Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν νίκη του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων, ως αποτέλεσμα της έντονης κοινωνικής δυσφορίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα, γίνονται σήμερα οι εκλογές στη Σερβία. Ο Αλεξάνταρ Λούκιτς, φιλόσοφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος του Radio Belgrade μιλάει στην «Εποχή» για το προεκλογικό κλίμα, την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και τη σέρβικη Αριστερά.
Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης ΓκιβίσηςΤι σημαίνουν οι σημερινές εκλογές για το μέλλον της Σερβίας;Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται μαζί με τις προγραμματισμένες τοπικές. Οι εκλογές ζητηθήκαν από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, πιθανώς επειδή θα έχανε σε κάποιες μεγάλες πόλεις, όπως το Νόβισαντ, τη Νις, το Κραγκούγιεβατς κλπ. Νομίζω ότι μετά την αναμέτρηση αυτή δεν θα υπάρξει καμία σημαντική μετατόπιση στην σερβική πολιτική. Τα υπάρχοντα κόμματα, που βρίσκονται στην εξουσία και που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και κάποιους αυτοαποκαλούμενους αριστερούς, δεν είναι αξιόπιστα για να επιλύσουν το ζήτημα της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας, που αντιμετωπίζει σήμερα η Σερβία. Ωστόσο, ακόμη και οι μικρές αλλαγές, που μπορούν να φέρουν αυτές οι εκλογές, μπορεί να αποδυναμώσουν την κυρίαρχη φιλοδυτική και νεοφιλελεύθερη πολιτική. Αυτή είναι μια προοπτική που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εγκατάλειψη η την αποδυνάμωσή τους.
Στις δημοσκοπήσεις φαίνεται μια μεγάλη νίκη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Πού το αποδίδεις αυτό;Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Βούτσιτς αυξάνει τη δημοτικότητά του με τη χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης και με διάφορες λαϊκιστικές ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα, συλλαμβάνοντας το 2012 τον Μίροσλαβ Μίσκοβιτς, το μεγαλύτερο Σέρβο ολιγάρχη, πολλοί πίστεψαν ότι η πάλη του κατά της διαφθοράς και η καταπολέμηση της ολιγαρχίας ήταν πραγματική. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται, ακόμη και αν δεν υπάρχει πραγματική πρόοδος σ’ αυτά τα ζητήματα. Οι κυβερνητικοί αυτοέπαινοι για τις «ξένες επενδύσεις» και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δημιουργούν μια ψεύτικη εικόνα οικονομικής προόδου. Από την άλλη, πολλοί βλέπουν ότι υπάρχουν κάποιες θετικές ενέργειες, ιδίως όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και ο σερβικός στρατός συμμετείχε στην στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα κατά τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης». Πριν από αυτό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρευρέθηκε στην παρέλαση του Βελιγραδίου στην συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης από τη γερμανική κατοχή στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την υποστήριξη της Ρωσίας το Κοσσυφοπέδιο δεν κατάφερε να ενταχθεί στην UNESCO, και δεν ήταν δυνατόν να εγκριθεί το ψήφισμα σχετικά με την Σρεμπρένιτσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Όλα αυτά συνέβαλαν στην σημερινή δημοτικότητα του Βούτσιτς.
Η σχέση της Σερβίας με την ΕυρώπηΗ Σερβία έχει μπει σε τροχιά ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πώς αποτυπώνεται στο λόγο των κομμάτων, και πώς θεωρείς ότι θα εκφραστεί στα εκλογικά αποτελέσματα;Ο ευρωσκεπτικισμός στη Σερβία αυξάνεται, κυρίως λόγω του εκβιασμού σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, των κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και της όλο και μικρότερης πεποίθησης ότι η ένταξη σε αυτήν μπορεί να φέρει ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Έτσι, είναι πολύ πιθανό τα δεξιά ευρωσκεπτικιστά κόμματα και τα φιλορωσικά κόμματα να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Αυτό θα αντιπροσωπεύει, κατά κάποιο τρόπο, το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που αντιτίθεται στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και που σκέφτεται ότι δεν θα ήταν χρήσιμη για τη Σερβία. Στο τελευταίο κοινοβούλιο δεν υπήρχε εκλεγμένο κανένα τέτοιο κόμμα. Νομίζω ότι η πολιτική ουδετερότητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως μέσο για την επίτευξη υψηλότερων στόχων, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η κρατική ακεραιότητα, κλπ. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που σήμερα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των στόχων. Σε αυτή τη διαδικασία η Σερβία συχνά ταπεινώνεται, επειδή είναι μια διαδικασία που μας έχει επιβληθεί, και δεν αντιπροσωπεύει τον αμοιβαίο σεβασμό και τις ισότιμες σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών.
Η προσφυγική κρίση τι ρόλο παίζει σε αυτές τις εκλογές;Η προσφυγική κρίση δεν επηρέασε πολύ την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Η άποψη των περισσότερων πολιτών για τους πρόσφυγες είναι θετική, υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική της μη τοποθέτησης φραχτών στην Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεταναστών με τρόπο ανθρώπινο. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες. Θα έλεγα, ότι η Σερβία έχει υπερασπιστεί καλύτερα την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σέρβικη αριστεράΒλέπεις κάποιες ελπιδοφόρες εξελίξεις για την σέρβικη Αριστερά; Τι προοπτικές υπάρχουν για να δούμε μια ισχυρή Αριστερά στη χώρα σας;Θεωρώ ότι αυτό, μάλλον, δεν θα συμβεί σύντομα. Ακόμα και αν εδώ υπάρχουν πολλά αυτοαποκαλούμενα αριστερά κόμματα, κινήματα και οργανώσεις. Σήμερα πέντε υπουργεία έχουν δοθεί σε τρία αριστερά κόμματα, αλλά όλα αποδεδειγμένα είναι πολύ επιμελή στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση κάνουν μεγάλη ζημιά, επιβεβαιώνοντας την συμπάθειά τους στο νεοφιλελευθερισμό. Ο κομφορμισμός, ο οπορτουνισμός και η λαχτάρα για εξουσία των αρχηγών των κομμάτων αυτών, έχουν καταστείλει σημαντικά τις αριστερές ιδέες στη Σερβία, και τις έχουν κάνει να στερούνται νοήματος. Οι συγκρούσεις μέσα στην Αριστερά είναι μεγαλύτερες από αυτές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς. Σε όλη την ιστορία, οι Σέρβοι ήταν γνωστοί για την οικοδόμηση κοινωνικά δίκαιων κοινωνιών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατόν εφόσον τα αριστερά κόμματα εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η μόνη λύση που βλέπω, είναι τα αριστερά κόμματα να καταλήξουν σε συμφωνία και να μην συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος.