Η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ίσως αργήσει. Θα χρειαστεί, πιθανόν, δύο ακόμη βδομάδες, αλλά δύο προσδιορισμοί που χρησιμοποίησαν αξιωματούχοι της ΕΕ εξηγούν πολλά για το περιεχόμενό, όταν θα γίνει. Ο ένας είναι το «κατεπείγον», που ανέφερε ο κ. Ντάισεμπλουμ. «Δεν έχω κάποια προθεσμία, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει μια αίσθηση κατεπείγοντος, που μοιραζόμαστε όλοι». Ο άλλος είναι το «καρποφόρα», που πρέπει να είναι η συνεδρίαση και το είπε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι «μπορεί και πρέπει να τελειώσει γρήγορα», αλλά «αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχουν οι συνθήκες, που θα καταστήσουν αυτή τη συνάντηση καρποφόρα».
Καθημερινά το κλίμα αλλάζει και είναι φυσικό, διότι ο χρόνος δομείται στη μικροκλίμακα. Από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, την Μ. Τρίτη το βράδυ, έως το βράδυ της Μ. Πέμπτης που κλείνει αυτό το σημείωμα, περάσαμε από μια Μ. Τετάρτη αρκετά δύσκολη και προς το βράδυ αμφίσημη, για να έρθουμε στις τοποθετήσεις της Μ. Πέμπτης, που άλλαξαν το κλίμα προς το σαφώς θετικότερο. Κανείς δεν πρέπει να είναι σίγουρος για την επόμενη μέρα ή εβδομάδα, καθώς το παιχνίδι είναι πολυπαραγοντικό με πολλές και απαραίτητες επιδιώξεις. Μια είδηση ανέφερε ότι η πιθανότερη ημέρα συνεδρίασης είναι η επόμενη Δευτέρα.

Η τοποθέτηση των θεσμών

Το πιο επίσημο στίγμα, που συνθέτει και τους τέσσερις θεσμούς είναι η κοινή ανακοίνωσή τους τη Μ. Πέμπτη. Την παραθέτουμε αυτούσια: «Τα θεσμικά όργανα και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο αναφορικά με τη δέσμη μέτρων, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Όλα τα όργανα θα συνεχίσουν να εργάζονται από τα κεντρικά γραφεία με τις αρχές και τα κράτη μέλη σχετικά με τα τελικά στοιχεία του συνολικού πακέτου μέτρων». Δίνει την εντύπωση, αυτό το πιστό κείμενο ότι δύσκολα θα έβγαινε, αν δεν εκτιμούσαν οι δανειστές ότι είναι, όσον αφορά το πώς θα λυθεί η εμπλοκή, μια σταθερή αφετηρία.
Ο δεύτερος θεσμικός παράγοντας που συνεισέφερε στο ασταθές, πάντως, θετικό κλίμα είναι ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας τη Μ. Πέμπτη σε ολλανδικό ραδιόφωνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών εντός δύο εβδομάδων. Επισήμανε ότι το ζήτημα των προληπτικών μέτρων είναι νομικά δύσκολο και γι’ αυτό «θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος» για το κλείσιμο της συμφωνίας επί των 3,6 δισ. ευρώ, που ζητούνται από την Αθήνα.
Ο τρίτος θεσμός που παρενέβη είναι η Κομισιόν. Η εκπρόσωπός της κ. Αντρέεβα δήλωσε συγκεκριμένα: «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στο σύνολο της πολιτικής, που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και τη βιωσιμότητα του χρέους». «Εμείς ως Κομισιόν», πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές, τους άλλους θεσμούς και τα κράτη-μέλη, για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου. Η ΕΕ υποστηρίζει έναν «εφικτό μηχανισμό» για τα ελληνικά προληπτικά μέτρα», κατέληξε.
Η δήλωση αυτή της της κ. Αντρέεβα ήρθε μετά τις πολύ σκληρές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, κ. Γιούνγκερ, εναντίον του ΔΝΤ, που ανέφεραν ότι το σχέδιο των προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της είναι «αντισυνταγματικό και μη λογικό». Όξύς, όμως, υπήρξε και ο κ. Μοσκοβισί: «Θέλουμε το ΔΝΤ», αλλά ο μηχανισμός πρέπει να γίνει «αποδεκτός» από την ελληνική πλευρά, είπε και τόνισε: «Πρέπει να είναι σύμφωνος με το νομικό πλαίσιο της χώρας. Είμαστε δημοκρατίες και πρέπει να το σεβαστούμε. Κατά την άποψή μας δεν χρειάζεται μια ακριβής και λεπτομερής δέσμη μέτρων, αλλά ένας μηχανισμός που θα δείχνει με ακρίβεια πώς θα ληφθούν αυτά τα μέτρα, εφόσον κριθεί αναγκαίο», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, υπογραμμίζοντας πως οι προτάσεις που έχει καταθέσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά κινούνται «προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαιτείται σταθερή γραμμή

Ασφαλώς η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, δια του πρωθυπουργού, να ζητήσει από τον κ. Τουσκ τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνέβαλε αρκετά στην ενεργοποίηση των θεσμών να βρεθεί λύση. Ωστόσο, το κλίμα διέξοδο, ύστερα από τη σταθερή άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί τα «προληπτικά μέτρα», έστρεψε το κλίμα εις βάρος του ΔΝΤ. Οι πιέσεις ασκούνταν και προς τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως προς το ΔΝΤ. Η επιμονή του από τη μια πλευρά, σε ένα παράλογο αίτημα και η άρνηση συζήτησης επ’ αυτού της ελληνικής πλευράς, ταυτόχρονα με την πρότασή της για «δημοσιονομικό διαμορφωτή», που κάλυπτε τις φοβίες του, οδηγήσαν τη διαπραγμάτευση σε άλλο πλαίσιο, θετικότερο για την ελληνική πλευρά.
Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε, καταγράφεται και από το Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά και για τις συμμαχίες που έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη, τη στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες για γρήγορη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
«Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρές από κάθε άλλη φορά από τότε που ξεκίνησε η κρίση», δήλωσε σε συνεργάτες του και εκτίμησε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
Θετικότερο, λοιπόν, το κλίμα για την ελληνική πλευρά, αλλά πόσο σταθερό είναι, για να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα; Πόσο θα επιδιωχθεί να αλλοιωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για να χωρέσει και το ΔΝΤ; Αυτό μένει να κριθεί την επόμενη μέρα.
Η κυβέρνηση χρειάζεται σταθερή γραμμή και επιμονή στη δική της πρόταση, χωρίς να πειραματίζεται, αλλάζοντας συμμάχους για να πετύχει, δήθεν, καλύτερα τους στόχους της, δίνοντας την εντύπωση, συχνά, ότι δεν έχει καθαρή άποψη, επιστημονική και ακριβή γνώση του χαρακτήρα των θεσμών και των ιδιαίτερων συμφερόντων των δανειστών. Η παραβίαση αυτή των κανόνων, ιδίως όταν χάναμε τη διπλωματική, πολιτικά συγκροτημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη γλώσσα, όταν ασκούσαμε κριτική σε κάποιον από τους θεσμούς ή σε κάποιον αξιωματούχο, πολύ περισσότερο μας έβλαψε, δεν μας ωφέλησε.

Παύλος Κλαυδιανός

 

Το χρέος, ξανά, στο τραπέζι

Μια δήλωση του κ. Γ. Ντάισελμπλουμ για το χρέος ήρθε να αλλάξει το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων, που όλα έδειχναν ότι το χρέος, ως θέμα της διαπραγμάτευσης, πάει πίσω. Μιλώντας σε ολλανδικό ραδιόφωνο σημείωσε, αναφερόμενος στο ότι ο χρόνος για την αξιολόγηση απομακρύνεται, ότι «αυτός ο χρόνος, ωστόσο, θα χρησιμοποιηθεί και προκειμένου να συζητηθούν και οι δυνατότητες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ουδέν κακόν αμιγές καλού; Πάντως, δεν ήταν η μόνη δήλωση σχετικά με το χρέος το διήμερο Μ. Τετάρτη – Μ. Πέμπτη. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Αντρέεβα, δήλωσε ότι «σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στο σύνολο της πολιτικής που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της βιωσιμότητας του χρέους». Η κοινή ανακοίνωση των θεσμών από την άλλη, προτάσσει πρώτο το χρέος ότι θα συζητηθεί μετά τη «σημαντική πρόοδο» που διαπιστώνει ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.
Ακόμη πιο επίμονη εμφανίζεται η αμερικανική πλευρά, πιο κοντινή, όπως είναι γνωστό, στο ΔΝΤ. «Η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει. Έχουμε δηλώσει, επανειλημμένα, ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς. Και πιο κάτω θα επαναλάβει: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρώπη, το ΔΝΤ, και την Ελλάδα να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα σε εύθετο χρόνο».
Νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Πιτς, μιλώντας στο Κογκρέσο τόνισε ότι το αμερικανικό υπουργείο υποστηρίζει το διεθνή οργανισμό στο αίτημά του για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους. Το ΔΝΤ, είπε, «ζητεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και θα συμμετάσχει μόνο αν υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους». Αυτό, τόνισε, «υποστηρίζεται πάρα πολύ από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών».
Άσκησε μάλιστα, εμμέσως, κριτική στη Γερμανία παρατηρώντας ότι «οι γερμανικές αρχές είναι εκείνες που είναι περισσότερο απρόθυμες να το θέσουν στο τραπέζι».
Τέλος, οι «Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές», με ανακοίνωση των ευρωβουλευτών τους, υποστηρίζουν ότι «το ελληνικό χρέος, το οποίο φτάνει το 180% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμο. Είμαστε ξεκάθαροι πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ελάφρυνσής του. Η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων πρέπει να συνεδριάσει και να ληφθούν αποφάσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο».
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και όλες τις δηλώσεις που έχουν γίνει, έως σήμερα, από γερμανούς αξιωματούχους και ιδιαίτερα από τον κ. Σόϊμπλε. Πάντως, η Γερμανία, που δεν αντιστέκεται μόνο για να μην επιδεινώσει το κλίμα έως τις εκλογές του 2017, δεν μπορεί να επιμείνει μόνη έναντι, σχεδόν, όλων. Όπως αποκάλυψε το «Σπίγκελ» στο ESM έχει ανατεθεί, και από την Γερμανία, να  εκπονεί σχέδια που δεν θα απαιτούν, όμως, να εγκριθούν από κοινοβούλια. Το πόσο ουσιαστικός περιορισμός θα αποδειχθεί αυτός, θα φανεί σχετικά, γρήγορα.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet