Ραγδαίες οι εξελίξεις τη Μεγάλη Εβδομάδα γύρω από το πρόβλημα που προέκυψε, ενώ τελείωνε η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, από την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ να οριστεί και ψηφιστεί μηχανισμός με αναλυτικά μέτρα, προληπτικά σε περίπτωση που το 2018 δεν προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Η σταθερή άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης, η εναλλακτική πρότασή της και η πρόθεσή της να ζητήσει σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαίρεσε τους δανειστές και ενίσχυσε τις δυνάμεις που δεν δέχονταν τη θέση του ΔΝΤ.
Ο προσδιορισμός ότι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ θα γίνει την επόμενη Δευτέρα είναι ένα πρώτο βήμα για να απομακρυνθεί η εμπλοκή. Είναι μια νέα δυνατότητα πιο φιλική στις ελληνικές θέσεις. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις των εκπροσώπων των διαφόρων θεσμών. Όμως, όλα είναι ρευστά και οι συμμαχίες αλλάζουν. Το γνωρίζουμε εκ πείρας ότι συμβαίνει πολύ συχνά. Δεν ξεχνάμε επίσης ότι τη στάση των δανειστών οδηγεί πρωτίστως εκτός από τα συμφέροντά τους και το ότι δεν έχουν συμβιβαστεί ποτέ με το ενδεχόμενο να πετύχει έστω και βασανιστικά, μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά στην Ευρώπη. Επομένως, πρέπει να προφυλαχθεί η διαπραγμάτευση από το να προκύψει μια νέα εβδομάδα των Παθών.
Στο τραπέζι, όμως, θα βρεθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αυτό επιβάλλει ιδιαίτερα προσεκτικούς χειρισμούς από την ελληνική πλευρά και έξυπνη τακτική, που θα αποφεύγει τις μονομερείς επιλογές στόχων, όπως και τις μονομέρειες στην επιλογή συμμάχων. Η ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει τετράγωνη λογική, επιστημονική και πολιτική βάση. Αυτά πρέπει να προβληθούν.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet