Tα μεσάνυχτα της ερχόμενης Κυριακής (2/5) εξαντλείται ο χρόνος για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει πλειοψηφική κυβερνητική πρόταση, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται νέες εκλογές για τις 26 Ιουνίου. Ωστόσο, στις 25 και 26 Απριλίου πραγματοποιείται ο τρίτος γύρος διερευνητικών συζητήσεων των κομμάτων με το βασιλιά για σχηματισμό κυβέρνησης, με πιθανότερο σενάριο να μην προκύψει κάποια εξέλιξη. Εάν όμως από τις συναντήσεις βγει …καπνός, συγκαλείται η Βουλή στις 27/4 και εντός 48 ωρών διενεργούνται οι απαιτούμενες ψηφοφορίες.
Με βάση τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμόρφωσαν οι εκλογές της 20ης Δεκέμβρη, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Σ.Κ-PSOE) αναδεικνύεται σε αποφασι��τικό παράγοντα και για τις δύο εναλλακτικές σχηματισμού κυβέρνησης: «κυβέρνηση της αλλαγής» με τα αριστερά κόμματα, ή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα (Λ.Κ-P.P) και τους Πολίτες.

PSOE: μετριοπάθεια και σταθερότητα

Πολύ γρήγορα, το Σ.Κ ξέχασε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για «κυβέρνηση της αλλαγής» και επέλεξε ως προνομιακό συνομιλητή το νεοφιλελεύθερο κόμμα Πολίτες (Θιουδαδάνος). Το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμά τους, που διατηρεί, αλλά και εδραιώνει ουσιαστικές αντεργατικές-αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του Λ.Κ καταψηφίστηκε στη Βουλή και το κυριότερο, κατέστησε ουσιαστικά ανέφικτη τη συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς, που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις.
Παρόλα αυτά, το Ποδέμος αποδέχτηκε την πρόταση του Π. Σάντσεθ για διαπραγματεύσεις και με τους Θιουδαδάνος, που, όμως, δεν τελεσφόρησαν, παρά τις ουσιαστικές παραχωρήσεις του Π. Ιγκλέσιας. Προφανώς, οι διαπραγματεύσεις ήταν προσχηματικές για να «καταγραφούν» σαν προσπάθεια διαλόγου του Σ.Κ με το Ποδέμος και να φορτωθεί ο Π. Ιγκλέσιας το ..μουτζούρη. Έκτοτε, ο Π. Σάντσεθ καταγγέλλει συνεχώς τον Π. Ιγκλέσιας, ως αποκλειστικό υπεύθυνο για την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Όλο αυτό το διάστημα το Σ.Κ αντιμετωπίζει το Ποδέμος σαν τον κύριο αντίπαλό του με καθημερινές, σχεδόν, επιθέσεις, ενώ στη Βουλή προσπαθεί να υποβιβάσει το θεσμικό του ρόλο σε συνεργασία με το Λ.Κ και τους Πολίτες. Πρόσφατο «επεισόδιο» ο αντιδημοκρατικός-πραξικοπηματικός αποκλεισμός του Ποδέμος από το προεδρείο της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής, που θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες σε περίπτωση διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών. Τελικά, στο προεδρείο συμμετέχουν 2 από το Λ.Κ, 2 από το Σ.Κ και 1 από τους Πολίτες!

Ο μεγάλος συνασπισμός, σταθερή επιδίωξη της Δεξιάς

Τους τελευταίους μήνες, το Λ.Κ βρίσκεται στο επίκεντρο πολυάριθμων οικονομικών σκανδάλων, που διώκονται ποινικά και αφορούν σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος. Σ’ αυτά ήλθαν να προστεθούν και «τα έγγραφα του Παναμά», που, εκτός από τη βασιλική οικογένεια (αδελφή του πρώην βασιλιά), «έκαψαν» και τον υπουργό Βιομηχανίας. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης, το Λ.Κ -και ειδικότερα ο Ραχόϊ- προβάλλει την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού (Λ.Κ - Σ.Κ) με συμμετοχή των Θιουδαδάνος, ως τη μοναδική λύση που διασφαλίζει τη σταθερότητα και την οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, καθώς και την εμπιστοσύνη των αγορών.
Παράλληλα, αν και εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, αυτός και οι υπουργοί του αρνούνται συστηματικά να ενημερώσουν τη Βουλή για σημαντικές συζητήσεις και αποφάσεις της Ε.Ε ή άλλων κοινοτικών θεσμών που συμμετέχουν.

Το δημοψήφισμα αναζωογονεί το Ποδέμος

Στις 14-16 Απριλίου διενεργήθηκε το δημοψήφισμα του Ποδέμος με δύο ερωτήματα: Ναι ή Όχι α) στη συμφωνία Σ.Κ - Πολιτών και β) στη κυβέρνηση της αλλαγής με τη γνωστή σύνθεση. Το συντριπτικό 88,3% υπέρ του ΟΧΙ στο κυβερνητικό πρόγραμμα Σ.Κ - Πολιτών και το 92% υπέρ του ΝΑΙ σε κυβέρνηση αλλαγής σε συνδυασμό με τη συμμετοχή-ρεκόρ (140.000 μέλη ή συμπαθούντες) ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο και λειτούργησε καταλυτικά στο εσωτερικό του. Εκτονωτικά στην εσωτερική του κατάσταση λειτούργησε, επίσης, η πρόσφατη τοποθέτηση στη θέση του γραμματέα του κόμματος του Πάμπλο Ετσενίκε γενικά αποδεκτού, πρώην ευρωβουλευτή και συντονιστή της οργάνωσης στην Αραγονία (καταγράφεται στην τάση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς). Το Ποδέμος φαίνεται να ξαναβρίσκει το βηματισμό του και σχεδιάζει τα βήματα για τις νέες εκλογές, με άμεσο κεντρικό ζήτημα τη εκλογική συνεργασία με την Ε.Α. Τελικά, ξεπεράστηκε ο σκεπτικισμός ορισμένων μελών της ηγετικής ομάδας για τη συνεργασία σε εθνικό επίπεδο (Ι. Ερεχόν, κατά κύριο λόγο) και ανακοινώθηκε η βούληση του κόμματος για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά κρίσιμα ζητήματα να συμφωνηθούν, πολιτικού ή νομικού χαρακτήρα και -το σπουδαιότερο- αντίστοιχη απόφαση της Ε.Α.
Πιθανός ο μεγάλος συνασπισμός;

Ο Ραχόϊ, θεωρώντας τον Π.Σάντσεθ υπεύθυνο για το αδιέξοδο και την προκήρυξη εκλογών, τον καλεί -μέσω τουϊτερ- «…για μια ακόμα φορά να εργαστεί για μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, που δίνει σταθερότητα στην Ισπανία». Παράλληλα, το Λ.Κ έχει σχεδόν αποφασίσει να στείλει μια επιστολή στον Π. Σάντσεθ, που θα τον καλεί σε συνεργασία με βάση προτάσεις σε 4 άξονες: ανεργία, φορολογική μεταρρύθμιση, κοινωνικές υπηρεσίες, παιδεία και θεσμική αναβάθμιση. Η πρόταση του Α. Ριβέρα (21/4) για κυβέρνηση με πρωθυπουργό εξωκοινοβουλευτικό άτομο κοινής αποδοχής από το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό κόμμα και τους Πολίτες, δεν βρήκε ανταπόκριση.
Γεωργία Ντούσια
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet