνέδριο της Ομοσπονδίας γίνεται σε μια πολύ σημαντική περίοδο για την ΔΕΗ, τους εργαζομένους της και τη χώρα. Αναδιατάσσεται εκ βάθρων ο χώρος της ηλεκτρικής ενέργειας και η νέα κατάσταση που δημιουργείται, πρέπει να φέρει και τη σφραγίδα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους, οφείλει να φανεί αντάξια της θέσης που της αναλογεί απέναντι στις ρυθμίσεις ενός μνημονίου, που επεβλήθη από τους δανειστές και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει. Ρυθμίσεις που προβλέπουν συνέχιση της μέχρι τώρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μειώσεις στις συντάξεις και στις ασφαλιστικές προσδοκίες.
Αναμφισβήτητα η σημερινή πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που άφησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Να θυμηθούμε πως πριν να οδηγηθεί στην αντιπολίτευση, είχε επιβάλλει μαζί με την τότε διοίκηση της ΔΕΗ, ως θέματα συζήτησης για την υπογραφή ΣΣΕ, τη μείωση των μισθών (γιατί όπως έλεγαν ξεπεράσαμε τα όρια του -35%, που είχαν τεθεί με νόμο), νομοθέτησε την πώληση του ΑΔΜΗΕ και την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ. Την πλήρη, δηλαδή, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Με τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άλλαξε η ατζέντα για την ΣΣΕ και όχι μόνο δεν ζητήθηκαν μειώσεις μισθών, αλλά μέσω του «τροφείου» δόθηκε σημαντική αύξηση. Όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για την πώληση του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες, αλλά προβλέπεται η διατήρηση του 51% από το Δημόσιο. Όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για τη μικρή ΔΕΗ -την πώληση, δηλαδή, των καλύτερων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες- αλλά προβλέπεται η διατήρηση στη ΔΕΗ του συνόλου των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Αποφύγαμε την εξαφάνιση της ΔΕΗ, παραμένουν όμως σημαντικά ζητήματα στο τραπέζι, όπως η συνέχιση της ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρισμού, η απόσπαση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, τα ΝΟΜΕ, τα κοινοπρακτικά σχήματα, τα ασφαλιστικά θέματα και άλλα μικρότερα.

Προτάσεις διεκδίκησης

Σε αυτή τη συγκυρία η ΓΕΝΟΠ οφείλει:
1. Να σταθεί κατ’ αρχάς με ειλικρίνεια και εντιμότητα απέναντι στην κοινωνία, δίνοντας εξηγήσεις για τα σκάνδαλα που ενεπλάκη και καταλογίζοντας ευθύνες όπου υπάρχουν. Δεν μπορεί να απασχολεί τη δικαιοσύνη η κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από την Ομοσπονδία και να μην απασχολεί την ίδια. Η διερεύνηση και ο καταλογισμός ευθυνών πρέπει να γίνει, ώστε να καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής με την κοινωνία και με τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί.
2. Να αποκτήσει όραμα για την ΔΕΗ. Όραμα που να υπηρετεί τις ανάγκες της χώρας μας, που να προστατεύει το περιβάλλον, να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους και φθηνό ρεύμα για τους έλληνες πολίτες. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει διατυπώσει το τι είδους ΔΕΗ θέλει. Σύρεται και φέρεται από κυβερνήσεις και κόμματα, αλλάζοντας θέσεις με αντάλλαγμα κάποια αύξηση, κάποιο παράθυρο διευκόλυνσης για το ασφαλιστικό κλπ. Κάποτε ήταν κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μετά υποστήριξε την ιδιωτικοποίηση του 49%, αλλά ήταν υπέρ της ενιαίας ΔΕΗ και μετά υπέρ του κατακερματισμού της.
3. Να ενσωματώσει στους κόλπους της όλους τους εργαζόμενους, και αυτούς, δηλαδή, με προσωρινές συμβάσεις, εργαζόμενους σε εργολάβο ή με μπλοκάκι. Οι εργαζόμενοι που δεν εκπροσωπούνται από την ΓΕΝΟΠ είναι χιλιάδες, όσοι περίπου και αυτοί που εκπροσωπεί μέσω των σωματείων που είναι μέλη της. Οι συνάδελφοι αυτοί, παρά του ότι εργάζονται με τις χειρότερες συνθήκες, έχουν αβέβαιη απασχόληση και πληρώνονται με ψίχουλα, δεν γίνονται δεκτοί στους κόλπους της Ομοσπονδίας με προφανή λόγο τη διατήρηση των συσχετισμών στο εσωτερικό της.
Η κοινωνία έχει ανάγκη μια δημοκρατική, διάφανη, ταξική και αγωνιστική ΓΕΝΟΠ, για να την συμβουλεύσει τώρα που όλα αλλάζουν, για να υπερασπιστεί το σύνθημα, που τείνει να ξεχνά, «ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για το λαό», για να την υπερασπιστεί, όταν της στερούν το ρεύμα, επειδή δεν έχει να πληρώσει. Και όχι αυτή που είναι σήμερα μια συντεχνιακή, εμπλεκόμενη σε φαινόμενα διαφθοράς, συναινετική στις επιλογές της κάθε εξουσίας, με επαγγελματίες συνδικαλιστές απαξιωμένους στους πολίτες και στους εργαζόμενους.

Ανδρέας Αβραμίδης
andreas.avramidis@gmail.com
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet