Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε εξέλιξη στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, την Κυριακή 10 Απριλίου 2016. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πετούν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων. Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα Επεισόδια μεταξύ προσφύγων και των αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε εξέλιξη στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, την Κυριακή 10 Απριλίου 2016. Οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ κάνουν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ οι πρόσφυγες πετούν προς το μέρος των αστυνομικών πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Από το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων. Όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, πολλοί πρόσφυγες κατέφυγαν στα ιατρεία του καταυλισμού με αναπνευστικά προβλήματα

 

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά και από την επίσημη παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κλειστών συνόρων, σκιαγραφείται από τα κανάλια, αλλά και άλλους φορείς η εικόνα των απρόθυμων - αχάριστων προσφύγων και των επιτήδειων «αλληλέγγυων». Γεγονότα, όμως, όπως η πρόθυμη μεταφορά 1.050 προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά, καταδεικνύουν πως υπάρχουν εύλογες αιτίες, όταν οι πρόσφυγες αντιδρούν στη μεταφορά τους.


Το μείζον ζήτημα είναι η δημιουργία αξιοπρεπών εγκαταστάσεων, όπως αυτές του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά, με σπιτάκια που διαθέτουν 2 δωμάτια και μπάνιο, και για αυτό το λόγο έχουν γίνει περιζήτητες από τους πρόσφυγες. Και οι δύο χώροι αναμένεται να επεκταθούν, οδηγώντας στην ολοκλήρωση της αποχώρησης από το λιμάνι περίπου σε 20 μέρες. Παράλληλα, έχει προταθεί ο καταυλισμός του Σκαραμαγκά να φτάσει τις 7.000 θέσεις, σχέδιο, όμως, που μακροπρόθεσμα αν ισχύσει, θα λειτουργήσει αρνητικά, καθώς θα τους γκετοποιήσει.


«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει επιλέξει και για λόγους αντίληψης, αλλά και λογικής, μια ήπια προσέγγιση απέναντι σε ταλαιπωρημένους ανθρώπους, κλείνοντας τα αυτιά της στις πιέσεις της ακροδεξιάς και των καναλιών, που ζητάνε τα ΜΑΤ να σαρώσουν τα πάντα σε μια μέρα. Ο Πειραιάς αποτελεί ένα παράδειγμα ότι η δημιουργία αξιοπρεπών εγκαταστάσεων, η επικοινωνία και η πειθώ αποδίδουν και αυτή είναι η πολιτική που θα συνεχίσει να ακολουθείται», επισημαίνει στην Εποχή ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Μεταναστευτικό.
Δικαιολογημένη δυσπιστίαΑυτή τη στιγμή, δυστυχώς, υπάρχουν κέντρα πολλών ταχυτήτων. Από οικίσκους και κατασκηνώσεις με ξύλινα σπιτάκια, μέχρι καταυλισμούς που όλα, ακόμα και οι υπηρεσίες, είναι στεγασμένα σε σκηνές, με τα χειρότερα παραδείγματα να είναι το Κουτσόχερο στη Λάρισα και ο Κατσικάς στα Γιάννενα. Στον Κατσικά, μάλιστα, οι κακές συνθήκες οδήγησαν τους πρόσφυγες σε καθιστική διαμαρτυρία στην Εγνατία Οδό, όπου μετά από συμπλοκές, προσήχθησαν 27 άνθρωποι, που αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη το απόγευμα.


Πέραν, όμως, των συνθηκών, υπάρχει και μια σειρά άλλων λόγων, που δυσκολεύει τη μεταφορά των προσφύγων, σύμφωνα με εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο ζήτημα. Βασικό για τους πρόσφυγες είναι να βρίσκεται ο χώρος φιλοξενίας σε κάποια μεγάλη πόλη, ώστε να μην είναι απομονωμένοι, τόσο από την εμπορική ζωή, όσο όμως και από υπηρεσίες ασύλου, μετεγκατάστασης και επανένωσης οικογενειών. Προς το παρόν, η Υπηρεσία Ασύλου έχει αρχίσει την καταγραφή από τη Λέσβο. Από την επόμενη εβδομάδα, με απαισιόδοξες προβλέψεις να μιλάνε για μετά το Πάσχα, αναμένεται να αρχίσει και στους άλλους χώρους διαμονής


Σημαντικός παράγοντας για την παραμονή στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί και το γεγονός ότι λόγω της αλληλεγγύης του κόσμου, οι πρόσφυγες νιώθουν ασφαλείς εκεί, δεν είναι μόνοι και υπάρχουν άνθρωποι που τους συμπαραστέκονται στις δυσκολίες που περνάνε. Γι’ αυτό και είναι βασικό η αλληλεγγύη να τους ακολουθήσει και στις δομές φιλοξενίας που θα πάνε και να το γνωρίζουν αυτό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν ιδρυματοποιηθεί, γεγονός που καθιστά ακόμα μια φορά απαραίτητη τη δραστηριοποίηση ψυχολόγων για την προσέγγιση ανθρώπων που έχουν βιώσει πολλές τραυματικές εμπειρίες.
Η ακροδεξιά μπανανόφλουδαΔυσκολότερη συνεχίζει να είναι η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς πρόκειται για πολλές χιλιάδες ανθρώπους και άρα η μετακίνησή τους καθυστερεί περισσότερο, ενώ αρκετοί δεν έχουν δεχθεί πως τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά. Αυτή την ελπίδα εκμεταλλεύονται αρκετές φορές κάποιοι επιτήδειοι, που δυστυχώς παρουσιάζονται από τα Μέσα σαν αλληλέγγυοι, αμαυρώνοντας έτσι όλο το κύμα αλληλεγγύης και ενδεχομένως οδηγώντας πολύ κόσμο στην απραξία.


«Δεν υπάρχει κάποια ΜΚΟ επίσημα να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. Αν κάποιος εργαζόμενος ή ανεξάρτητος πολίτης δραστηριοποιείται ενάντια στον κρατικό σχεδιασμό, αν κάνει κάτι παράνομο, εφαρμόζονται οι νόμοι, αν ζυμώνει μια πολιτική θέση, απαντιέται πολιτικά η άποψή του. Αρκετά κανάλια και κόμματα της αντιπολίτευσης για λόγους ιδεολογικούς, αλλά και για άλλους, παίζουν ένα παιχνίδι αντιπροσφυγικό και στοχοποιούν την αλληλεγγύη, όπως τη στοχοποιούσαν πριν και για την κρίση. Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουμε καμία τέτοια διάθεση», τονίζει ο Γιώργος Κυρίτσης. Χαρακτηρίζει, όμως, ως πολιτικό βολονταρισμό την προσέγγιση κάποιων που επιθυμούν τη διατήρηση καταστάσεων, όπως της Ειδομένης, θεωρώντας πως επειδή είναι μια ηθική πληγή στα πλευρά της Ευρώπης, θα ευαισθητοποιήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πολιτική.


Την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση έχει γίνει πιο εκρηκτική με τους συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ να επιτίθενται στους πρόσφυγες με πλαστικές σφαίρες και χημικά, τραυματίζοντας σοβαρά εκατοντάδες. «Η κυβέρνηση έχει κινηθεί σε όλα τα επίπεδα της επίσημης διπλωματίας και ανεπίσημων πιέσεων. Έχει καταγγείλει στην ΕΕ τη στάση της ΠΓΔΜ και ειδικά σε όσες έχουν στείλει αστυνομικό προσωπικό. Αυτό που έγινε ήταν μια ασύμμετρη και αδιάκριτη επίθεση εναντίον των ανθρώπων. Οι ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ παίζουν παιχνίδια, όπως και οι αντίστοιχοι κύκλοι στην Ελλάδα. Εμείς δεν πρόκειται να πατήσουμε μια τέτοιου είδους μπανανόφλουδα και να δημιουργήσουμε μια διπλωματική κρίση», σχολιάζει ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού οργάνου για τους πρόσφυγες.
Η στάση της ΕυρώπηςΣτη διαχείριση του προσφυγικού προκαλούνται δυσκολίες και από την ολιγωρία της Ευρώπης, με κυριότερο έλλειμμα την πορεία της μετεγκατάστασης. Ενώ προβλέπονταν 6.000 μετεγκαταστάσεις τον Απρίλιο και 20.000 μέχρι τα τέλη Μαΐου, αυτή τη στιγμή έχουν υλοποιηθεί μόνο κάποιες εκατοντάδες. «Είναι σημαντική η ανάπτυξη κινήματος στις χώρες προορισμού των προσφύγων, για να διεκδικήσουν και άλλες θέσεις μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης μέσα από τη συμφωνία με την Τουρκία. Αν δεν λειτουργήσουν όλα μαζί, τότε η συμφωνία δεν θα μπορέσει να αποδώσει θετικά αποτελέσματα», σύμφωνα με τον Γιώργο Κυρίτση.


Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση που έχει εξαγγελθεί, εξ αρχής ανεπαρκής, δεν έχει καταβληθεί πλήρως ακόμα. «Από πλευρά της ΕΕ δίνονται τα περισσότερα χρήματα στις ΜΚΟ, τη στιγμή που η ευθύνη και ο χειρισμός του προσφυγικού ανήκει στο κράτος. Αυτή η ασυμμετρία δημιουργεί προβλήματα. Μέχρι τώρα μπορεί να ήταν έτσι η διαδικασία, γιατί τέτοιες αποστολές αφορούσαν χώρες με ανυπαρξία κράτους, τώρα όμως δεν είναι έτσι. Η βασική διαχείριση πρέπει να γίνει μέσω των κρατών. Η χρηματοδότηση είναι πολύ πίσω, τα εγκεκριμένα ποσά και τα υποσχεθέντα σε μεγάλο βαθμό είναι ανεπαρκή, πόσο μάλλον για την Ελλάδα που είναι εξαθλιωμένη», καταλήγει.


Τζέλα Αλιπράντη

ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Ρατσιστικός λόγος υπέρ της ιδιωτικοποίησης


Η πρόεδρος της εταιρίας «Ελληνικό ΑΕ» απέστειλε ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση, πριν από λίγο διάστημα, που «υπενθύμιζε» πως η παραχώρηση των τριών χώρων του Ελληνικού για τους πρόσφυγες ισχύει μέχρι της 31/3, ζητώντας ουσιαστικά την αποχώρησή τους από τα κτίρια.


«Αυτό, βέβαια, δεν είναι εφικτό τώρα πια, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα. Πρέπει όλοι μαζί στη χώρα να σταθούμε με αλληλεγγύη στο ζήτημα και κανείς να μην μείνει έξω από αυτή την προσπάθεια. Ειδικά όταν είναι δημόσιος φορέας ή εποπτευόμενος από αυτόν, όπως είναι η “Ελληνικό ΑΕ”», δηλώνει στην Εποχή ο Μπάμπης Μπιλίνης, γραμματέας της Νομαρχιακής Νοτίων Προαστίων ΣΥΡΙΖΑ.


Ταυτόχρονα, περιγράφει πώς κάποιοι επίτηδες προσπαθούν να συνδέσουν το θέμα της πώλησης του Ελληνικού, με αυτό της διαμονής των προσφύγων στο χώρο. «Η ομάδα εμπειρογνωμόνων διαπραγματεύεται ούτως ή άλλως με χρονοδιάγραμμα το Νοέμβριο. Άρα γιατί κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί, αφήνοντας τους πρόσφυγες να μένουν εκεί; Προφανώς, θέλουν να επιβάλλουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης υπέρ της «Lamda», εξασθενώντας την άλλη πλευρά που διαπραγματεύεται, κατηγορώντας την για σκοπιμότητα. Ότι χρησιμοποιεί, δηλαδή, τους πρόσφυγες για να υποβαθμίσει την περιοχή». Αυτή την υποτιθέμενη «υποβάθμιση» της περιοχής, υποστήριξε μάλιστα και η «Καθημερινή», με το ρατσιστικό σκίτσο του Ηλία Μακρή να παρομοιάζει τους πρόσφυγες με κατσαρίδες που χαλάνε το φιλέτο του Ελληνικού!


Εν τω μεταξύ, την τελευταία εβδομάδα διεξήχθησαν αρκετά ρεπορτάζ σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Ελληνικό, τα οποία, όμως, ο γραμματέας θεωρεί ότι δεν παρουσίαζαν όλη την εικόνα. «Υπάρχουν τρεις δομές. Στις δύο που είναι στα γήπεδα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, με αποδυτήρια, μαγειρεία κτλ. Η μία δομή που είναι τα παλιά εκδοτήρια, προφανώς δεν έχει φτιαχτεί για να φιλοξενηθούν άνθρωποι. Εκεί τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, έχει ζέστη, το μπάνιο γίνεται με αυτοσχέδιους τρόπους, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. Θεωρώ, όμως, πως τα ρεπορτάζ των καναλιών ήταν κατευθυνόμενα, ενώ δεν έδειξαν το μεγάλο δίχτυ αλληλεγγύης, που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή. Όταν, βέβαια, τελειώσει το πρώτο σχέδιο, όπου όλοι θα έχουν κάπου να μείνουν, τότε θα πρέπει το Ελληνικό να αποτελέσει προτεραιότητα για αποκλιμάκωση».
Η «ασφαλής» Τουρκία φυλακίζει τους πρόσφυγες


Οι περίπου 325 πρόσφυγες που επέστρεψαν στην Τουρκία από τη Λέσβο υπό τη διαδικασία της επανεισδοχής, αντί να οδηγηθούν σε κάποιο χώρο φιλοξενίας, κατέληξαν κρατούμενοι σε εγκαταστάσεις φυλακής, χωρίς κανένα νομικό έρεισμα.


«Απελάθηκαν από την Λέσβο την Παρασκευή, υπό την αμφιλεγόμενη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αναχαίτιση της μαζικής παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταδίκασε τη συμφωνία, με τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων να λένε πως μπορεί να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο» σημειώνει ο διεθνής οργανισμός, στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος στη φυλακή.


Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet