apantisi dikigoros


Ο διάλογος με τον «δικηγόρο του διαβόλου» μερικές φορές από νοερός – αυστηρός, παραγωγικός, σκληρός, συγκαταβατικός – χρειάζεται να γίνεται και δημόσιος, για διάφορους λόγους. Προσωπικά, ύστερα από μακρά θητεία στην ελληνική Αριστερά, γνώστης των παθών της και συμμέτοχος, ταυτόχρονα, σ’ αυτά θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά και μάλιστα με τη μέγιστη οικονομία αν πρόκειται να συμμετέχουν άνθρωποι της εφημερίδας. Δύο, όμως, από τις πρόσφατες παρεμβάσεις του «δικηγόρου», νομίζω δικαιολογούν την παρέμβασή μου. Πρόκειται για τα «δαιμονικά» της 26ης Μαρτίου και 3ης Απριλίου.


Τα σημεία που σε προκαλούν δεν είναι, προφανώς, η ιδέα των άρθρων, η επιδίωξη και η στόχευσή τους, αλλά η προσωποποίηση των κατά τη γνώμη του αρνητικών φαινομένων. Είναι, ας μου επιτραπεί να πω ο «δικηγόρος», παραδοσιακά το αρνητικό του σημείο στα γραπτά του και έκδηλα τα αδικεί. Διότι, όταν η αναφορά σε πρόσωπα με τους γνωστούς σε μας, τις αριστερές και αριστερούς, χαρακτηρισμούς χρησιμοποιούνται χωρίς προσοχή, χωρίς – άλλο η κριτική, όσο σκληρή – προφύλαξη και του ανθρώπου, της προσφοράς του στο κίνημα και της προσωπικότητάς του, τότε είναι σαν να γίνονται στόχος τα πρόσωπα. Εξάλλου όλες οι απόψεις κρίνονται στον χρόνο και οι δικές μας, όταν γράφουμε. Ψυχραιμία, λοιπόν.


Τα δαιμονικά της 26ης Μαρτίου έχουν θέμα τον ρόλο του κόμματος όταν συμμετέχει στην κυβέρνηση - ζήτημα τεράστιας θεωρητικής και πολιτικής σημασίας - και ελέγχει κατά πόσο αυτό είναι «αριστερός ή δεξιός» ψάλτης της κυβέρνησης. Το αν ο «δικηγόρος» θεωρεί ότι, εντέλει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αντίβαρο σε αρνητικές κυβερνητικές αποφάσεις, όπως θα όφειλε, δεν είναι απλώς δικαίωμά του αλλά και συμβολή στην προσπάθεια να είναι το κόμμα έτσι στην πράξη, γιατί διακηρυκτικά – καθόλου αμελητέο – το λένε και τα ντοκουμέντα της Κ.Ε. Όμως, το να προσωποποιούμε την ευθύνη αδικώντας κιόλας τον επικρινόμενο, δεν είναι παραγωγικό. Δεν είναι στο απυρόβλητο ο γραμματέας της ΚΕ, προφανώς, για να του ασκηθεί κριτική για τον τρόπο που ανέλυσε, πχ, την απόφαση για το προσφυγικό σε μια οργάνωση. Αλλά παρακάμπτοντας τις δεκαετίες που έχει δουλέψει στις σχολικές τάξεις ή τη μακρόχρονη οργανωτική δουλειά του στις οργανώσεις βάσης να τον ονομάζει «κλασικό εκπρόσωπο της κομματικής γραφειοκρατίας» απέχει πολύ από την πραγματικότητα, τον αδικεί. Δεν προφυλάσσει το πρόσωπο και την προσφορά του, όπως ανέφερα προηγουμένως.


Τα «δαιμονικά» της 3ης Απριλίου έχουν θέμα τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, επίσης πολύ σοβαρό θέμα, και η διασφάλιση της κανονικότητας των σωμάτων του. Του επικείμενου συνεδρίου ειδικότερα. Ασκεί κριτική στις συνεχείς αναβολές του και τη στηρίζει στις απαντήσεις που δίνει ως προς αυτό ο Αλέκος Φλαμπουράρης στη συνέντευξή του στην «ΕΠΟΧΗ». Θεωρεί ότι κάνει καθυστέρηση, όπως λέμε στο ποδόσφαιρο, για να περάσει ο χρόνος. Οι αναγνώστες διάβασαν τη συνέντευξη, ας κρίνουν μόνοι τους και την κριτική που της ασκείται. Ουδέν πρόβλημα. Πρόβλημα υπάρχει όταν προχωρεί στις επικρίσεις – χαρακτηρισμούς του προσώπου. Ο οποίος, σημειωτέον, εμείς οι παλιότεροι γνωρίζουμε, έχει θητεία που δεν ξεκινά από το ΚΚΕ εσωτερικού αλλά και από τους Λαμπράκηδες και από την αντίσταση στη δικτατορία. Οι οποίες, ατυχώς, έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές – παρεμφερείς ή όχι – από στήλες του αντικυβερνητικού Τύπου. Γιατί επιστρατεύονται φράσεις όπως ο «θείος Αλέκος» ή «άνθρωπος του προέδρου»; Πού είναι η προφύλαξη του προσώπου και της προσφοράς του εδώ που αν υπήρχε δεν θα υστερούσε σε κριτική;


Σε ένα περιβάλλον, μετά τη διάσπαση του καλοκαιριού, που κατακλύζεται αντί κριτικής από ανήκουστους αγριανθρωπικούς χαρακτηρισμούς – δεν αφορά τα γραπτά του «δικηγόρου» – οι οποίοι ξεπερνούν και αυτούς που ακολούθησαν ακόμη και τη διάσπαση του ΚΚΕ του 1968, ας κρατηθεί η κριτική και η αντιπαράθεση σε επίπεδα διαλόγου. Ταύτα και εμμένω.


ΥΓ: Το σχόλιο αυτό γράφτηκε χωρίς να γνωρίζουμε το σημερινό του «Δικηγόρου». Επέλεξε τον ήπιο τόνο του διαλόγου. Αλλά με το σημερινό προκύπτει πιο καθαρά ότι οι διαφορές στους χειρισμούς είναι διαφορές κουλτούρας.


Παύλος Κλαυδιανός
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet