
Την Τετάρτη ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, κ. Ξεκαλάκης, μίλησε σε εκδήλωση του δικτυακού τόπου «e-peiraias.gr», με θέμα: «Οι εξελίξεις τρέχουν, η κεντροαριστερά;». Εκεί, σχεδόν εξαρχής, κάνει ένα ιστορικό σχόλιο για την ελληνική κεντροαριστερά, που έχει μια ξεχωριστή σημασία:
«Αν διατρέξουμε τη μετεμφυλιακή πολιτική ιστορία της χώρας έως τη μεταπολίτευση, θα δούμε πολλές απόπειρες των κατακερματισμένων ευρύτερων προοδευτικών ή δήθεν προοδευτικών δυνάμεων να ενωθούν, με στόχο να αναλάβουν τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας μπαίνοντας “σφήνα” στο δίπολο της αριστεράς και της δεξιάς.
Οι απόπειρες αυτές άλλοτε ήταν επιτυχείς, άλλοτε αποτυχημένες, αλλά πάντα αλυσιτελείς.[…]όπως προέκυπτε στην πορεία βασίζονταν απλά σε συγκολλήσεις για την εκπλήρωση κομματικών ή προσωπικών φιλοδοξιών για την ανέλιξη στην εξουσία. […]
Ίσως, βέβαια, τότε η συγκόλληση να επιβαλλόταν ως η πλέον ρεαλιστική λύση, έτσι ώστε ο κάθε αρχηγός να διατηρήσει το προσωποπαγές ή ολιγοπρόσωπο κόμμα του και ο κάθε βουλευτής το προσωπικό του βιλαέτι».
Στην πραγματικότητα αυτό που λέει ο κ. Ξεκαλάκης είναι εξαιρετικά επίκαιρο και για τη σημερινή κεντροαριστερά του κατακερματισμού, των πολιτικών παραγόντων, της νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης.
Η συνάντηση κορυφήςΗ πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ποταμιού, κ. Θεοδωράκη, και δήλωσε έπειτα: «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα, που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες{…]».
Είναι φανερό πως για το ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια ενότητας είναι πιο ειλικρινής, ίσως επειδή είναι πιο ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του. Άλλωστε, η «Ελιά» και η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ως μετωπικά σχήματα, ακόμα κι αν εκ του αποτελέσματος δεν κατάφεραν παρά να αθροίσουν συν τω χρόνω λιγότερα ποσοστά από τα επιδιωκόμενα, ανέβαλαν την απόλυτη σάρωση του άλλοτε κραταιού κόμματος.
Ο κ. Θεοδωράκης, από την άλλη, σκέφτεται με αριθμούς, παρόλο που λέει ότι δεν σκέφτεται έτσι. Σε δηλώσεις του στο «Βήμα FM» μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το τρίτο κόμμα στη Βουλή δεν κερδίζει κάτι. Η αξιωματική αντιπολίτευση κερδίζει. Τα υπόλοιπα, αν ενώσουμε τις δυνάμεις, θα είναι ένα δώρο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα μειωθούν οι αρχηγοί που θα μιλούν, και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι που θα μιλούν και οι βουλευτές που θα υπογράφουν ερωτήσεις και θα μιλούν. Δηλαδή, η ένωση των δυνάμεων δεν προσδίδει κάτι πέρα από το ονόρε που θα πεις «αντί για 11 είμαστε 20». Δεν κερδίζει κάτι η δημοκρατία και ο προοδευτικός χώρος».
Για το κόμμα του κ. Θεοδωράκη άλλα είναι τα θέματα, στα οποία χρειάζονται σύντομα απαντήσεις, και όχι το ζήτημα της κεντροαριστεράς. Για παράδειγμα, είναι τόσο σοβαρό το ζήτημα των διαγραφών δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ για την κάλυψη των γεγονότων κατά την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, που ο ευρωβουλευτής του κόμματος, κ. Κύρκος, θεώρησε καθήκον του να κάνει ερώτηση στην Κομισιόν. Τώρα, πώς η Κομισιόν μπορεί να παρέμβει σε ένα ελληνικό σωματείο κι αν κάτι τέτοιο θα ήταν εν τοις όροις σωστό, δεν απασχόλησε τον κ. Κύρκο.
Το ΚΙΔΗΣΟ και η Ένωση ΚεντρώωνΤο κόμμα του κ. Παπανδρέου εξέδωσε τα 10 + 1 σημεία του για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Και η αλήθεια είναι πως έχει κάποια σημεία ακρίβειας στην ανάλυση του. Για παράδειγμα, οριοθετεί τον κατακερματισμό της κεντροαριστεράς ως ποιότητα που σοβούσε και πριν την κρίση του ΠΑΣΟΚ. Κατακερματισμός που είχε ως εκκίνηση του, τις διαφορετικές αναλύσεις για την κρίση. Παράλληλα, βέβαια η μεγάλη αυτή ανακοίνωση είναι σα να ξεχνά τον, για πολλά χρόνια πρωταγωνιστικό, ρόλο του κ. Παπανδρέου στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Στην Ένωση Κεντρώων, όπως πάντα, τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο κ. Λεβέντης δεν ασχολείται με το διάλογο στην κεντροαριστερά. Αντίθετα, επιμένει στις δικές του πολιτικές εμμονές ζητώντας σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, προφανώς για να ζυμώσει την προσφιλή του κυβέρνηση τεχνοκρατών. Στην επιστολή του, μάλιστα, στον πρωθυπουργό, που του ζητά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αναφέρει σε σχέση με τη διαρροή του «Wikileaks»: «Θεωρώ κ. πρόεδρε, ότι οι σχέσεις μας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ διαταράχθηκαν ανεπανόρθωτα από την υποκλοπή των συνομιλιών των ξένων αποστολών και τώρα κινδυνεύει η χώρα να αντιμετωπίσει σκληρότερα μέτρα και ένα κλίμα δυσπιστίας στις σχέσεις της με τους δανειστές». Είναι σαφές πως ο κ. Λεβέντης έχει εφεύρει το δρόμο για μια άλλη, δικής του κοπής, κεντροαριστερά.
Βασίλης Ρόγγας