μεγα
Του Ορέστη Φ. Αθανασίου

Μετά το Πάσχα αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει σιγά-σιγά το τοπίο στα ΜΜΕ. Έως τότε θα ξέρουμε την τελική μορφή του ασφαλιστικού, που επηρεάζει άμεσα τους ασφαλιστικούς φορείς (κυρίως) των δημοσιογράφων αλλά ίσως αρχίσει να αχνοφαίνεται και η επόμενη μέρα για το MEGA, που σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ διαφορετική.
Με βάση αυτές τις δύο εξελίξεις θα μπορεί κανείς να εικάσει με μεγαλύτερη ασφάλεια πού θα καταλήξει ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες «γενικού περιεχομένου», που προγραμματίζεται στο τέλος Ιουλίου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν απαντήσεις

Την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι του MEGA περίμεναν με αδημονία τη συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με τους μετόχους του καναλιού στην οποία θα συζητιόταν το bussiness plan του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου. Ο εκδότης, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί μια κοινοπραξία επιχειρηματιών, έχει υποβάλει πρόταση για την ανάληψη της ιδιοκτησίας του καναλιού εφαρμόζοντας ένα πλάνο «εξυγίανσης», το οποίο είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό απολύσεων εργαζομένων, αναμόρφωση της φυσιογνωμίας και του προγράμματος του σταθμού και, ίσως, μια μορφή συνεργασίας με το Star του ομίλου Βαρδινογιάννη.
Από τη συνάντηση της Τετάρτης δεν προέκυψε καμία συγκεκριμένη εξέλιξη. Το σχέδιο Φιλιππόπουλου, σύμφωνα με διαρροές, «κρίθηκε ότι χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων, που αφορούν κυρίως στον τρόπο εξυγίανσης της εταιρίας». Οι ίδιες πηγές επιχείρησαν να κατευνάσουν τους εργαζόμενους -που την Πέμπτη πραγματοποίησαν συνέλευση και ζήτησαν απαντήσεις για την καταβολή του δώρου Πάσχα και το μέλλον του σταθμού έως αύριο Δευτέρα- διαμηνύοντας πως οι συζητήσεις μεταξύ μετόχων  και τραπεζών συνεχίζονται και ότι «πάνε καλά». Ωστόσο χρειάζεται, διευκρίνιζαν, χρόνος άνω των δύο εβδομάδων για να προκύψει αποτέλεσμα.
Λυδία λίθος των εξελίξεων είναι η απαίτηση των τραπεζών να δοθούν από τους μετόχους του MEGA τουλάχιστον 11,25 εκατομμύρια σε κλειστό λογαριασμό, έναντι της αποφασισμένης αύξησης κεφαλαίου (22,5 εκατ.) και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στις τράπεζες για τις καθυστερούμενες δόσεις δανείων. Το ποσό των 11,25 εκατ. προσφέρθηκε να καταβάλει ο Φιλιππόπουλος αν δεχθούν τους όρους του οι τράπεζες και οι παλιοί μέτοχοι. Οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τελείως τις προθέσεις τους. Ο ΔΟΛ δηλώνει πως δεν θα βάλει λεφτά «αλλά διάκειται θετικά στην είσοδο νέων επενδυτών», ενώ η πλευρά Μπόμπολα «επιφυλάσσεται ως προς την ολική άσκηση των δικαιωμάτων» (δηλαδή αν θα βάλει λεφτά ή όχι), αλλά «διάκειται θετικά ως προς την είσοδο νέων επενδυτών».
Από την πλευρά τους, η Alpha Bank και η Πειραιώς έχουν καταγγείλει το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ προς το MEGA.
Η μόνη λύση που θα προκύψει κάποια στιγμή είναι πως θα κλείσει το deal των τραπεζών με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο Φιλιππόπουλος και το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί. Δεν ξέρουμε μόνο αν μέσα στο σχεδιασμό των νέων ιδιοκτητών είναι να επιταχύνουν τις εξελίξεις, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες για το διαγωνισμό των τεσσάρων αδειών ή έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους.
Επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν παρεμβαίνει και εκείνο που την ενδιαφέρει είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού από την οποία θεωρεί ότι θα προκύψουν «βιώσιμα σχήματα».

Η διαδικασία του διαγωνισμού

Σε μια σειρά συνεντεύξεων και παρεμβάσεών τους τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Λ. Κρέτσος ξεδίπλωσαν τον κυβερνητικό σχεδιασμό έως την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τέσσερις άδειες. Ήδη «τρέχει» η διαβούλευση για το σχέδιο της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί στις 27 Απριλίου. Στη συνέχεια προβλέπεται η υποβολή των φακέλων με τις αιτήσεις συμμετοχής έως την 15η Ιουνίου. Ένας ξένος ελεγκτικός οίκος -που ήταν προγραμματισμένο να επιλεγεί με πρόχειρο διαγωνισμό την εβδομάδα που πέρασε- θα αναλάβει τον έλεγχο των φακέλων. Ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί στις 22 Ιουλίου και η δημοπρασία θα διεξαχθεί μεταξύ της 25ης και της 30ής Ιουλίου 2016.
Η προκήρυξη προβλέπει αυστηρούς όρους που πρέπει να πληρούν οι συμμετέχοντες ίσως δυσκολέψουν κάποιους από τους γνωστούς παίκτες. Γιατί μεταξύ άλλων προβλέπουν υποβολή και έλεγχο των «πόθεν έσχες», αποκλείουν τη συμμετοχή σε εταιρείες δημοσκοπήσεων ή διαφημιστικές και όσους έχουν αμετάκλητη καταδίκη για διαφθορά στο πλαίσιο σύναψης δημοσίων συμβάσεων.
Είναι σίγουρο ότι σε κάποια φάση της διαδικασίας, ίσως και μετά με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους μεμονωμένα ή μέσω της Ενωσης Τηλεοπτικών Σταθμών θα προσφύγουν  στο ΣτΕ αλλά και σε ευρωπαϊκά όργανα.

Για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος

Η κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της καταφεύγοντας σε διεθνείς οργανισμούς. Μετά το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας που καθόρισε βάσει των προδιαγραφών της υψηλής ευκρίνειας τον αριθμό των αδειών, ήταν η σειρά της Deloitte να ορίσει στα τρία εκατομμύρια ευρώ την τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια, ενώ ένας άλλος διεθνής ελεγκτικός Οίκος θα αναλάβει το ξεψάχνισμα των φακέλων των υποψηφίων, δουλειά την οποία θα έπρεπε να κάνει το ΕΣΡ. Παράλληλα, αισιοδοξεί πως ο διαγωνισμός θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και ξένων παικτών με αποτέλεσμα το τίμημα να ανέβει αρκετά πάνω από τα τρία εκατομμύρια. Σε συνέντευξή του ο Ν. Παππάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν το τίμημα ανεβεί πολύ να προκηρυχθεί και πέμπτη άδεια, αν και πρόσθεσε πως δεν το θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό. Από την ίδια συνέντευξη προέκυψε μια ακόμη εκδοχή για το διαγωνισμό για τα περιφερειακά κανάλια. Υπενθυμίζουμε πως ενώ τέτοιος διαγωνισμός προβλέπεται από το νόμο, στη συζήτηση για τον αριθμό των αδειών η κυβέρνηση την «ξέχασε» και τώρα ο Ν. Παππάς την επαναφέρει: «με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από την αδειοδότηση (των πανελλαδικών σταθμών), θα κρίνουμε την αναγκαιότητα αδειοδότησης θεματικών καναλιών. Ο διαγωνισμός για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες εθνικής εμβέλειας» δήλωσε. Διατύπωση που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως αφήνονται επίτηδες ανοικτά περιθώρια για διαπραγματεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μη δυσαρεστηθούν όσοι μείνουν απέξω σε πρώτη φάση. Υπόνοια που ενισχύεται από την δήλωση Κρέτσου πως «ένα κανάλι που δεν θα είναι μέσα τους τέσσερις που θα πάρουν άδεια εθνικής εμβέλειας θα έχει τη δυνατότητα να εξακολουθεί να εκπέμπει μέσα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες, αλλά δεν θα μπορεί να είναι εθνικής εμβέλειας. Αυτό αφορά τον πάροχο, δηλαδή τον ΟΤΕ και την Forthnet και την Nova και είναι μια αλλού είδους κατάσταση».
Αλλά όπως έχει δείξει και η εμπειρία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο δεν μπορείς να κρατάς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Δηλαδή δεν γίνεται να υπάρξει μια δημοκρατική ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου ταυτόχρονα με την τακτοποίηση παλιών και νέων τζακιών, με την ελπίδα πως θα προσφέρουν στήριξη. Η ιστορία με τη γάτα του Ψυχάρη θα έπρεπε να φρονηματίσει όσους μπαίνουν στον πειρασμό.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet