8166256
Του Νίκου Σερβετά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε να φέρει σε πέρας μία πολλή δύσκολη δουλειά: να θέσει σε λειτουργία ένα νέο μηχανισμό για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Το μεγαλύτερο του πρόβλημα είναι ότι για να πετύχει τον σκοπό του, θα πρέπει να στηριχτεί ακριβώς στον μηχανισμό εκείνο τον οποίο θέλει να αλλάξει. Για κομματικές λειτουργίες, έτσι όπως τις εννοούν οι ρομαντικοί ψηφοφόροι του συντηρητικού χώρου, δεν γίνεται βέβαια λόγος. Ποιο κόμμα, άλλωστε, εφαρμόζει, στην εσωτερική λειτουργία του, τις μεθόδους και τις διαδικασίες που λέει ότι θέλει να λειτουργεί η υπόλοιπη κοινωνία;
Η αγωνιώδης προσπάθεια να κρατήσει κατ’ αρχάς μέσα στην Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις που φλερτάρουν με την ακροδεξιά, φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις του στην βουλή κατά τη συζήτηση, που ο ίδιος προκάλεσε, για το θέμα της ασφάλειας. Ήταν σαν να ήθελε, λίγες μέρες πριν από το συνέδριο του κόμματος του, να δώσει εξετάσεις στις ομάδες εκείνες, μέσα και έξω από το κόμμα, για ιδέες τις οποίες όταν διεκδικούσε την θέση του προέδρου του κόμματος ούτε καν πρόβαλε. Η φράση του, την οποία επανέλαβε αρκετές φορές «...δεν είναι η δημοκρατία προϋπόθεση για την ασφάλεια αλλά η ασφάλεια προϋπόθεση για την δημοκρατία...» σηματοδοτεί την περαιτέρω πορεία του: Αν κάνει αντιπολίτευση χωρίς αρχές θα θεωρηθεί «επικίνδυνος τυχοδιώκτης», αν αυτές είναι όντως οι αρχές του θα πρέπει να θεωρείται από τώρα «επικίνδυνος ακροδεξιός». Σε κάθε περίπτωση, και απέναντι στην κυβέρνηση την παραίτηση της οποίας ζητά για να αναλάβει ίδιος, η ομιλία του αυτή έθεσε και πάλι στο τραπέζι το δίπολο «Πρόοδος – Αντίδραση».

Μόνος με τον Άδωνι

Το ζήτημα, όμως, για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι δεν έχει ακόμα καταφέρει να βρει τα στηρίγματα που όχι μόνο θα τον κρατήσουν στη θέση του, αλλά θα του επιτρέψουν να διαμορφώσει ένα κόμμα έτσι όπως ο ίδιος λέει ότι θέλει, χωρίς ούτε και αυτό να έχει γίνει ξεκάθαρο, καθώς οι κεντροδεξιές στοχεύσεις δεν συμβαδίζουν με την ακροδεξιά ρητορική. Ο «κυνικά ειλικρινής», ευρωβουλευτής σήμερα, Γιώργος Κύρτσος που προσπαθεί να «εκλαϊκεύσει» την ανύπαρκτη πολιτική του και ο Λευτέρης Αυγεράκης επί χρόνια βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης και έμπιστος της οικογένειας, που προσπαθεί να οργανώσει τα ανοργάνωτα δεν αρκούν. Ο ένας με την ανερμάτιστη πολιτική πορεία του και ο άλλος με τη διάθεση να επιβάλει, παρασκηνιακά, μηχανισμό στη χώρα, ενώ χάνει στην έδρα του από τον Κεφαλογιάννη δεν πείθουν ούτε τους καλοπροαίρετους. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είναι εξαφανισμένος, ο μηχανισμός του στηρίζει μεν τον Μητσοτάκη ταυτόχρονα όμως τον εγκλωβίζει στις δικές του επιλογές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν δείχνει να ταυτίζεται με καμία από τις υπάρχουσες ομάδες, ο Κώστας Καραμανλής δεν ανοίγει τα χαρτιά του και ο μόνος ένθερμος υποστηρικτής του είναι ο πανταχού παρών Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ΟΝΝΕΔ και η Β5

Χωρίς να γίνουν γνωστές οι ακριβείς λεπτομέρειες –αφενός διότι δεν αποτελούν για το ευρύ κοινό αντικείμενο ουσιαστικού ενδιαφέροντος, αφετέρου διότι τα συστημικά μέσα ενημέρωσης περισσότερο ήθελαν να αποσιωπήσουν παρά να αναδείξουν το θέμα- η ΟΝΝΕΔ διαλύθηκε χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. (Αν θέλει, πάντως, κάποιος να δει το θεωρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η όλη διαδικασία δεν έχει παρά να ανατρέξει σε άρθρο του «Insider» στην νεοφιλελεύθερων απόψεων ιστοσελίδα «liberal.gr».) Έτσι φάνηκε, βέβαια, διότι κανένας δεν ξέρει πού θα καταλήξει το όλο θέμα. Θεωρείται όμως απίθανο να εφαρμοστούν κατά γράμμα αυτά που έχουν στο μυαλό τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του, καθώς είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με το υλικό που έχουν στα χέρια τους. Αν με το ίδιο υλικό θα καταφέρουν να παρασκευάσουν άλλο προϊόν, είναι δικό τους θέμα!
Αυτό όμως που δεν έγινε καθόλου γνωστό από τα μέσα ενημέρωσης είναι τα όσα συνέβησαν στις προσυνεδριακές διαδικασίες στην περιφέρεια Β5, όπως ονομάζονται στον χάρτη του κόμματος, οι Δυτικές Συνοικίες της Β εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, εκεί όπως εκλέγονται πολλά και βαριά ονόματα του κόμματος. Εκεί έδρασε ο αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διεκδίκηση της ηγεσίας αλλά σημερινός ένθερμος υποστηρικτής του, Άδωνις Γεωργιάδης. Σύμφωνα με πηγή, που δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση, ο Γεωργιάδης με συνεχείς παρεμβάσεις του απαίτησε να εκλεγούν συγκεκριμένοι σύνεδροι, εις βάρος άλλων, και να υιοθετούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, την πορεία που ο ίδιος θα ορίζει, το μεγαλύτερο μέρος των αντιπροσώπων που εκλέγει η τοπική οργάνωση της ΝΔ. Η απορία που εκφράζεται όχι πλέον μόνο από ηγετικά στελέχη αλλά και από απλά μέλη της ΝΔ «τι ρόλο παίζει τελικά ο Άδωνις;» έως τώρα τουλάχιστον απαντάται με μία πρόταση που, ακριβώς έτσι, έχει βγει από πολλά χείλη ΝεοΔημοκρατών: «... τα έκανε πουταναριό στην ΟΝΝΕΔ, αν κρίνουμε και από αυτά που έκανε στη Β5 το βέβαιο είναι ότι ο Κούλης θα τον βρει μπροστά του...»

Συνεδριακές διαδικασίες

Απλώς και μόνο ο τόπος που επελέγη να διεξαχθεί το συνέδριο, μακριά από το κέντρο, σε κάποιον απομονωμένο χώρο περίπου 3 χιλιόμετρα μακρυά από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, δείχνει την προνοητικότητα που έχουν οι διοργανωτές απέναντι σε κακόβουλους –όχι μόνο για τα εσωτερικά του κόμματος αλλά ακόμα και για τους καλεσμένους που θα χαιρετίσουν- και τη διάθεσή τους να το παρακολουθήσουν όσοι πιθανώς να επιθυμούσαν. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, δεν πρόκειται για συνέδριο αντιπαράθεσης ή έστω παρουσίασης θέσεων. Την Παρασκευή το απόγευμα, την ώρα των τηλεοπτικών δελτίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να κάνει την εναρκτήριο ομιλία, το Σάββατο, όλη την ημέρα, από το κεντρικό βήμα θα γίνονταν η παρουσίαση και οι προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό, ενώ παράλληλα θα λειτουργούσαν θεματικές γραμματείες, στις οποίες θεωρητικά τουλάχιστον θα γίνεται επεξεργασία των θέσεων του κόμματος. Έμπειρα στελέχη αναφέρουν ότι αυτή τη διαδικασία τη διακόπτουν μόνο προβεβλημένα στελέχη, τα οποία μπορούν να πάρουν τον λόγο όταν εκείνα κρίνουν απαραίτητο. Σήμερα Κυριακή από τις 9 έως τις 12 το πρωί (σ.σ. αν είναι δυνατόν!) έχει προγραμματιστεί να γίνει η «παρουσίαση νέων ιδεών» και το σκηνικό θα κλείσει από το μεσημέρι και μετά, οπότε θα αρχίσει και η ψηφοφορία για την εκλογή νέων οργάνων.
Αυτό που δεν φαίνεται «δια γυμνού οφθαλμού» είναι ότι το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ορίσει πόσοι και ποιοι θα πάρουν το λόγο στις θεματικές γραμματείες. Πρόκειται για στελέχη του κόμματος τα περισσότερα των οποίων μετέχουν στο συνέδριο εξ οφίτσιο. Με απλά λόγια, δεν θα υπάρχει κεντρική τοποθέτηση και δεν δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν, δηλαδή να ασκήσουν κριτική ή να καταθέσουν προτάσεις, τα απλά μέλη του κόμματος. Με δεδομένο ότι στον όποιο προσυνεδριακό διάλογο δεν συζητήθηκαν «θέσεις» παρά μόνο το καταστατικό του κόμματος (σ.σ. λεπτομέρειες στην απέναντι σελίδα) αυτό που ουσιαστικά έχει ενδιαφέρον είναι οι ομιλίες των γνωστών στελεχών και το αποτέλεσμα της κάλπης για την εκλογή οργάνων, όπου όμως την ψήφο τους θα ρίξουν σχεδόν διορισμένοι σύνεδροι. Αν και σ’ αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να εκλεγούν δικοί του άνθρωποι αλλά υπερισχύσουν άνθρωποι του μηχανισμού που σήμερα τον υποστηρίζει, τόσο τα δικά του μεγαλεπήβολα σχέδια όσο και οι πολλές και μυστικές επαφές που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα η Ντόρα Μπακογιάννη θα πάνε χαμένες.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet