Με το Σύλλογο- Αρχιτεκτόνων η Ελλάδα στη 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

teleytaia2

Την Τετάρτη 4 Μαΐου στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Όπως τόνισε η κ. Ρένα Κλαμπατσέα γ. γ. του ΥΠΕΝ συνειδητά το υπουργείο ανέθεσε την επιμελητεία του Ελληνικού Περιπτέρου στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΔΑΣ-ΠΕΑ) και μεταξύ άλλων τόνισε πως στόχος είναι:
«Τα μεγάλα ονόματα, τα μεγάλα έργα, με ή χωρίς εισαγωγικά, να παραδώσουν τη θέση τους σε συμμετοχικές, συλλογικές, συνεργατικές, διαδικασίες με τέτοιο τρόπο ζωντανό, διαδραστικό, που θα διαπερνά πολλές από τις πτυχές του αστικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής σύνθεσης του χωρικού σχεδιασμού σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες που τα όρια μοιάζουν να είναι πολλές φορές ανυπέρβλητα. Με αυτό το εγχείρημα, οι αρχιτέκτονες σε περίοδο κρίσης μπορούν να συνομιλήσουν έτσι ώστε η εκπροσώπηση της χώρας μας να είναι ένα νέο δείγμα γραφής, με συλλογικό πρόσημο, υπερβαίνοντας στεγανά που δεν είχαν και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε προηγούμενες διοργανώσεις».

Δεν είμαστε θεατές

«Οι αρχιτέκτονες δεν είναι θεατές της κρίσης», τόνισε η Τόνια Κατερίνη, «αλλά βιώνουν καθημερινά την κρίση με ανεργία με ανασφάλεια με περιθωριοποίηση. Ανταποκρίθηκαν πάνω από 130 συνάδελφοι που κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις που με συλλογικό τρόπο επεξεργάστηκαν και διαμόρφωσαν τη θεματολογία αλλά και τη μορφή που θα πάρει η πρότασή μας στο περίπτερο μας στη 15η Μπιενάλε της Βενετίας. Εμμονή μας είναι η παρουσία των ανθρώπων και η συμμετοχή τους και όχι η αντιπροσώπευση. Αυτό αποτελεί νέο ποιοτικό δεδομένο. Αυτό θέλουμε να το επεκτείνουμε και στον τρόπο συμμετοχής μας στην Μπιενάλε έτσι ώστε να μην είναι ένα έκθεμα, αλλά μια ζωντανή παρουσία και διεργασία που να είναι μια δυναμική που θα καλύπτει τους 6 μήνες που θα κρατήσει η Μπιενάλε. Υπάρχει σχεδιασμός να οργανωθούν και να καλυφθούν πολλαπλές εκδηλώσεις με πολλαπλές θεματολογίες που βγήκαν μέσα από τις προτάσεις των συναδέλφων: Οι πρόσφυγες, η κρίση της πόλης, η κρίση της στέγης, η υφαρπαγή γης, το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, η ίδια η συνεργατική δυναμική κ.ά.»
«Η ίδρυση του συλλόγου μας το 1922 συνέπεσε με τη μεγάλη προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και η σημερινή ανάληψη από το σύλλογό μας της ευθύνης να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη 15η Μπιενάλε της Βενετίας συμπίπτει με τη σημερινή επίσης μεγάλη μεταναστευτική κρίση και ταυτόχρονα με μια μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα μας», τόνισε η Όλγα Μπαλαούρα. «Αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργατικότητας, της ανθρώπινης σύμπραξης ως ουσιαστική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης δώσαμε στην ομάδα μας τον τίτλο το ThisΙs ACο-op. Είναι ένα συνεργατικό πείραμα, μια καινοτόμος νέα εκθεσιακή πρόταση, ένα ανοιχτό εργαστήρι από τα κάτω προς τα πάνω.»

Επιδιώκοντας ζωντανό διάλογο

Για τις δομές του συνεργατικού πειράματος μίλησε η Στεφανία Μουσά που, μεταξύ άλλων, είπε πως «ξεκινήσαμε από ένα μωσαϊκό ανθρώπων, προτάσεων και ιδεών και μέσα από τη δίψα για διάλογο που έγινε το εργαλείο για να δώσουμε απαντήσεις και να γεφυρώσουμε τις αντιθέσεις μας μέσα από δημιουργικές συγκλίσεις. Αυτό επιδιώκουμε να κάνουμε και στην Μπιενάλε, να γίνουμε καταλύτης στο χώρο της έκθεση για ένα ζωντανό διάλογο, απορρίπτοντας ξύλινους λόγους, με στόχο να δοθούν δημιουργικές λύσεις στα ερωτήματα που τίθενται.»
«Ήρθα να συμμετάσχω, όπως νομίζω, σε ένα διαγωνισμό όπου μέσα από μια τυπική διαδικασία επιλογής θα πάει κάποιος να εκπροσωπήσει τη χώρα» λέει ο Σταύρος Θεοχάρης. «Τελικά εδώ γνώρισα ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες με μένα αλλά με διαφορετικό υπόβαθρο. Μέσα στις συνελεύσεις και το διάλογο που επακολούθησε γνώρισα ανθρώπους που συζητήσαμε αντιπαρατεθήκαμε, πάντα όμως με ισότητα, κατανόηση και συναίνεση. Δεν προσδοκώ μέσα από την έκθεση να δοθούν λύσεις σε σύνθετα προβλήματα, όπως το προσφυγικό. Αυτό που προσμένω από αυτή την έκθεση είναι το εφαλτήριο μιας συνεργίας ανθρώπων που με την έρευνα και το σχεδιασμό να αναζητήσουν νέους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία.»

Με θέμα την κρίση

Για τη θεματολογία που θα καλυφθεί στην έκθεση μίλησε η Μαρία Κασόλα τονίζοντας ότι «η κρίση θα είναι αυτό που θα κυριαρχεί γιατί διαπερνά όλη τη θεματολογία, η οποία είναι η κρίση της πόλης, η κρίση του επαγγέλματος, ο χώρος ως κοινό αγαθό και το προσφυγικό ζήτημα, θέματα που διαπλέκονται μεταξύ τους».
Η Χαρίκλεια Χάρη συνέδεσε τις προηγούμενες συμμετοχές με τη σημερινή λέγοντας πως «η έρευνα του αρχιτεκτονικού λόγου της Μπιενάλε τα 15 τελευταία χρόνια είναι οξυδερκής και εμείς σαν συλλογικότητα συνεισφέρουμε σε αυτό το διάλογο. Δεν πάμε να κάνουμε κάτι το διαφορετικό, αλλά στο να ενισχύσουμε αυτόν τον τρόπο της αντίληψης κοινωνικών, γεωγραφικών, αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών δομών. Τα διαφορετικά αυτής της συμμετοχής είναι δύο. Το ένα είναι η συμμετοχή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων ως εκπροσώπου στην Μπιενάλε. Το δεύτερο είναι η προώθηση του συμμετοχικού σχεδιασμού που θα προκύψει μετά. Η συνεργασία με φορείς όπως η Οικόπολη στο Χαϊδάρι που ασχολείται με την Ιερά Οδό, όπως η Κερατέα που ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος. Όπως το Ελληνικό που συνδυάζει προβλήματα χρήσης γης, προσφυγικού κ.λπ.»

Νέα δυνατότητα

«Η κρίση λειτουργεί σαν μια μεταγωγική γέφυρα που οδηγεί σε ένα μετά που ιχνηλατούμε όλοι μαζί» τόνισε η κ. Βίκυ Παναγιωτοπούλου. «Μεταμορφώνει το περιβάλλον μας και μας τους ίδιους. Η συμμετοχή στην έκθεση συγκροτείται μέσα από μια νέα διαδικασία η οποία προσφέρει μια νέα επιλογή, μια νέα δυνατότητα. Αυτή είναι η συνεργατική διαδικασία που έγινε μέσα από ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους αρχιτέκτονες και λειτουργεί σε οριζόντια μη ιεραρχική σχέση των συμμετεχόντων.»
Το τρίπτυχο Συνέλευση-Συνέργεια-Συμβίωση δεν περιγράφει μόνο τον τρόπο διόρθωσης των εκδηλώσεων και δράσεων που θα γίνουν στην πόλη της Βενετίας, αλλά και σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Αποτελεί τη σημερινή απάντηση στην κρίση και τις συνέπειές της σε όλο το φάσμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Πέτρος Ζούνης
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet