
Την περασμένη Τετάρτη 20 Απριλίου, απολύθηκαν πέντε εργαζόμενοι και εργαζόμενες του επιστημονικού προσωπικού του Ιδρύματος Ευγενίδου με αυταρχικό και αιφνίδιο τρόπο, ακόμη και τηλεφωνικά. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες εργάζονταν στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος, η οποία έκλεισε οριστικά ταυτοχρόνως με τις απολύσεις τους, οι οποίες τούς παρουσιάστηκαν ως «καταργήσεις θέσεων εργασίας» με το πρόσχημα την απόφαση της Διοίκησης «να αναστείλει τη λειτουργία της Διαδραστικής Έκθεσης με σκοπό την ανακαίνισή της», κάτι το οποίο είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2017.
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας ήταν ένα διαδραστικό μουσείο, που απαρτίζονταν από 65 διαδραστικά εκθέματα για τη φυσική, τη βιολογία και τις νέες τεχνολογίες, το οποίο από το 2006 μέχρι σήμερα δεχόταν κατά μέσο όρο 25.000 επισκέπτες ανά έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιδρύματος για την αναστολή λειτουργίας του. Εκτός από τα εκθέματα, η Διαδραστική Έκθεση συνέβαλε σημαντικά στην άτυπη εκπαίδευση στον τομέα των Φυσικών Επιστημών, κυρίως μέσω δράσεων που οργανώνονταν και υλοποιούνταν με πρωτοβουλίες του επιστημονικού προσωπικού της: επιδείξεις πειραμάτων Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, διαδραστικές αφηγήσεις με θέμα την Ιστορία της Επιστήμης, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, συγγραφή εκλαϊκευμένων άρθρων σε έντυπα του Ιδρύματος, διήμερα καλοκαιρινά προγράμματα σε συνεργασία με το Πλανητάριο, τη Βιβλιοθήκη και το UTechLab, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και μαθήτριες, κοινωφελείς δράσεις και εκδηλώσεις (δωρεάν επιστημονικά αφιερώματα, εκλαϊκευμένες ομιλίες νέων Ελλήνων ερευνητών, επισκέψεις της επιστημονικής ομάδας της σε σχολεία απομονωμένων νησιών, στα Παιδικά Χωριά SOS, σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, παιδικά φεστιβάλ κ.α.) και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών σε συνεργασία και με ακαδημαϊκούς και εκπαιδευτικούς φορείς. Σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων, το κλείσιμο της Διαδραστικής Έκθεσης και η «κατάργηση» των 5 θέσεων εργασίας ήταν ένα πρόσχημα, καθώς 3 από τους 5 εργαζόταν ήδη και σε άλλες δραστηριότητες του Ιδρύματος, ανεξάρτητες από τη λειτουργίας της εν λόγω έκθεσης. Επίσης, στην τελευταία συνάντηση των εργαζομένων με τη Διοίκηση στην αρχή του έτους, είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη-Ευγενίδη ότι σταματούν οι «δυσάρεστες αποφάσεις». Επιπλέον, στις συναντήσεις του τμήματος της Διαδραστικής Έκθεσης, οι εργαζόμενοι διαβεβαιώνονταν από τη Διοίκηση ότι ακόμη και σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας της Διαδραστικής Έκθεσης, λόγω της ανανέωσής της, θα έμεναν ανέπαφες οι θέσεις εργασίας.
Εκδικητικές απολύσειςΤο κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι ότι είχαν αντιδράσει στις απολύσεις που έγιναν το Δεκέμβριο του 2015 στο ταμείο εισιτηρίων, στην υποδοχή και στη Βιβλιοθήκη. Είχαν κάνει συζητήσεις και προσπάθειες, για να γίνει πιο οργανωμένη η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, αποσκοπώντας στην ίδρυση σωματείου εργαζομένων στο Ίδρυμα. Μάλιστα, στη προαναφερθείσα συνάντηση της Διοίκησης με τους εργαζομένους, ένας από τους απολυμένους, πλέον, εργαζόμενους είχε εκφράσει δημόσια την απορία του για τις απαιτήσεις της Διοίκησης για πιο σκληρή δουλειά από το προσωπικό, ενώ παράλληλα γίνονταν απολύσεις εργαζομένων, με ανήλικα παιδιά και πολλά χρόνια εργασίας στο Ίδρυμα και σε άλλες επιχειρήσεις του ομίλου, χωρίς αφορμή και προειδοποίηση. Επίσης, εξέφρασε τη μομφή του στη δήλωση της Διοίκησης «δεν κάνουμε τίποτε παράνομο», αναφέροντας τις απλήρωτες και παράτυπες υπερωρίες που γίνονταν. Η συγκεκριμένη παρέμβαση προκάλεσε ποικίλες αυθόρμητες αντιδράσεις από τα παρόντα μέλη της Διοίκησης και μετά το πέρας της συνάντησης, ο εν λόγω εργαζόμενος μαζί με άλλους δύο από τους απολυμένους συναδέλφους του προσεγγίστηκαν από τον κ. Δημητριάδη-Ευγενίδη, ο οποίος σε φιλικό τόνο δήλωσε ότι έγιναν αδικίες που «δυστυχώς ήταν απαραίτητες», αλλά η Διοίκηση δεν είναι «ανάλγητη» και ότι και ο ίδιος ήταν «έτσι [αγωνιστικός?] στα φοιτητικά του χρόνια» και ότι του αρέσει να «γίνεται διάλογος». Μέσα σε λίγες μέρες, άλλαξε το καθεστώς των βαρδιών των εργαζόμενων στις υπηρεσίες κτηρίου (πριν ήταν 12ωρα που πληρωνόταν σε ρεπό) και απαγορεύτηκαν όλες οι υπερωρίες ακόμη και εκεί που ήταν απαραίτητες για να ολοκληρωθούν εργασίες που είχαν απαιτητικές προθεσμίες. Η Διοίκηση του Ιδρύματος Ευγενίδου φαίνεται να θορυβήθηκε από την αντίδραση των συγκεκριμένων εργαζομένων και θέλησε με τις απολύσεις να φοβίσει όλους τους υπόλοιπους, ώστε κανείς να μη σκεφτεί να αντιδράσει στο μέλλον. Είναι προφανές ότι οι απολύσεις ήταν εκδικητικές και οφείλονται στη διάθεση των εργαζόμενων να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση στο χώρο. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Ίδρυμα τόσο για συμπαράσταση στους εργαζόμενους που ακόμα δουλεύουν εκεί, όσο και για την ενημέρωση του κοινού του που έδειξε θορυβημένο από την εργοδοτική συμπεριφορά ενός χώρου που προάγει τη γνώση. Ανακοινώσεις συμπαράστασης στους εργαζομένους έχουν εκδώσει οργανώσεις της Αριστεράς και σωματεία.
Δανάη Ψωμοπούλου