Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη
lianam@otenet.gr

 

Στο κατώφλι του 20ού αιώνα με την ΚΟΑ

 

Τα ατμοσφαιρικά «Νυχτερινά» του Κλoντ Ντεμπισί και το μεγαλόπνοο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους, είναι χαρακτηριστικές μουσικές δημιουργίες του τέλους του 19ου αιώνα, εποχής που η τέχνη, στο «κατώφλι» του 20ού αιώνα πράγματι, έψαχνε και άνοιγε νέους δρόμους έκφρασης. Και τα δύο έργα όπως και το, συνεπές με το πνεύμα των ημερών, «Χριστός Ανέστη» στις παραλλαγές που συνέλαβε ο σπουδαίος μουσουργός Πέτρος Πετρίδης, εντάσσονται στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αμέσως μετά το Πάσχα. Η συναυλία πραγματοποιείται υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή και με σολίστ τον 27χρονο ταλαντούχο γερμανό τσελίστα Γκάμπριελ Σβάμπε -ο οποίος συμπράττει ξανά με την ΚΟΑ ενάμιση χρόνο μετά την ερμηνεία του Κοντσέρτου του Σούμαν-καθώς και με τον κορυφαίο βιολίστα της Ορχήστρας Πάρη Αναστασιάδη και με τη συμμετοχή της Χορωδίας της ΕΡΤ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ΚΟΑ το έργο του Πέτρου Πετρίδη Χορικό και παραλλαγές αρ.2 πάνω στο «Χριστός Ανέστη», καθώς συνδέεται και με τη δική της ιστορία: Η πρώτη εκτέλεσή του δόθηκε τον Αύγουστο του 1945 με την ΚΟΑ υπό τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Το Χορικό και παραλλαγές αρ.2 γράφτηκαν από τον Πετρίδη κατά την περίοδο 1941-1943, ταυτόχρονα με την Τέταρτη Συμφωνία του. Αμφότερα τα έργα είναι εμπνευσμένα από την εποποιία του ’40 και τα δύσκολα μετέπειτα χρόνια της Κατοχής.
Ο Ντεμπισί συνέθεσε το συμφωνικό τρίπτυχο που ονομάστηκε τελικώς «Νυχτερινά», μεταξύ των ετών 1897-1899, επηρεασμένος πιθανότατα από την ομώνυμη σειρά ατμοσφαιρικών πινάκων του διάσημου αμερικανού ζωγράφου Τζέιμς Γουίστλερ.
Ως «φανταστικές παραλλαγές πάνω σε ένα θέμα ιπποτικού χαρακτήρα» είχε περιγράψει ο Ρίχαρντ Στράους το έκτο κατά σειρά συμφωνικό του ποίημα, «Δον Κιχώτης», το οποίο βέβαια εμπνεύστηκε από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Το συνέθεσε το 1897, σκοπός του Στράους είναι η «σπουδή» πάνω στους κεντρικούς ήρωες του αριστουργήματος του Θερβάντες.
Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 7.45μ.μ.) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Τίτο Γουβέλη για τους κατόχους εισιτηρίων.
Την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 8.30μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικης Αθηνών. Τιμές εισιτηρίων: 25, 15, 10 ευρώ και 5 ευρώ (εκπτωτικό).


Διεθνούς φήμης ξένοι και Έλληνες καλλιτέχνες

Τον Ιούνιο του 2016, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποκτά ζωή μέσα από ένα πρωτοποριακό πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο Metamorphosis και μετατρέπεται σε ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, φιλοξενώντας καλλιτέχνες και προγράμματα από όλον τον κόσμο. Οι εκδηλώσεις θα προσφέρουν στο κοινό τη δυνατότητα μιας πρώτης γνωριμίας με το ΚΠΙΣΝ, πριν την έναρξη της λειτουργίας του από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο στο μέλλον θα είναι υπεύθυνο, ως ιδιοκτήτης, για τη διαχείριση και λειτουργία του έργου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη 23 έως και την Κυριακή 26 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος φέρει την υπογραφή της Limor Tomer, γενικής διευθύντριας Συναυλιών & Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ενώ η διεθνούς φήμης, πολυσχιδής καλλιτέχνης Laurie Anderson, είναι προσκεκλημένη καλλιτεχνική διευθύντρια του προγράμματος. Επιπλέον, ο Robert Storr, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Yale, θα επιμεληθεί και φέτος το εικαστικό πρόγραμμα του τετραημέρου, που θα περιλαμβάνει προβολές video-art.
Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ξεναγήσεις, συναυλίες, εγκαταστάσεις τέχνης και performances, και ένα παράλληλο πλούσιο εκπαιδευτικό και αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά και οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του βραδινού αγώνα δρόμου SNF Run-Τρέχοντας προς το Μέλλον. Μέσα από το πολυδιάστατο αυτό πρόγραμμα για τέσσερις ημέρες και νύχτες το ΚΠΙΣΝ μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό, κοινό τόπο εξερεύνησης και πειραματισμού, όπου δημιουργοί και επισκέπτες, επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με όχημα τις τέχνες, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό.
Μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις είναι οι εξής: Η Laurie Anderson, η πρωτοποριακή καλλιτέχνης και μουσικός θα παρουσιάσει μια βιωματική performance στους επισκέπτες του ΚΠΙΣΝ.
Ο ανατρεπτικός σύρος μουσικός, Omar Souleyman, θα δώσει μια συναυλία με ήχους συριακής φολκ μουσικής, εμπλουτισμένης με στοιχεία pop και punk.
Ο αμερικανο-ιρακινός μουσικός Amir ElSaffar, μαζί με το συγκρότημα Two Rivers Ensemble, θα παρουσιάσουν ένα μουσικό «ιδίωμα» της τζαζ, φιλτραρισμένο μέσα από τις μελωδίες της παραδοσιακής μουσικής του Ιράκ.
Οι Xylouris White, ο θρυλικός Κρητικός μουσικός Γιώργος Ξυλούρης και ο Αυστραλός Jim White, θα συνθέσουν μελωδίες από έναν φανταστικό κόσμο που δεν υπακούει σε καμιά μουσική νόρμα.
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με μία μοναδική συναυλία, ενώ μια σειρά μουσικών δρώμενων σχεδιάζονται σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών, μεταξύ των οποίων κορυφαία ονόματα της ελληνικής τζαζ σκηνής θα παρουσιάσουν τις ιδιαίτερες μουσικές προσεγγίσεις τους.
Επίσης, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό το «Water Passion, after St.Matthew» ένα πρωτότυπο σύγχρονο κλασικό έργο του διεθνούς φήμης Κινέζου συνθέτη Tan Dun.
Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο. Το αναλυτικό πρόγραμμα των τετραήμερων εκδηλώσεων Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αργύρης Λούλατζης
“Κουβέντες με τους ουρανούς”

Final Touch 2016

 

Ο Αργύρης Λούλατζης κατάγεται από τις Σέρρες και τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθηνά. Είναι ένας τραγουδοποιός της νέας γενιάς που έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες και πλήθος εμφανίσεων. Ξεκίνησε να εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και έπειτα της Αθήνας. Tο 2013 κυκλοφορεί το δίσκο «Ονειρομάγια» από τη Final Touch, στον οποίο συμμετείχαν οι Χρήστος Θηβαίος και Μίλτος Πασχαλίδης. Από την ίδια δισκογραφική εταιρεία αυτές τις μέρες βγαίνει η νέα του δουλειά με τίτλο «Κουβέντες με τους ουρανούς» (της οποίας κάποια τραγούδια είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε μια έκδοση από την «Κόκκινη καρφίτσα» πριν λίγο καιρό). Το ομότιτλο τραγούδι το μοιράζεται με τον Ψαραντώνη και πρόκειται για ένα μεστό ζεμπέκικο με «δυνατές» ερμηνείες, τόσο από τον Αργύρη Λούλατζη όσο και από το εμβληματικό τραγουδιστή της Κρήτης που εδώ δοκιμάζεται σε μελωδικές γραμμές που δεν τον έχουμε συνηθίσει, ξαφνιάζοντας μας με το «βαθύ» και ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ακούγοντας το cd, από τα πρώτα τραγούδια ένα πράγμα γίνεται σαφές: αν και νέος τραγουδοποιός, πατάει και περπατάει πολύ στέρεα στην παράδοση του έντεχνου - παραδοσιακού τραγουδιού μην έχοντας σε τίποτα να ζηλέψει τους σημαντικούς και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του είδους. Από τα πρώτα τραγούδια στα οποία «στάθηκα» ήταν το «Μυρωδικό», μια καντάδα σε ρυθμό τσάμικο γεμάτη νοσταλγικά αρώματα. Ξεχωριστό τραγούδι και το «Μόνο ξενιτιά», στο οποίο συμμετέχει η Φωτεινή Βελεσιώτου, μια ωραία σύνθεση μουσικής και στίχου που σε παίρνει μαζί της και σε ταξιδεύει από τις πρώτες στιβαρές της νότες. Εκτός από τον Ψαραντώνη και τη Φωτεινή Βελεσιώτου, στο δίσκο συμμετέχει και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης. Πώς αλλιώς άλλωστε αφού ο Αργύρης Λούλατζης όσο και αν πειραματίζεται (ή ανοίγεται καλύτερα, αφού το κάνει με τόση επιτυχία) σε άλλους μουσικούς δρόμους, με ένα μαγικό τρόπο διατηρεί σε κάθε του βήμα μια ισχυρή ρίζα στον ιδιαίτερο τρόπο του «έντεχνου» τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Το αισθαντικό «Ταξίδι στη βροχή» κλείνει με τον πιο όμορφο τρόπο το δίσκο, κάτι σαν απόηχος όλης της δουλειάς. Στίχους και μουσική σε όλα τα τραγούδια έχει γράψει ο Αργύρης Λούλατζης, εκτός από το τραγούδι «Ξερολιθιά» που είναι σε στίχους της Sunny Μπαλτζή, το «Μόνο ξενιτιά» που είναι σε στίχους της Βάνας Σωτηροπούλου και το «Ταξίδι στη βροχή», στο οποίο στίχους και μουσική υπογράφει ο Τάκης Σωτηρχέλλης. Τα τραγούδια αυτά, κατά τη γνώμη μου, θα λειτουργήσουν καλά τόσο στο ραδιόφωνο όσο και στο λάιβ, το οποίο αποτελεί και ένα δυνατό χαρτί για το συγκεκριμένο καλλιτέχνη.

Λεωνίδας Μαριδάκης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet