Για μια διατλαντική συμφωνία, που θα είναι δύναμη του καλού

keller

Των Σκα Κέλλερ, Γιάνικ Τζάντοτ
και Ράινχαρντ Μπίτικοφερ

Αγαπητέ πρόεδρε Ομπάμα,

Σύντομα θα ξεκινήσει ο 13ος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Η επικείμενη επίσκεψή σας στην Βιομηχανική Έκθεση στο Ανόβερο της Γερμανίας έχει ιδωθεί ως προσπάθεια επιτάχυνσης των συζητήσεων, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος του χρόνου. Πιστεύουμε πως αυτό είναι λάθος. Τώρα που διανύετε τους τελευταίους μήνες της θητείας σας, σας καλούμε να ακούσετε τις ανησυχίες μας, οι οποίες άλλωστε είναι κοινές με πολλούς αμερικανούς πολίτες.
Θα πρέπει να μην αφήσετε πίσω σας μια εμπορική συμφωνία, που θα είναι πρώιμο αποτέλεσμα της πίεσης που ασκούν οι ισχυροί για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησής σας να αναζητήσετε ευρωπαϊκή στήριξη, για να εδραιωθεί η TTIP νωρίτερα. Διαφωνούμε με αυτή την προσέγγιση, καθώς πολλά ευρωπαϊκά συμφέροντα θα θυσιαστούν στο βωμό της αφήγησης του Μάικλ Φρόμαν1 για μια δεξαμενή πετρελαίου. Την ίδια ανησυχία εκφράζουν, δημόσια και μη, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κλάδου.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε έξι από τις πιο επείγουσες ανησυχίες μας:
-Απορρίπτουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια παράκαμψης των νομοθεσιών και των δικαιωμάτων που κερδήθηκαν με αγώνες για να προστατεύουν τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, τις μικρές επιχειρήσεις, τα προσωπικά δεδομένα και το περιβάλλον. -Η προνομιακή προστασία των επενδυτών υπονομεύει την αγορά και τις δημοκρατίες μας, ευνοώντας τις διακρατικές εταιρείες. Η απόφασή σας να απορρίψετε την πολλών δισεκατομμυρίων πρόταση της Trans Canada για την κατασκευή του αγωγού Keystone XL, είναι ένα μόνο παράδειγμα του μέλλοντος που εμείς αντιμαχόμαστε κατηγορηματικά.
-Δεν πρέπει να αποτελεί πρόσχημα η κανονιστική συνεργασία, που θα προσαρμόζει τη δημοκρατική νομοθεσία και την εφαρμογή των κανονισμών, ώστε να παρέχει προνόμια στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
-Καθώς είναι ακόμα εν ισχύ το Σύμφωνο του Παρισιού, την οποία συνυπογράψατε στις 22 Απριλίου στη Νέα Υόρκη2, οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να σχεδιάζονται με γνώμονα την απαραίτητη μείωση των εκπομπών του άνθρακα και όχι την ικανοποίηση των ενεργειακών συμφερόντων.
-Κάθε περιφερειακή συμφωνία εμπορίου πρέπει να σχεδιάζεται στη βάση ενός πολυμερούς παγκόσμιου εμπορίου.
-Οι πολίτες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πρέπει να έχουν πρόσβαση στα υπό διαπραγμάτευση κείμενα, ειδικά στα ζητήματα που έχουν αντίκτυπο στις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι η κανονιστική συνεργασία. Κάθε συμφωνία που έγινε στο σκοτάδι είναι τελικά μια συμφωνία ενάντια στον πολίτη.
Κανένα από αυτά τα έξι σημεία δεν έχει απασχολήσει την ΤΤΙΡ, μέχρι στιγμής.
Πιστεύουμε πως μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή διατλαντική συνεργασία, η οποία θα λειτουργήσει ως δύναμη του καλού. Σε αυτό το πνεύμα έχει κινηθεί το Ευρωκοινοβούλιο, που έχει καταφέρει να ψηφίσει νομοθεσίες που προστατεύουν τους πολίτες και προασπίζονται τα δικαιώματά τους.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες κατανάλωσης στον κόσμο. Αυτή η ευθύνη απαιτεί να υπάρχει ηγεσία. Πρέπει να εστιάσουμε και πάλι σε συμφωνίες που ενδυναμώνουν τους ανθρώπους και τις δημοκρατίες μας, που εξασφαλίζουν προστασία στους εργαζόμενους, τις δημόσιες υπηρεσίες και το περιβάλλον, που προάγουν τα κοινά συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, ώστε να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους. Είναι προφανές πως ο δρόμος που ακολουθεί η ΤΤΙΡ μας απομακρύνει από αυτούς τους ζωτικής σημασίας στόχους.
Όσο η προεδρία σας φτάνει στο τέλος της, γινόμαστε μάρτυρες της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των πολιτών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Και αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Όμως, για να φτάσουμε σε αυτή την απαραίτητη αλλαγή είναι πολύ σημαντικό να πιέσουμε για να αλλάξει το πώς γίνονται οι εμπορικές συμφωνίες. Η συμμετοχή των τόσων πολλών πολιτών στα ζητήματα που αφορούν τις συμφωνίες TTIP/TPP μας γεμίζουν ελπίδα πως οι λαοί έχουν ακόμα τη δύναμη να παλέψουν για τις δημοκρατίες μας.

* Η Σκά Κέλλερ και ο Γιάνικ Τζάντοτ είναι συντονιστές της ομάδας εργασίας των ευρωβουλευτών Πράσινων για την ΤΤΙΡ και ο Ράινχαρντ Μπίτικοφερ είναι συντονιστής των ευρωβουλευτών Πράσινων για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

1. Ο Μ. Φρόμαν είναι εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ
2. Στις 22 Απριλίου 2016 υπογράφτηκε από 175 χώρες η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή. Στόχος του Συμφώνου του Παρισίου είναι η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι το επίπεδο των 2ο C, σε σχέση με το 1990, μέχρι το τέλος του αιώνα. Εφόσον αυτό επικυρωθεί από 55 χώρες που καλύπτουν το 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet