Απαράδεκτο που η δανική κυβέρνηση φοβίζει τους πρόσφυγεςΗ επικεφαλής της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας στην Δανία, Γιοχάνε Σμιντ Νίλσεν, μιλάει στην «Εποχή» για την μετατόπιση προς τα δεξιά του πολιτικού σκηνικού στη Δανία, το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, καθώς και για τις προκλήσεις που δημιουργούνται από την μετακίνηση των προσφυγικών πληθυσμών στην Ευρώπη.
Τη συνέντευξη πήρεο Δημήτρης Γκιβίσης Πως είναι σήμερα η κατάσταση στη Δανία;Οι γνωστές σκανδιναβικές έννοιες της ισότητας και της κοινωνικής ασφάλισης βρίσκονται αντιμέτωπες με μια συνεχή επίθεση από τη δεξιά. Οι πολίτες που είναι άρρωστοι, που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας, ή που είναι άνεργοι, βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση λόγω των αντικοινωνικών κυβερνητικών πολιτικών. Παλεύουμε ενάντια σε αυτή την πολιτική, τόσο μέσα στη βουλή όσο και στα κοινωνικά κινήματα.
Η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία ήταν μια από τις ελάχιστες φωνές που καταψήφισαν τον νόμο 87/2016, με τον οποίο μπήκαν πολλά περιοριστικά μέτρα στους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στη Δανία (σημ: είναι ο νόμος που προβλέπει την κατάσχεση τιμαλφών και χρημάτων). Πως κρίνεις την πολιτική της δανικής κυβέρνησης σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα;Η κυβέρνησή μας προσπαθεί να αποτρέψει τους αιτούντες άσυλο από το να έρχονται εδώ. Αυτό μπορεί να το δει κάποιος στις καταχωρήσεις εφημερίδων, στους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, στη δημιουργία στρατοπέδων που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τον κρύο σκανδιναβικό χειμώνα, και στα πολλά νέα μέτρα που περιορίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Μεταξύ των πιο προβληματικών πολιτικών είναι η μείωση στο μισό των κοινωνικών παροχών στους πρόσφυγες, και οι περιορισμοί στα δικαιώματα οικογενειακής επανένωσης για ένα μέρος των Σύρων προσφύγων πολέμου. Δεν μπορεί η απάντηση στην χειρότερη παγκόσμια προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο να είναι ο περιορισμός των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η δανική κυβέρνηση θα πρέπει να συμβάλει σε μια ευρωπαϊκή και παγκόσμια λύση για τα προβλήματα των προσφύγων. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να κρατήσει μακριά τους αιτούντες άσυλο και να τους φοβίζει, και παράλληλα να παίρνει μέρος σε μια ανεύθυνη ισοπέδωση προς τα κάτω και στη δημιουργία ακόμα χειρότερων συνθηκών για τους πρόσφυγες.
Στη χώρα σας έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Να πούμε περισσότερα για αυτό;Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ο ερχομός των προσφύγων έχει ενεργοποιήσει ένα ευρύ φάσμα ακτιβιστών, που προσπαθούν έμπρακτα να βοηθήσουν. Η προσφυγική κρίση αγγίζει όλη την κοινωνία, δεν είναι πλέον απλά ένα φαινόμενο στις οθόνες των τηλεοράσεων. Είναι έξω από την πόρτα μας, και σε πολλές περιπτώσεις μέσα στο σαλόνι μας, αφού πολλοί άνθρωποι φιλοξενούν πρόσφυγες ή τους προσκαλούν στα σπίτια τους για διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Όλο αυτό είναι σίγουρα μια πολύ θετική εξέλιξη. Όμως, δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι μια μεγάλη κοινωνική ομάδα διακατέχεται από ξενοφοβικές ιδέες. Στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα βρέθηκε στην δεύτερη θέση, και η δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας εξαρτάται από την ακροδεξιά, όπως φάνηκε και στη σκληρή αντιπροσφυγική νομοθεσία που ψήφισαν μαζί. Έτσι, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε για να πείσουμε την πλειονότητα της κοινωνίας να υποστηρίξει μια υπεύθυνη και ανθρωπιστική πολιτική, που θα στέλνει υποστήριξη προς τις χώρες που συνορεύουν με την Συρία και θα φροντίζει κατάλληλα τους πρόσφυγες που κάνουν όλη τη διαδρομή προς τη Δανία. Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες έχει ενισχύσει τους δεσμούς μας με διάφορες οργανώσεις και με πολλά αριστερά κόμματα εκτός Δανίας. Όχι μόνο στις βόρειες χώρες, αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελλάδα. Προσπαθούμε το κίνημα αλληλεγγύης να συνεχίσει τις δράσεις του και να διευρυνθεί, αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και για τους συντρόφους μας στο εξωτερικό.
Οι δεξιές μετατοπίσεις ευνοούν το ξενοφοβικό κόμμαΗ Δανία είναι μια από τις χώρες στις οποίες έχει σημειώσει άνοδο η ακροδεξιά. Ποιες είναι οι σκέψεις σου;Όπως γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των συντηρητικών και φιλελεύθερων κομμάτων, από τη μία πλευρά, και των σοσιαλδημοκρατών, από την άλλη, όταν πρόκειται για τις πολιτικές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής πρόνοιας, οι μεταναστευτικές πολιτικές έχουν γίνει ένα σημαντικό πεδίο μάχης του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Και παρά το γεγονός ότι Σοσιαλδημοκράτες έχουν επιλέξει να ακολουθούν μια μεταναστευτική πολιτική παρόμοια με αυτήν της δεξιάς, μετατοπιζόμενοι ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά, ένας τεράστιος αριθμός ψηφοφόρων φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι το ξενοφοβικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα έχει τις πιο εύκολες, αλλά συγχρόνως και τις πιο σκληρές, απαντήσεις στις προκλήσεις που θέτει η προσφυγική κρίση. Την ίδια στιγμή, εμείς στην Αριστερά πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας.
Τι ακριβώς εννοείς;Θα ήταν λάθος να υποστηρίξουμε ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες των αιτούντων άσυλο που έρχονται στην Ευρώπη δεν αντιπροσωπεύουν μια πρόκληση για όλους. Πολλοί από αυτούς έχουν εξαιρετικά βαθιά τραύματα λόγω του πολέμου και των διώξεων, και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν αμέσως στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας στη Δυτική Ευρώπη. Άλλοι προέρχονται από πολιτισμούς και παραδόσεις που είναι πολύ διαφορετικές από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι η μετακίνηση των προσφύγων παρουσιάζει προκλήσεις για μας και τις κοινωνίες μας. Αν δεν το αναγνωρίσουμε αυτό, δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να λύσουμε τα προβλήματα. Πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η μετανάστευση δημιουργεί πολλά προβλήματα για τους πρόσφυγες, και να αναλάβουμε την ευθύνη για τους ανθρώπους που οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο. Η δεξιά έχει δημιουργήσει με επιτυχία μια ψευδή αντίληψη ότι οι πρόσφυγες αντιπροσωπεύουν μια απειλή για το κράτος πρόνοιας. Όμως πρέπει να πούμε ότι η πραγματική απειλή είναι οι πλούσιοι φοροφυγάδες, και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας που αυξάνουν την ανισότητα και την ανασφάλεια.
* Η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία είναι μέλος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.