roggas


Του Βασίλη Ρόγγα


Ο τρόπος, με τον οποίο κάνει πολιτική ο Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει γράψει τη δική του μικρή ιστορία σ' αυτόν τον τόπο. Δεν είναι μόνο που όλα τα χρόνια της πολιτικής του καριέρας δεν έχει αλλάξει τις πολιτικές του απόψεις, παρόλο που άλλαζε πολιτικά σχήματα. Είναι περισσότερο η αρκετά καλτ αισθητική του, που φυσικά δε μπερδεύει κανέναν και καμία: ο Καρατζαφέρης είναι ένας σκληρός ακροδεξιός πολιτικός, που αναλόγως την εποχή, συγκολλάται ή αποκολλάται από κόμματα και συμμαχίες. Πλέον, με την Εθνική Ενότητα, το νέο φορέα που δημιούργησε μαζί με τον Τάκη Μπαλτάκο, πρώην σύμβουλο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, μπορεί να ξαναπαίζει στην κεντρική πολιτική σκηνή, έστω και ως εξωκοινοβουλευτική δεξιά.
Υποψήφιοι υποστηρικτέςΟι επίσημες ανακοινώσεις της ίδρυσης, καθώς και η συνέντευξη του προέδρου στο Νίκο Χατζηνικολάου την περασμένη εβδομάδα, βγάζουν και το πολιτικό μεδούλι της προσπάθειας αυτής, καθώς και τις κινήσεις για τις ενδεχόμενες διευρύνσεις. Στις διευρύνσεις δεν θα βρίσκεται η περσόνα της πολιτικής σκέψης της δεξιάς, Φαήλος Κρανιδιώτης, μιας και απέρριψε την πρόταση του κ. Καρατζαφέρη να είναι ο αντιπρόεδρος του κόμματος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το 2010 ήταν «μνημόνιο» και τώρα «αντιμνημόνιο, δραχμή και λίγο βασιλιά, δεν είναι έτσι».


Συνιστώσες του νέου εγχειρήματος, όμως, ήδη υπάρχουν. Ο «Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας», που είχε κατέβει στις ευρωεκλογές του 2014 και αποτελείται κατά κύριο λόγο από απόστρατους στρατιωτικούς. Είναι μεγάλο το ενδεχόμενο να συμμετάσχει και η πολιτική κίνηση «Ρίζες» του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, Βασίλη Καπερνάρου. Φυσικά, κύρια συνιστώσα του κόμματος θα είναι ο ΛΑΟΣ και εκπρόσωπος τύπου o κ. Αϊβαλιώτης, πρώην βουλευτής.


«Η επιλογή του πυρσού, του σήματος που απαρνήθηκε η ΝΔ, συμβολίζει ότι εμείς είμαστε η συνέχεια της ΕΡΕ και της Ν.Δ. του Αβέρωφ» είπαν στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι Καρατζαφέρης και Μπαλτάκος στις 9 Απριλίου. Όπως είχε τονίσει ο κ. Καρατζαφέρης σε παλαιότερη συνέντευξη του: «Κινούμαι στη ΝΔ του Κώστα Μητσοτάκη και του Αβέρωφ, και όχι του Κυριάκου Μητσοτάκη... Εμένα από το νεοφιλελευθερισμό με χωρίζει η ίδια απόσταση με τον κομμουνισμό».


Πάντως, το κόμμα παραμένει ανοιχτό σε διευρύνσεις, μιας και δεν θα ήθελε να είναι το ΛΑΟΣ μαζί με τον Μπαλτάκο. Η προσέγγιση αφορά, κυρίως, προσωπικότητες και πολιτικούς παράγοντες της δεξιάς και της ακροδεξιάς, που είναι σε δεύτερο πλάνο: πρώην βουλευτές της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής κλπ.
Η συνέντευξη στον Χατζηνικολάου«Ξέρεις ότι έχουμε 4 εκατομμύρια λαθρομετανάστες; αντέχει η Ελλάδα; […]Εγώ θα τους διώξω», είπε σε μια αποστροφή του λόγου ο κ. Καρατζαφέρης. Τι είχε προηγηθεί;


Ο κ. Καρατζαφέρης, προσπαθώντας να εξηγήσει τη διαφορά του από τη Χρυσή Αυγή, είπε πως δεν θα πήγαινε στο λιμάνι, όπως πήγαν οι χρυσαυγίτες. Θα επίτασσε φέρυ μποτ και θα πήγαινε στο λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία, έχοντας προσυνεννοηθεί με τους Ρώσους, που ελέγχουν στο λιμάνι. Με άλλα λόγια ο κ. Καρατζαφέρης θα γυρνούσε οικογένειες πίσω σε εμπόλεμη ζώνη με ένα περίπου αδύνατο σχέδιο.


Ακόμα, νωρίτερα είχε επικαλεστεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όταν εκείνος είχε κάνει υπουργό τον Μανιαδάκη το 1956 στην κυβέρνησή του, που το 1936 ήταν υπουργός του Μεταξά. Άρα και ο ίδιος νομιμοποιείται να ζητάει τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως ο Μπούκουρας. Μπορεί τα μεγέθη να μην είναι ίδια σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν το θεωρεί προβληματικό ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας.
Η ακροδεξιά σε παρακμή;Αν ο Καρατζαφέρης με τον Μπαλτάκο βρίσκονται εκτός κοινοβουλίου και, ενδεχομένως, ως γηραλέοι και παλαιομοδίτες δεν έχουν και πολύ μεγάλη εκλογική ή πολιτική τύχη, αυτό δεν σημαίνει πως η ακροδεξιά βρίσκεται σε παρακμή. Η σκληρότερη, ναζιστική εκδοχή της, η Χρυσή Αυγή, μόλις πρόσφατα ξαναβγήκε στους δρόμους του Πειραιά διψασμένη για αίμα αντιφασιστών και μεταναστών. Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης και από τα πρώτα κοινοβουλευτικά βιολιά του κόμματος είναι ο τσεκουράτος, λεπενικός κ. Βορίδης. Στην πραγματικότητα η ακροδεξιά δοκιμάζεται από διαφορετικά μετερίζια χωρίς συντονισμό, έχοντας, όμως, μια μεγαλύτερη πολιτική ενιαιότητα από τη διαφαινόμενη. Οι απόψεις της ζυμώνονται καθημερινά από το λαϊκιστικό τύπο και την τηλεόραση. Με αυτήν την έννοια η ακροδεξιά είναι και υπαρκτή και ρωμαλέα και πολυδιασπασμένη, μόνο που αυτό το τελευταίο δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τα δυο πρώτα.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet