С᳧ �б�͝Რħ쯪Რʵﵠ̧�ܪ砳�笥 "ŵ�б磌޳婲 �016", �10ﵠԡ괩꯽ Ũ�⦆ӵ� �͝Რħ쯪Ხ  (EUROKINISSI/ͅ`ć̏ʑTɁ/ć̇ԑǓ ЁЁ̇ԓϓ)

Του Νίκου Σερβετά

Ενα τριήμερο επαφών, πολιτικά άχρωμο και άγευστο, όπου δόθηκε η ευκαιρία σε πολλά μέλη να συναντήσουν τα στελέχη του κόμματος και σε αυτά να προβάλουν τον εαυτό τους. Έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί το 10ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, οι εργασίες του οποίου έγιναν, το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε εκθεσιακό κέντρο περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Αθήνας.
Αν εξαιρέσουμε κάποιες ακραίες τοποθετήσεις, που έγιναν είτε από το βήμα του συνεδρίου, είτε στις θεματικές επιτροπές που λειτουργούσαν παράλληλα -όπως για παράδειγμα αυτή του Γιάννη Πλακιωτάκη: «…να μην στραφούμε πολύ προς το Κέντρο, για να μην χάσουμε ψηφοφόρους από τα Δεξιά μας…», ή του Γιώργου Κύρτσου: «… αυτά που χάνει η Νέα Δημοκρατία σε κομματικό κράτος να προσπαθήσει να τα καλύψει με την επιρροή της στα μέσα ενημέρωσης και στη δικαιοσύνη…» και, φυσικά, το αμίμητο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην επιτροπή γυναικείων θεμάτων: «…ελπίζω με τη δική σας συμβολή να ανατραπεί αυτή η δημογραφική προτίμηση των γυναικών προς τον κύριο Τσίπρα…»- στις ομιλίες των συνέδρων επικράτησαν τα ευχολόγια για την πορεία του κόμματος και οι δηλώσεις πίστης προς την νέα του ηγεσία. Έλειψε ο πολιτικός λόγος, αυτός που ορίζει τις ιδεολογικές θέσεις και χαράζει την τακτική, το ζητούμενο, δηλαδή, σε συνέδρια πολιτικών κομμάτων. Καμία από τις διαδικασίες του συνεδρίου, αλλά ούτε και τις μετασυνεδριακές διαδικασίες, όπως η αναμενόμενη εκλογή οκταμελούς Εκτελεστικής Γραμματείας, δεν προσομοιάζει με το στίγμα, που λέει ότι θέλει να δώσει στο κόμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αντ’ αυτού το «παιχνίδι» παίχτηκε στους διαδρόμους, εκεί που οι διάφορες ομάδες, οι παλιοί ή εκκολαπτόμενοι ηγέτες (Σαμαράς, Μεϊμαράκης, Καραμανλής αλλά και Τζιτζικώστας και Δένδιας) προσπάθησαν να επιβάλουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και συγκεκριμένα πρόσωπα στην Πολιτική Επιτροπή, ο αριθμός των μελών της οποίας αυξήθηκε από 100 σε 150 μέλη, αν προσθέσουμε, δε, σε αυτά και τους περίφημους «εξ οφίτσιο» θα πρέπει να ξεπερνάει τα 350 μέλη, με αποτέλεσμα ούτε τα στελέχη της ΝΔ να μην γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό. Εμφανής η απουσία από τις διαπραγματεύσεις κορυφής του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος «έχει πολύ καλή σχέση με τον Κυριάκο. αλλά κρατάει και αποστάσεις. Χτίζει δικό του μηχανισμό από τη βάση, με ό,τι αυτό σημαίνει σε βάθος χρόνου για το κόμμα. Δεν έδωσε ‘χαρτάκι’ στον Μητσοτάκη, όσους έβγαλε τους έβγαλε με τους αντιπροσώπους που είχε δικούς του», όπως χαρακτηριστικά είπε στην «Ε» έμπειρη πηγή που παρακολούθησε όλο το συνέδριο.
Αυτό που με κανένα τρόπο δεν θέλει, αυτή τη στιγμή, η ηγεσία Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Απεύχονται τις εκλογές

Η συνεχής, το τελευταίο διάστημα, επίκλησή του θέματος από τον πρόεδρο, στοχεύει στην απαξίωση της κυβέρνησης Τσίπρα. Ωστόσο, η εν λόγω ηγεσία δεν φαίνεται να εννοεί αυτό που λέει, καθώς υπάρχουν δύο σημαντικά ζητήματα, που θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης,εάν αυτή τη στιγμή προκηρυχθούν εκλογές:
Οικονομικό: Τα ταμεία του κόμματος είναι άδεια, στους υπαλλήλους οφείλονται μισθοί και δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να τυπωθεί μία αφίσα, πόσο μάλλον για να διεξαχθεί προεκλογικός αγώνας, με τον τρόπο που οι Νεοδημοκράτες έχουν συνηθίσει να διεξάγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που κυκλοφορούσε περισσότερο έξω από την αίθουσα του συνεδρίου ήταν τα κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, ενώ εντύπωση έκανε το γεγονός ότι για να υποβάλει κάποιος υποψηφιότητα για την Πολιτική Επιτροπή, την αίτηση του συνόδευε με παράβολο αξίας 50 ευρώ.
Ψηφοδέλτια: Διίστανται οι απόψεις των συνταγματολόγων αναφορικά με το ερώτημα, αν σε εκλογές που θα γίνουν σε λιγότερο από 18 μήνες από την διεξαγωγή των πρόσφατων, οι βουλευτές θα εκλεγούν με λίστα ή με σταυρό προτίμησης, καθώς με λίστα διεξήχθησαν οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών, καθώς ο μηχανισμός του δεν έχει ακόμα επαρκείς δυνάμεις, ώστε να επιβάλει τις απόψεις του. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ούτε σήμερα ο αρχηγός της ΝΔ ελέγχει απολύτως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αυτό που απεύχεται είναι να συμβεί κάτι ανάλογο και με αυτή που θα προκύψει μετά από πιθανές εκλογές, καθώς μάλιστα επιθυμεί να της προσδώσει διαφορετικές αρμοδιότητες από ότι η σημερινή. Ενδεικτική, πάντως, αναφορικά με τη διάθεση που ο ίδιος έχει δείξει, η αλλαγή σε σχετικό άρθρο του προσφάτως αναθεωρημένου καταστατικού.

Χαιρετισμός Νίκου Φίλη

Εκ μέρους της Κ.Π.Ε του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας χαιρέτισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«… Αυτές τις μέρες διεξάγεται η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με τη συμφωνία του Ιουλίου. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει όλα όσα έχουν συμφωνηθεί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!
Ανάμεσα στους πιστωτές, όμως, υπάρχουν δυνάμεις που για λόγους ιδεολογικού δογματισμού ή ακραία ιδιοτελών ταξικών συμφερόντων, αδικούν την πατρίδα μας και, ευρύτερα, αντιμετωπίζουν τον ευρωπαϊκό μεσογειακό νότο ως μια ιδιόρρυθμη ζώνη β΄ κατηγορίας. Αλλά και στο πλαίσιο των αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού έχουν εκτοξεύσει την ανεργία, έχουν περικόψει τα κοινωνικά δικαιώματα και έχουν οδηγήσει το σύνολο της Ευρώπης στην οικονομική καθήλωση…
… Όσο κι αν έχει ξεχαστεί, η Νέα Δημοκρατία κατά την ίδρυση της και κατά τα πρώτα χρόνια της πολιτικής προσφοράς της στον τόπο, στην εποχή του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή, υπήρξε στόχος τέτοιων ακραίων προκαταλήψεων και αναχρονισμών. Οι παλαιότεροι θυμούνται τις επιθέσεις που είχε δεχτεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για «σοσιαλμανία», επειδή υποστήριξε, με το δικό του τρόπο, την ανάγκη κρατικής παρέμβασης, για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα. Δεν πρόκειται για ιστορική αναδρομή, αλλά για προσπάθεια να ξαναβρούμε ένα νήμα που έχει κοπεί. Σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, σαν αυτές που ζούμε με τα μνημόνια, μόνον ένα ανασυγκροτημένο δημόσιο, χωρίς την αγχόνη των πελατειακών σχέσεων και των ρουσφετιών υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, μόνον ένα ανανεωμένο δημόσιο φιλικό στον πολίτη, μπορεί να σχεδιάσει την ανάπτυξη, δίνοντας, βεβαίως, χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την κοινωνική οικονομία…»
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet