ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – FIFA - ΕΠΟ

Πρώτη νίκη, με γκρίζες ζώνες

giannopoulos

Επί του πιεστηρίου


Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής υπέγραψε την Παρασκευή την απόφαση επανέναρξης του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη Τρίτη με τη ΦΙΦΑ, την ΟΥΕΦΑ και την ΕΠΟ. Βάσει της απόφασης αυτής, η ΕΠΟ αποφεύγει την αποβολή της από τις διεθνείς ομοσπονδίες και παράλληλα η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην προσπάθειά αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού του ποδοσφαίρου, γεγονός που συνιστά χρόνιο αίτημα της ελληνικής κοινωνί��ς Σύμφωνα με την απόφαση του Σταύρου Κοντονή, οι εναπομείναντες αγώνες του Κυπέλλου θα διεξαχθούν σε ημερομηνίες που θα αποφασίσει η ΕΠΟ. Ωστόσο, οι ημιτελικοί θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και ο τελικός με την παρουσία μαθητών χωρίς την έκδοση εισιτηρίων.

O πόλεμος της ελληνικής κυβέρνησης με το παρακράτος που λυμαίνεται το χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου (περί αυτού πρόκειται) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Από την προηγούμενη Τρίτη, όμως, ο Σταύρος Κοντονής μπορεί να ισχυρίζεται ότι πήρε μία σημαντική μάχη που μπορεί να τον οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες νίκες στο μέλλον.

Για πρώτη φορά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υφυπουργός Αθλητισμού κατάφερε να αποσπάσει χειροπιαστά πράγματα από το... μέτωπο των FIFA και ΕΠΟ, oι οποίες φρόντισαν να κάνουν αρκετά βήματα πίσω προκειμένου να αποφευχθεί το ποδοσφαιρικό Grexit και οι δυσάρεστες συνέπειες που αυτό θα έφερνε.

Συγκεκριμένα:

1. H ΕΠΟ παραιτήθηκε της αίτησης ακύρωσης της στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του κ. Κοντονή να διακόψει το Κύπελλο. Άμεσα έκανε αίτηση θεραπείας (αυτός είναι ο νομικός όρος) στον κ. Κοντονή για την επανέναρξη του Κυπέλλου.

2. Έρχεται στην Ελλάδα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα επιτροπή της FIFA, η οποία θα μεριμνήσει για την εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ και όλων των κανονισμών της, πειθαρχικού, δεοντολογίας και διαιτησίας σύμφωνα με όσα ισχύουν στη διεθνή συνομοσπονδία.

  1. Την ερχόμενη εβδομάδα, επίσης, θα δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο για την παραπομπή των επτά ποινικά διωκόμενων της εγκληματικής οργάνωσης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα μπορεί πλέον να επιλαμβάνεται και για αδικήματα πριν από το 2014.


Πρώτο βήμα για εναρμόνιση

Το τελευταίο βήμα από τα συμφωνηθέντα θεωρείται, όχι άδικα, και το πλέον σημαντικό. Ο Σταύρος Κοντονής είχε τονίσει τις προηγούμενες ημέρες ότι η ΕΠΟ δεν μπορεί να πορεύεται έχοντας στις τάξεις της υψηλόβαθμα στελέχη, στα οποία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από την ελληνική δικαιοσύνη. Το όλο πράγμα “κολλούσε” στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ομοσπονδίας, η οποία δεν είχε εναρμονιστεί στα διεθνώς ισχύοντα. Πλέον, το πρώτο βήμα για την εναρμόνιση έγινε, κάτι που σημαίνει ότι οι επτά θα αναγκαστούν να λογοδοτήσουν.

Πέρα από κάθε αμφιβολία σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση έπαιξαν και οι παρασκηνιακές συναντήσεις που είχαν οι κκ. Μαρινάκης και Μελισσανίδης (Ολυμπιακός και ΑΕΚ αντίστοιχα) με στελέχη του στενού κυβερνητικού περιβάλλοντος στο Μαξίμου την προ προηγούμενη Παρασκευή. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει διαρρεύσει το περιεχόμενο των συνομιλιών, θεωρείται σίγουρο ότι στα ραντεβού αυτά η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι είχε φτάσει η ώρα μηδέν και κάλεσε τους δύο παράγοντες να φτάσουν σε μία τρόπο τινά συμφωνία.


Ακόμα πάντως και η FIFA, μέσω του εκπροσώπου της Κωστάκη Κουτσοκούμνη, έθεσε την ΕΠΟ προ των μεγάλων της ευθυνών. Κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας την περασμένη Τρίτη στο οποίο έδωσε το παρών και ο κύπριος παράγοντας, επισημάνθηκε από πλευράς FIFA ότι η ΕΠΟ ήταν έκθετη σε πολλά ζητήματα (κυρίως στο νομικό της πλαίσιο και στο γεγονός της μη εναρμόνισής του μ' αυτό της FIFA). Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο Κουτσοκούμνης χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις που δημιούργησαν προβληματισμό στους ιθύνοντες της ΕΠΟ.

Οι... γκρίζες ζώνες


Η νίκη πάντως σ' αυτό το γύρο δεν ήρθε χωρίς κάποιες... γκρίζες ζώνες στη συμφωνία. Πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένει ακόμα το αίτημα της FIFA για αλλαγές σε μία σειρά από νόμους με τελευταίο αυτό του Μαΐου του 2015 (ο οποίος, μεταξύ άλλων, καθιέρωσε και τους τακτικούς δικαστές στα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα). Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα αν το υφυπουργείο Αθλητισμού επανεξετάσει τη στάση σε κάποια από αυτά τα ζητήματα.

Θέμα επίσης υπάρχει και με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών. Η FIFA και η ΕΠΟ έχουν διαμηνύσει σε ανύποπτο χρόνο ότι κάθε εμπλοκή της πολιτείας σ' αυτό το ζήτημα, τη θεωρούν παραβίαση του... περιβόητου αυτοδιοίκητου. Βέβαια, παρασκηνιακά, οι της ΕΠΟ δεν αποκλείεται να συναινέσουν σε ένα πιο αναλογικό σύστημα εκλογής το οποίο όμως δεν θα είναι καθαρή απλή αναλογική. Ο Σταύρος Κοντονής, που έχει δεσμευτεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει το σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή μέχρι το Μάιο, καλείται να κάνει ...ταχυδακτυλουργικές κινήσεις προκειμένου να βρει τις απαραίτητες ισορροπίες. 

Νίκος ΓιαννόπουλοςΠρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet