Σε περίοδο έντονης πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Νότιος Αφρική. Τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται το όνομα του προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα, έχουν συσσωρευτεί και μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει διορία 105 ημερών για να αποπληρώσει το χρέος του στο κράτος.
Ο Ζούμα κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε 16 εκατομμύρια κρατικών κονδυλίων για την αναβάθμιση της ιδιωτικής του κατοικίας, χτίζοντας πισίνα, αμφιθέατρο και λοιπές εγκαταστάσεις. Παρότι το σκάνδαλο είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας νωρίτερα, οι βουλευτές δεν ήταν υπέρ της άρσης της ασυλίας του. Η υπόθεση βρέθηκε πρόσφατα στη δικαιοδοσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έψεξε το κοινοβούλιο για την προστασία που παρείχε στον πρόεδρο Ζούμα. Ο ίδιος ο πρόεδρος δήλωσε ότι δεν αποποιείται τις ευθύνες του και δεν αμφισβητεί την απόφαση του δικαστηρίου, όμως δεν παραιτείται. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόμματος του στο κοινοβούλιο και η επιρροή του, τον έσωσαν από την πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί εναντίον του από κόμμα της αντιπολίτευσης, παρά τους έντονους τριγμούς της κυβέρνησής του και τις διαμαρτυρίες πολιτών.
Δεν πρόκειται, όμως, για το πρώτο σκάνδαλο που ξεσπά με πρωταγωνιστή τον Ζούμα. Το 2005 είχε κατηγορηθεί για το βιασμό μιας οικογενειακής του φίλης και το 2006 αθωώθηκε, ενώ από το 1999 υπάρχουν καταγγελίες εναντίον του για χρηματισμό. Συγκεκριμένα, για μια συμφωνία δισεκατομμυρίων που είχε κλείσει για να αγοράσει ευρωπαϊκό στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε καθόλου την ανέλιξη του στην προεδρία, αφού λίγους μήνες πριν τις εκλογές του 2009, απορρίφθηκαν όλες οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε για απάτη.
Απέναντί του βρίσκεται ο Τζούλιους Μαλίμα, πρώην μέλος της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος και ένθερμος υπερασπιστής του Ζούμα, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα «Economic Freedom Fighters» και απέσπασε το 6% των ψήφων στις εκλογές του 2014. Ο Μαλίμα δηλώνει ότι δεν έχει τη φιλοδοξία να γίνει ο ίδιος πρόεδρος, αλλά θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα του είναι «κυβέρνηση σε αναμονή». Τα αιτήματα του Μαλίμα για πραγματική ισότητα μεταξύ λευκών και μαύρων, αναδιανομή πλούτου και διαφάνεια στην κυβέρνηση, του έχουν δώσει την εμπιστοσύνη της φτωχής μαύρης νεολαίας της Νοτίου Αφρικής. Αντιτάσσεται στο υπάρχον σύστημα με ένα σοσιαλιστικό λόγο, όμως φαίνεται ότι παραμένει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για πολλούς.
Η αμφιλεγόμενη αντιπολίτευσηΠριν λίγες μέρες, εντάσεις ξέσπασαν μεταξύ του κόμματος του και της κυβέρνησης, όταν δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι «θα χάσουμε την υπομονή μας πολύ σύντομα και θα απομακρύνουμε την κυβέρνηση με την κάννη ενός όπλου». Το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον των EFF, λέγοντας ότι «αυτές οι δηλώσεις είναι ένα κάλεσμα για βία, είναι εμπρηστικές, προδοτικές και στασιαστικές και πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα». Ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα από το Γιοχάνεσμπουργκ αναφέρει ότι το κόμμα του Μαλίμα δεν έχει στρατιωτικό εξοπλισμό και δεν έχει τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση με τέτοιες μεθόδους.
Το κυβερνών κόμμα ANC πιο πολύ ανησυχεί για το έδαφος που κερδίζει ο Μαλίμα στη νεολαία και την υπόλοιπη κοινωνία, λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας απέναντι στον Ζούμα. «Μέρος του επαναστατικού μας καθήκοντος είναι να πολεμήσουμε και δεν θα ντραπούμε αν έρθει η ώρα, να πάρουμε τα όπλα», έχει πει μεταξύ άλλων ο Μαλίμα. Στο, όχι και πολύ μακρινό, παρελθόν ο Μαλίμα είχε κατηγορηθεί για ρατσισμό εναντίον των λευκών και υποκίνηση βίας εναντίον τους, επειδή τραγούδησε σε εκδήλωση το «Shoot the Boer», δηλαδή «σκότωσε το γαιοκτήμονα», που αναφέρεται στους ευρωπαϊκής καταγωγής νοτιοαφρικανούς πολίτες. Επίσης, έχει κάνει αμφιλεγόμενες δηλώσεις για τη γυναίκα που μήνυσε για βιασμό τον πρόεδρο Ζούμα, ενώ έχει κατηγορηθεί και για φοροδιαφυγή την περίοδο 2006 με 2010, γεγονός που τον οδήγησε στον πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας του.
Όλγα Βερελή