Για την παράσταση “Οστέα ξηρά σφόδρα” με κέντρο το λόγο του προφήτη  Ιεζεκιήλ, σε σκηνοθεσία Π. Μουστάκη

Ostea_Xiira_4

 

Ο «Θεατής» επιστρέφει από σήμερα στην αγαπημένη του γωνιά, στη σελίδα θεάτρου της «Εποχής» μας. Με χαρά και αγάπη. Από όποια πλευρά του θεάτρου κι αν διακονείς την τέχνη του, το θέατρο χαρίζει απλόχερα τη μαγεία «του αενάως άπαξ». Και αυτή η έκπληξη είναι που το κάνει τόσο ουσιαστικό και επικίνδυνο. Έχουμε όμως όλο το καλοκαίρι να τα λέμε, για παραστάσεις και άλλα. Προς το παρόν ας επικεντρωθούμε στο έργο της σελίδας. Σήμερα θα μιλήσουμε για την παράσταση «Οστέα ξηρά σφόδρα» με κέντρο το λόγο του προφήτη  Ιεζεκιήλ, όπως τον διάβασε και τον μετέφερε στα νέα ελληνικά ο Γιώργος Κοροπούλης.

 

καὶ δώσω ἐφ᾿ ὑμᾶς νεῦρα καὶ ἀνάξω ἐφ᾿ ὑμᾶς σάρκας,
καὶ ἐκτενῶ ἐφ᾿ ὑμᾶς δέρμα καὶ δώσω πνεῦμά μου εἰς ὑμᾶς,
καὶ ζήσεσθε· καὶ γνώσεσθε ὅτι ἐγώ εἰμί Κύριος.
Ιεζεκιήλ, 37,6

 

Στο σύγχρονο δυτικό κόσμο κρύβουμε το θάνατο, ακόμα και μιλώντας γι’ αυτόν, δείχνοντάς τον σε ταινίες. Η υπερπροβολή τον αποδυναμώνει όσο και η σιωπή. Τον μετατρέπουμε σε «φυσικό γεγονός» στο οποίο μπορούμε και να μην μετέχουμε, να του στρέψουμε την πλάτη, να προστατέψουμε τα παιδιά από τη γνωριμία του. Τον κρύβουμε κάτω από όρους, στατιστικά στοιχεία, νόμους και όλη η προσπάθεια «φυσικοποίησης» του θανάτου από την αστική κοινωνία αποτελεί μια προϊούσα προσπάθειά της να εξορκίσει και να εξορίσει το μυστήριο και τον τρόμο του γεγονότος, να το ελέγξει και στο φαντασιακό της να το νικήσει.
«Ο θάνατος είναι για τον δυτικό κόσμο μια κατηγορία του ασέμνου»  λέει ο Βοβέλ σε μια περίφημη μελέτη του για το θάνατο στη Δύση, θέλοντας να  καταδείξει τη σιωπή που περιβάλλει το θάνατο ουσιαστικά. Δεν ξέρω αν είχε κατά νου τη ρήση του ιστορικού ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Περικλής Μουστάκης, πάντως η παράστασή του, έμοιαζε να την εικονογραφεί θαυμάσια. Μίλησε για το θάνατο απροκάλυπτα, αμείλικτα και γενναία. Συνέχισε επίσης μια ερευνητική δουλειά που έχει ξεκινήσει από καιρό πάνω σε ιερά κείμενα –αποκαλυπτικά ή προφητικά («Αποκάλυψη Ιωάννου» το  2012).

ἰδοὺ ἐγὼ ἀνοίγω τὰ μνήματα ὑμῶν…

Το κοινό στέκει απέναντι από ένα έργο του Ηλία Δόβρη, που καλύπτει όλο τον πίσω τοίχο της σκηνής. Ο καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας  τις τεχνικές της διαφήμισης,  παρουσιάζει με τη δέουσα ειρωνεία την απελπισμένη προσκόλληση του σύγχρονου ανθρώπου στο μάταιο κυνήγι της νεότητας, της υγείας και της ομορφιάς. Γιατί η σύγχρονη βιομηχανία των καλλυντικών και των πλαστικών επεμβάσεων έχει εμπεδώσει καλά τον μύθο του Τιθωνού και παίζει απροκάλυπτα και επικίνδυνα με τη ματαιοδοξία, τη μοναξιά, την ανωριμότητα. Η σκηνή, σαν ολονυχτία γύρω από τον νεκρό, σπαρμένη με λουλούδια –τα πλαστικά που συναντάμε κατά κόρον στα νεκροταφεία μα και στα βάζα των μικροαστικών οικιών  αλλά και αληθινά που η ευωδιά τους εκπλήττει τον θεατή (ομολογώ πως μου άρεσε ιδιαιτέρως η σπάνια για το θέατρο επιλογή οσφρητικών εικόνων και συμβολισμών). Μια γυναίκα τελεί τον πανάρχαιο ρόλο των γυναικών στη διαχείριση του νεκρού σώματος και στα έθιμα του θανάτου: ετοιμάζεται να πλύνει με ξύδι τον νεκρό και κερνά κονιάκ. Ένα φέρετρο και μέσα ο νεκρός –ήρεμος, ακίνητος, μια κραταιή και οδυνηρή παρουσία της ήδη απουσίας του  ανθρώπου. Και φως, ένα ανελέητο λευκό φως που δεν αφήνει τίποτε να κρυφτεί, καμιά σκιά ανάπαυσης δεν το λεκιάζει.  Ένα πλάσμα, στο μεταίχμιο του ανθρώπινου και μη ανθρώπινου, που μιλά μέσα από τερατώδεις γκριμάτσες για την ιδεοληψία του δυτικού ανθρώπου για την ομορφιά, τη νεότητα και την υγεία και οποίος κερδίζει από το φόβο του θανάτου και τη διαχείριση του νεκρού σώματος.

…καὶ ἀνάξω ὑμᾶς
ἐκ τῶν μνημάτων ὑμῶν

Η παράσταση δουλεύει μέσα από αντιθετικά ζεύγη που εμπλέκονται, γεννούν το ένα το άλλο, παραλύουν το ένα μέσα στο άλλο και επανεμφανίζονται με νέες νοηματοδοτήσεις λίγο μετά. Πλαίσιο όλων η βασική αντίθεση κίνησης-ακινησίας. Ο Μουστάκης εξερευνά τη σχέση του απο-ϊεροποιημένου παρόντος με την έννοια του θαύματος, τον κόσμο του Διαφωτισμού  και της επιστήμης με τον προφητικό λόγο που ανήκει σε ένα κόσμο μακρινό, γεμάτο πνεύματα και δαίμονες, που σε ένα μέρος του ο παντοδύναμος Γιαχβέ ετοίμαζε ένα λόγο τιμωρητικό, αρνητικό, γεμάτο παγίδες και νόμους για το τραγικό σκουληκάκι του μύθου του Πρωταγόρα. Ένα κόσμο χωρίς ελπίδα και αγάπη. Σ’ αυτόν τον κόσμο  που η απορία σιωπά μπροστά στο φόβο, έρχονται οι προφήτες –φορείς του λόγου του Θεού– να αποκαλύψουν την αλήθεια μέσα από δύο δρόμους: τη στιβαρή και απαράβατη ηθική συμβουλή και το ακατανόητο θαύμα. Το θαύμα –θεραπείας, σωτηρίας ή με στόχο την έκπληξη και την αποκάλυψη– έχει σχεδόν πάντα να κάνει με την έννοια του χρόνου. Οι προφήτες γνωρίζουν παρόντα, παρελθόντα και μελλούμενα, έχουν δει και αποκαλύπτουν μέρη της αλήθειας που το όλον θα το συμπληρώσει η σιωπή της πίστης. Και ποιο είναι το μεγαλύτερο θαύμα; Ο Ιεζεκιήλ συνενώνει την ενόραση και την πράξη: είδε στην έρημο το πνεύμα του Θεού να γεμίζει σάρκες και κίνηση τα ξερά οστά. Τον κάλεσε ο Θεός να προφητεύσει ώστε το Πνεύμα να αναστήσει τα ξεραμένα κόκκαλα. Είδε την ανάσταση ως επίδειξη δύναμης του Θεού του, που συγκροτεί μέσα από αυτό το θαύμα το λαό του και του δίνει υπόσταση, ταυτότητα και χώρο για να ζήσει.
Μπορούμε σήμερα να καταλάβουμε το θαύμα; Όχι φυσικά να το δεχτούμε, αλλά να το καταλάβουμε, να νιώσουμε σε όλη του την έκταση, την προ-λογική, αντι-λογική και άφατη ουσία του, όπως την συλλαμβάνανε οι άνθρωποι εκείνης της εποχής; Δύσκολο, περίπου ακατόρθωτο…  Κι όμως για μια στιγμή, όταν η σκηνή έχει γεμίσει σαβανωμένα πτώματα, τότε που το φως χαμηλώνει και γίνεται κίτρινο σαν το φως από τα καντηλάκια των τάφων το βράδυ, και το ακίνητο, αμίλητο νεκρό σώμα μέσα στο φέρετρο αρχίζει να διηγείται μια ιστορία (ένα θαυμάσιο κείμενο του Μαλεβίτση για το θάνατο πριν από χρόνια του τρίχρονου αδελφού του που αποδίδει με μέτρο την τραγικότητα της απώλειας), τότε, για μια στιγμή, μάρτυρες σε μια νεκρομαντεία, συνταξιδιώτες στο ξεκίνημα μιας Νέκυιας, βάζουμε θέλοντας και μη το ερώτημα για το θάνατο προσωπικά και συγκλονιστικά. Γι’ αυτό –κατά την προσφιλή τακτική του Μουστάκη– η παράσταση δεν τελειώνει. Οι ηθοποιοί δεν σηκώνονται για να υποκλιθούν, μένουν εκεί, ακίνητοι, προκαλώντας στους θεατές είτε ένα ακατανόητο και δυσδιαχειρίσιμο άγχος είτε ένα γέλιο αμήχανο, που εξορκίζει το κακό. Μόνο που το χαίνον στόμα του γέλωτος είναι την ίδια στιγμή και η άκρη της σπηλαιώδους διαδρομής που κάνει εκείνη η τρομερή τελευταία πνοή.

καὶ γνώσεσθε
ὅτι ἐγὼ Κύριος

Ο Μουστάκης, αφήνοντας εντελώς το πολιτικό μέρος της προφητείας, που ήταν μάλλον η αφορμή μιας κατάβασης,  εξερεύνησε το πένθος, την ενοχή του ζώντος, την έννοια του μέσα/έξω- εδώ/εκεί-τώρα/μετά και τη μοναδική στιγμή της μετάβασης. Έψαξε τις αντιθέσεις από τον αστικό καθωσπρεπισμό του πωλητή στη γελοία ζωότητα του καταναλωτή (η γραβάτα και το βάζο που κολλάει  στο πρόσωπο σαν ρύγχος χοίρου – υπενθυμίζοντας αμυδρά την ιστορία  της Κίρκης) μέχρι το πλέον αντιθετικό δίπολο, αυτό του ζώντος και του νεκρού (ο νεκρός παραμένει ο απόλυτος «άλλος»). Και κυρίως δεν απάντησε.  Για να είμαι ειλικρινής, δεν έβαλε καν το ερώτημα.  Η παράσταση είναι μια εμπειρία που οδηγεί τον κάθε θεατή διακριτά να βάλει το ερώτημα, όμως το σίγουρο είναι πως το ερώτημα του ενός θα διαφέρει από αυτό του άλλου.
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραστάσεις της τρέχουσας (και όχι μόνον) σεζόν, τα «Οστέα ξηρά σφόδρα», αφήνουν την υπόσχεση μιας συνέχειας, μιας επαναδιαπραγμάτευσης θεμάτων και σκηνικών επιλογών. Η υποκριτική ομάδα δούλεψε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα: Σπύρος Αλιδάκης, Ελένη Γαρυφαλλή, Θανάσης Δόβρης, Περικλής Μουστάκης και Ντίνα Σταματούλου. Εξαιρετικοί φωτισμοί από τον Αλέκο Αναστασίου που ανέδειξε τις βασικές αντιθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η παράσταση. Σκηνικό (Ελένη Σουμή) και κοστούμια (Μάριος Ράμμος) δημιουργούσαν την αναγκαία οπτική συνθήκη.


Μαρώ Τριανταφύλλου
maro33@otenet.gr
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet