Του Θανάση Τσακίρη

Ο Απρίλιος φέρθηκε άσχημα στη Χίλαρι Κλίντον και αποφάσισε να της δώσει μια ανάσα στη Νέα Υόρκη. Ο «σκληρός Απρίλης» ξεκίνησε λίγο νωρίτερα στις 26 Μαρτίου, το «Δυτικό Σάββατο», όταν διενεργούνταν προκριματικές των Δημοκρατικών στις πολιτείες Αλάσκα, Χαβάη, και Ουάσινγκτον. Και οι τρεις πολιτείες θεωρούνταν ευνοϊκές για τον Μπέρνι Σάντερς. Τελικά, όντως, βγήκε νικητής, συγκεντρώνοντας συνολικά περίπου 66 συνέδρους περισσότερους από την Κλίντον. Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν στην Αλάσκα, όπου νίκησε την Κλίντον με διαφορά 64%. Στην πολύ πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Ουάσινγκτον, η διαφορά των δύο ήταν 46%, ξεπερνώντας την νίκη του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, όταν νίκησε την Κλίντον με 68% έναντι 31%.
Ο Σάντερς κέρδισε την προκριματική εκλογή της πολιτείας Ουισκόνσιν με 14 μονάδες διαφορά, μειώνοντας τη διαφορά των δύο υποψηφίων σε εκπροσώπους κατά 10 ακόμα. Οι συνελεύσεις της πολιτείας Ουαϊόμινγκ διεξήχθησαν το Σάββατο 9 Απριλίου και ο Σάντερς κέρδισε με σχεδόν 56%. Ωστόσο, η Κλίντον είχε ισχυρότερη δύναμη από την αναμενόμενη, δεδομένου του δημογραφικού μειονεκτήματός της και της παράλειψής της να κάνει προσωπικό πέρασμα από την πολιτεία. Κάθε υποψήφιος κέρδισε από 7 εκπρόσωπους.
Στις 19 Απριλίου, η Κλίντον κέρδισε τη Νέα Υόρκη με διαφορά 16% (58% έναντι 42% του Σάντερς). Ο Σάντερς πήγε καλά στις αγροτικές περιοχές της πολιτείας και κέρδισε τους νεότερους ψηφοφόρους. Η Κλίντον συνέχισε να αποδίδει καλά μεταξύ όλων των άλλων ηλικιακών κατηγοριών καθώς και των μη λευκών ψηφοφόρων του κόμματος. Τα πήγε, δε,  πολύ καλά στην πόλη της Νέας Υόρκης και κέρδισε και τους πέντε δήμους. Εξέλεξε 139 συνέδρους έναντι 108 του Σάντερς. Διαμάχη ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε ότι περίπου 125.000 ψηφοφόροι είχαν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους στο Μπρούκλιν. Μερικοί ψηφοφόροι υπέγραψαν ψηφοδέλτια με ένορκη βεβαίωση λόγω παρατυπιών και τα ψηφοδέλτια θα υπολογίζονται, αν οι εν λόγω εκλογείς μπορούν να αποδείξουν ότι ικανοποιούν τις νόμιμες απαιτήσεις.
Την Τρίτη 26 Απριλίου θα γίνουν «κλειστές» προκριματικές εκλογές του κόμματος στις πολιτείες Κονέκτικατ, Ντελάγουερ, Μέριλαντ και Πενσυλβάνια ενώ στην πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ «ημίκλειστες».

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών

Στη μάχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μεταξύ 22 Μαρτίου και 26 Απριλίου, οι προκριματικές σε 11 πολιτείες και μία κτήση των ΗΠΑ ανεβάζουν την ένταση. Η τελική συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων, η οποία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στις 21 Μαρτίου στο Salt Lake City, ακυρώθηκε, αφού ο Τραμπ κι ο Κάσιτς αποσύρθηκαν από την εκδήλωση. Ο Τραμπ είχε αρχικά ανακοινώσει ότι θα ήταν απών, λέγοντας ότι υπήρξαν αρκετές συζητήσεις. Στη συνέχεια ο Κάσιτς δήλωσε ότι δεν θα παραστεί σε συζήτηση χωρίς τον Τραμπ.
Με ζητήματα των συνόρων, της μετανάστευσης και της εθνικής ασφάλειας στο προσκήνιο, στις 22 Μαρτίου ο Tραμπ κέρδισε και τους 58 συνέδρους στην Αριζόνα λόγω πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. Ωστόσο, στη Γιούτα, ο Κρουζ συγκέντρωσε το 69% των ψήφων, ενεργοποιώντας τον κανόνα του 50% για να πάρει και τους 40 εκπροσώπους, απηχώντας το αντι-Tραμπ συναίσθημα πολλών Μορμόνων. Τόσο ο Τραμπ και Κρουζ πήραν ορισμένους από τους εννέα αντιπροσώπους της αμερικανικής Σαμόα, ενώ οι υπόλοιποι είναι ανένταχτοι. Η Αμερικανική Σαμόα και η Γιούτα ήταν οι τελευταίες συνελεύσεις της σεζόν για τις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων.
Καθώς η υποψηφιότητα Τραμπ έγινε πιο δυνατή ο Σύλλογος για την Ανάπτυξη και άλλοι υποστηρικτές του κινήματος «Σταματήστε τον Τραμπ» άρχισαν να υιοθετούν όλο και δραστικότερες στρατηγικές, για να εκτροχιάσουν την υποψηφιότητά του, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης ενός ενιαίου μετώπου όσων αντιτίθενται στην προοπτική νίκης του στο Ουισκόνσιν και τη συμπλήρωση των 1.237 συνέδρων, που απαιτούνται, για να κλειδώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του ‘17. Ο Τραμπ δήλωσε ότι προβλέπει ξέσπασμα των ταραχών, αν του αρνηθούν την υποψηφιότητα στο συνέδριο. Παρά το ότι συχνά είχε απορριφθεί από το ρεπουμπλικανικό κατεστημένο, ο Κρουζ άρχισε να μαζεύει εγκρίσεις από ανθρώπους του κατεστημένου αυτού, που είναι συγκλονισμένοι από την προοπτική μια υποψηφιότητα Τραμπ (πχ. από τον υποψήφιο του 2012 Μιτ Ρόμνεϊ, τον Τζεμπ Μπους και άλλους).

Μάχη μέχρις εσχάτων

Προς το τέλος του Μαρτίου, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών υποψήφιων έγινε εντονότερος. Ο πόλεμος μεταξύ Κρουζ και Τραμπ πήρε νέα τροπή όταν το σκανδαλοθηρικό  περιοδικό National Enquirer κατηγόρησε τον πρώτο για συμμετοχή σε πέντε εξωσυζυγικές σχέσεις ! Ο Κρουζ κατηγόρησε τον Τραμπ για τη διαρροή, αλλά άλλες πηγές τη συνδέουν με την αναστολή της εκστρατείας του Ρούμπιο. Σε μια εκδήλωση του κόμματος που φιλοξένησε το CNN στις 29 Μαρτίου, οι τρεις Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι πήραν αποστάσεις από την υπόσχεση που είχαν δώσει το Σεπτέμβριο του 2015 ότι όλοι θα υποστηρίξουν τον συνάδελφό τους που θα κερδίσει το χρίσμα.
Στις 5 Απριλίου, έχοντας την υποστήριξη του Κυβερνήτη της πολιτείας Ουισκόνσιν, Σκοτ Γουόλκερ, και των τοπικών και εθνικών ραδιοφωνικών talk-show, ο Κρουζ κέρδισε 36 συνέδρους ενώ ο Τραμπ μόνο 6. Μετά το Ουισκόνσιν, οι τρεις υποψήφιοι αναμετρήθηκαν στην Νέα Υόρκη, την πολιτεία του Τραμπ. Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Κάσιτς επιτέθηκαν στον Κρουζ για τις προηγούμενες επικρίσεις του περί «αξιών της Νέας Υόρκης» του Τραμπ, ενώ ο Κρουζ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο Τραμπ «δεν έχει συνεπές ιστορικό στο συντηρητισμό». Ο Τραμπ έλαβε, επίσης, την υποστήριξη του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης και υποψήφιου το 2008 για την προεδρία, Ρούντι Τζουλιάνι. Στις 9 Απριλίου, ο Κρουζ κέρδισε τους εκπροσώπους του Κολοράντο. Στις 16 Απριλίου, ο Κρουζ κέρδισε και τους 14 αντιπροσώπους στις συνελεύσεις της πολιτείας Ουαϊόμινγκ.
Στις 19 Απριλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ σάρωσε στην πολιτεία του την Νέα Υόρκη παίρνοντας 60% των ψήφων και 90 από τους 95 αντιπροσώπους. Ο Κασιτς  ήρθε δεύτερος με 25% των ψήφων και 5 αντιπροσώπους. Ο Κρουζ πήρε μόλις 15% των ψήφων και κανένα εκπρόσωπο.
Όπως και με τους Δημοκρατικούς, την Τρίτη 26 Απριλίου θα γίνουν «κλειστές» προκριματικές εκλογές του κόμματος στις πολιτείες Κονέκτικατ, Ντελάγουερ, Μέριλαντ και Πενσυλβάνια ενώ στην πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ «ημίκλειστες». H διαφορά στην περίπτωση των Ρεπουμπλικάνων είναι ότι «ο νικητής τα παίρνει όλα» λόγω πλειοψηφικού συστήματος. Και τότε…
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet