ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΜΑΚΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ»


Η κυβέρνηση θέλει να διαχειριστεί το ζήτημα επικοινωνιακά


saloni makris


Ο Θανάσης Μακρής από την ομάδα αλληλεγγύης προσφύγων «Οικόπολις», που βρίσκεται καθημερινά στην Ειδομένη, περιγράφει στην «Εποχή» το κλίμα που διαμορφώνεται στον καταυλισμό.


Την τελευταία εβδομάδα έχουν σημειωθεί βίαιες επιθέσεις των συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ σε βάρος των προσφύγων. Πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι καταστάσεις;


Κυρίως είχε να κάνει με την αίσθηση απειλής των συνόρων από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ. Την περασμένη Κυριακή υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων στα σύνορα και ακόμα περισσότεροι ετοιμάζανε τα πράγματά τους για να οδεύσουν προς την Ευρώπη, γιατί αυτό που αισθάνονταν ήταν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα. Ο τρόπος που μας αποχαιρέτησαν έδειχνε αυτή την αίσθηση. Οπότε η δύναμη αυτής της πίστης του κόσμου, δυστυχώς, σταμάτησε με αυτόν το βίαιο τρόπο. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα και δεν θρηνήσαμε θύματα και ιδιαίτερα παιδιά, γιατί ο κόσμος που είχε μαζευτεί, 4.000 περίπου, ήταν κυρίως οικογένειες, εκτός από κάποιους νεαρούς που ήταν μπροστά. Τις επόμενες μέρες αυτό που συνέβαινε ήταν ένα «παιχνίδι» πετροπόλεμου. Την Πέμπτη, όμως, έλαβε μέρος μια στρατιωτική άσκηση από πλευράς της Ελλάδας, με οχτώ μαχητικά αεροπλάνα να βυθίζονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, σαν να κάνουν επίθεση. Αυτό δημιούργησε σύγχυση και τρόμο στους πρόσφυγες, ιδιαίτερα στα παιδιά, και μόνο όταν είδαν ότι οι εθελοντές παρέμεναν ψύχραιμοι, δεν πανικοβλήθηκαν τελείως. Ήταν μια αψυχολόγητη, απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο υποκινητής είναι η ελπίδαΤα media κάνουν συχνό λόγο για υποκινητές των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα. Ισχύει αυτό;


Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα. Το μόνο που μπορώ να σας δώσω είναι η δικιά μου αίσθηση, όντας στην Ειδομένη για πολλές ώρες της ημέρας. Θεωρώ ότι υποκινητής είναι η πίστη τους ότι η Ευρώπη είναι ένας χώρος που θα τους δεχθεί, η ανάγκη τους να βρεθούν κάπου με ασφάλεια και δημοκρατία, όπου θα μπορούν να χτίσουν τη ζωή τους. Είναι ξεκάθαρο πως αυτοί οι άνθρωποι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με αναταραχές, συγκρούσεις κτλ. Ακόμα και τα δακρυγόνα τους τρομοκράτησαν ιδιαίτερα και για αυτό τις επόμενες μέρες αποχώρησαν πολλοί. Οπότε, βασικός υποκινητής για το γεγονός ότι παραμένουν στην Ειδομένη και προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, είναι η ελπίδα. Δεν γνωρίζω αν αυτοί που παίρνουν την πρωτοβουλία για συγκεκριμένα ραντεβού είναι πρόσφυγες με οργανωτική διάθεση ή με συγκρουσιακή, ή πρόκειται για αλληλέγγυους που χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες σαν επαναστατικό υποκείμενο. Το γεγονός, όμως, είναι ότι δεν υπάρχει έντονη δράση των οργανώσεων στην Ειδομένη. Όση δυνατότητα έχει κάποιος να τους πείσει να πάνε στις δομές φιλοξενίας, τόση έχει, ή και μικρότερη, όποιος θέλει να τους πείσει να περάσουν τα σύνορα. Κάτι οργανωμένο δεν βλέπω.


Θεωρείτε ότι τα Μέσα προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα του κύματος αλληλεγγύης;


Αυτό είναι σαφές και αυτό συντελείται και από πολλά ΜΜΕ, αλλά και από πλευράς της κυβέρνησης και των πολιτικών εν γένει. Από τη μία, αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού, ρίχνοντας την ευθύνη στις ΜΚΟ, στους αλληλέγγυους και στους πρόσφυγες που δεν συμμορφώνονται. Από την άλλη, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση λόγω της αξιολόγησης και των επικείμενων μέτρων και άρα προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης αλλού. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη αυτή τη στιγμή. Την Πέμπτη στο συντονιστικό του καταυλισμού, η Ύπατη Αρμοστεία μας ενημέρωσε ότι υπάρχουν μόλις 80 ελεύθερες θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας, ενώ μετά και από την εικονική αεροπορική επίθεση, υπάρχει μεγάλη επιθυμία αποχώρησης. Η προπαγάνδα άρα ότι υπάρχουν θέσεις και ότι οι πρόσφυγες αρνούνται να πάνε, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση θέλει να διαχειριστεί το ζήτημα επικοινωνιακά. Επίσης, το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες γύρισαν πίσω από κάποια κέντρα φιλοξενίας, δείχνει ότι οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες από εδώ. Και όταν χάνουν στη σύγκριση με την Ειδομένη, αυτό πρέπει να μας προβληματίζει ιδιαίτερα.
Προσχηματικές συλλήψειςΗ αστυνομία προχώρησε και σε κάποιες συλλήψεις εθελοντών; Αυτές είχαν κάποιο σοβαρό έρεισμα ή βασίζονταν σε μικροαφορμές;


Όταν η αστυνομία θέλει να κάνει συλλήψεις, μπορεί να βρει πολλούς λόγους. Υπήρξαν συλλήψεις για παράνομη χρήση ασυρμάτων, ενώ πολλά συνεργεία και οργανώσεις στην Ελλάδα τους χρησιμοποιούν χωρίς να έχουν άδεια. Ακόμα και η Ύπατη Αρμοστεία έχει και μετά τις συλλήψεις ρωτούσε για το νομικό καθεστώς, προκειμένου να βγάλουν άδεια. Είναι μια συνήθης τακτική. Όσον αφορά στη σύλληψη για το μαχαίρι, αυτό εξαρτάται από το τι μαχαίρι ήταν. Πολλοί έχουμε μαχαίρια μαζί μας για οικιακή χρήση, πχ για να κόβουμε φρούτα και το φαγητό γενικά. Άλλο είναι αυτό και άλλο αν είχε κάποιο μεγάλο μαχαίρι μαζί του. Είναι εμφανές πως οι συλλήψεις ήταν προσχηματικές και έγιναν προκειμένου να διαμορφώσουν κλίμα. Επίσης, ήταν στοχευμένες, εστιάζοντας σε ξένους αλληλέγγυους, κυρίως από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Αυτοδιαχείριση της ζωής τουςΗ κυβέρνηση τελικά πώς πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα της Ειδομένης και εν γένει του προσφυγικού;


Καταρχήν, θα πρέπει να κινηθεί προς μια διαδικασία όπου οι πρόσφυγες θα αυτοδιαχειριστούν τη ζωή τους, δεδομένου ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα για ένα χρονικό διάστημα τριών με πέντε χρόνια, ακόμα και αυτοί που πρόκειται να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη ή θα γυρίσουν στη Συρία. Οι πρόσφυγες δεν πρέπει να έχουν το ρόλο του επαίτη και να περιμένουν στην ουρά για το συσσίτιο. Θα πρέπει να τους εμπλέξουμε αυτοδιαχειριστικά μέσα στην κοινότητα. Δεύτερον, αυτή τη στιγμή στα κέντρα φιλοξενίας το κόστος διατροφής των προσφύγων είναι πέντε ευρώ το άτομο, την ημέρα. Για μια τετραμελή οικογένεια είναι 600 ευρώ το μήνα. Άρα, με κάποια δυσκολία φυσικά, θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να ζήσει στην κοινωνία, καλύπτοντας και άλλες ανάγκες πέραν του φαγητού, αν μεταφερόταν σε ένα σπίτι. Θεωρούμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινήσεις και προτάσεις, που θα ωφελήσουν και τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτισμικά.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet