Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ δήλωσε στη Βουλή, μετά την ψήφο αποπομπής της από το αξίωμα, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί σε πείσμα της απόφασης που πήραν οι αντίπαλοί της. Αναφέρθηκε στους αγώνες του κόμματός της και της ίδιας κατά της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) και τη φυλάκισή της. Η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος (ΡΤ) εξέφρασε τη στήριξή της και συνεχίζει τις κινητοποιήσεις του σε συνεργασία με τα προοδευτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τα κινήματα και τους αγρότες χωρίς Γη για να μην περάσει το πραξικόπημα.
«Η πρόεδρος θα αγωνιστεί μαζί με όλους που υπερασπίζονται τη δημοκρατία στη Βραζιλία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Εντουάρντο Καρντόζο. Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών δυνάμεων μετά την ήττα τους το 2014, για τέταρτη συνεχή φορά μετά το 2002, αλλά και εν όψει ενδεχόμενης επανεκλογής του Λούλα ντα Σίλβα το 2018. Γι’ αυτό και έστησαν την κατηγορία εναντίον του, αν και υπάρχει πρόβλημα διαφθοράς στη χώρα, «που αγγίζει πράγματι τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με δεξιές ή αριστερές κυβερνήσεις» γράφει ο πρώην αρχισυντάκτης της «Μοντ Ντιπλοματίκ» και συγγραφέας του βιβλίου «Τα παιδιά που εξαφανίστηκαν από τον στρατηγό Πινοσέτ». Και συνεχίζει: «Στην περίπτωση του Λούλα δεν έχουμε κανένα φαινόμενο πλουτισμού. Σήμερα κατηγορείται το ΡΤ».
Η δεξιά, όμως, βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη και την οικονομική κρίση, να προχωρήσει την επίθεσή της με την υποστήριξη των μεγάλων εργοδοτικών οργανώσεων του αγροτο-διατροφικού τομέα και της βιομηχανίας. Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο ότι «σήμερα αυτοί που κινητοποιούνται στη Βραζιλία είναι η ανώτερη αστική τάξη των αστικών κέντρων και οι λευκοί» γράφει ο ανταποκριτής της «Ουμανιτέ».
Ο κύκλος των αριστερών κυβερνήσεωνΗ επίθεση στη Βραζιλία, σε μια δύσκολη συγκυρία για τις προοδευτικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική, γίνεται για να κλείσει ο κύκλος των αριστερών κυβερνήσεων στην περιοχή. Συνεπώς, «τα γεγονότα στη Βραζιλία έχουν ευρύτερη σημασία» αναφέρει ο πρώην αρχισυντάκτης της «Μοντ Ντιπλοματίκ». Είναι δε χαρακτηριστική η έκκληση της εφημερίδας «Jornal do Brasil»: «Η Βραζιλία δεν μπορεί να διαχωριστεί έτσι, με τείχη και με μίσος. Η χώρα μας υποδέχτηκε και συνεχίζει να δέχεται ανθρώπους απ’ όλα τα σημεία του πλανήτη. (…) Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Βραζιλία θα αντιδράσει και θα αποκαταστήσει την ενότητα και το διάλογο». Στα ζητήματα αυτά αναφέρεται ο Ζοζέ Ρεϊνάλντο Καρβάλιο, υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του ΚΚ Βραζιλίας (PCdoB) σε συνέντευξή του στην «Ουμανιτέ». Το άλλο βραζιλιάνικο ΚΚ (αδελφό κόμμα με το ΚΚΕ) με απόφαση του αναφέρει ότι δεν παίρνει μέρος στο παιχνίδι... υπεράσπισης της προέδρου, ούτε συμπορεύεται με αυτούς που δήθεν αγωνίζονται για την κάθαρση.
Μπ. Κοβάνης