Το φως της δημοσιότητας ανοίγει δρόμους στους αγώνες των ευρωπαϊκών λαών

TTIP

Η διεθνής, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace έδωσε την περασμένη Δευτέρα στη δημοσιότητα [www.ttip-leaks.org] 248 σελίδες απορρήτων -η μυστικότητα αποτέλεσε άλλωστε σημείο - κλειδί των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν με άκρα μυστικότητα- εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙP). Πρόκειται για τα δύο τρίτα της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο -ο οποίος διεξάγεται αυτές τις μέρες- των συνομιλιών.
«Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εδώ και καιρό. Η συνθήκη θέτει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων στο επίκεντρο της διαδικασίας πολιτικών και νομοθετικών αποφάσεων», τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Τζόρτζο Ρις. Με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, η οργάνωση ελπίζει ότι «εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους».

Ραγδαίες ήταν οι πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία λέει όχι στη ΤΤΙΡ, καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες». Όμως για τον Βιβιάν Περτισό, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI) στις Βρυξέλλες, οι γαλλικές δηλώσεις δεν θα εμποδίσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων: «Όταν η Επιτροπή εξετάζει ένα θέμα, συνήθως προχωρεί μέχρι τέλους. Είναι συνεπώς δύσκολο να εξετάσει μια ολοκληρωτική αναστολή των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ωστόσο, είναι γεγονός πως η γαλλική θέση μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Β. Περτισό: «Είναι σαφές ότι χωρίς πολιτική στήριξη από τη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ», σημείωσε.
Μετά τη Γαλλία και η Αυστρία εξέφρασε αντιρρήσεις για την ΤΤΙΡ με τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να δηλώνει ότι «δεν επιτρέπεται να μειώνονται κεκτημένα, τα οποία οικοδομήθηκαν από ολόκληρες προηγούμενες γενιές και τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε και ως εκ τούτου ελέγχουμε ενδελεχώς τα σχετικά κείμενα». Ενώ επισήμανε πως ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η πλειονότητα των πολιτών της Αυστρίας δεν θέλει συμφωνίες με τις οποίες χειροτερεύουν τα «στάνταρντ», κάτι που καθιστά σαφές πως κυβέρνηση και φορείς πρέπει να εκπροσωπούν τα συμφέροντα του πληθυσμού.

Υφιστάμενοι των πολυεθνικών

«Αυτή η συμφωνία προσβάλλει βασικές οικολογικές αρχές: τις ισόρροπες οικονομίες, τη διατροφική αυτάρκεια και ανάπτυξη των τοπικών περιφερειών, τη βιωσιμότητα. Η ΤΤΙΡ στοχεύει στην αποβιομηχανοποίηση χωρών, όπως η δική μας, και στη μετακίνηση των επενδύσεων σε χώρες που έχουν φτηνό εργατικό κόστος ή φτηνούς φυσικούς πόρους. Παράλληλα, εφόσον οι μετακινήσεις προϊόντων είναι ενεργοβόρες και αυξάνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, η συμφωνία αυτή επιβαρύνει και την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, δίνεται το πράσινο φως στα μεταλλαγμένα, πράγμα που σημαίνει ότι κηδεμονεύεται η αγροτική παραγωγή ολόκληρου του κόσμου. Όμως, πάνω από όλα, η συμφωνία αυτή αν περάσει, θα αλλάξει και την οικονομία και την κοινωνία και τους δημοκρατικούς θεσμούς. Θα μας κάνει υφιστάμενους των πολυεθνικών εταιρειών, αφού δεσμεύει τα κράτη να μην μπορούν να παρεμποδίσουν τις εταιρείες». Τα παραπάνω επεσήμανε στην «Εποχή» ο Γιώργος Δημαράς, βουλευτής στη Β’ Αθηνών με τους Οικολόγους Πράσινους.
Μετά τις αποκαλύψεις, και τις εξελίξεις που τις ακολούθησαν, εκφράστηκαν αισιόδοξες απόψεις, από τους πολέμιους αυτής της βάναυσης για τους λαούς της Ευρώπης συμφωνίας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Μπορούμε πράγματι να αισιοδοξούμε ότι οι εξελίξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση της απόρριψης της ΤΤΙΡ και όχι προς το φτιασίδωμά της; «Είναι ένα στοίχημα» υπογραμμίζει ο Γ. Δημαράς, «μια βοήθεια για τον αγώνα των λαών και όσων οφείλουμε να τους ενημερώσουμε, διότι -ειδικά στη χώρα μας- η πληροφόρηση για την ΤΤΙΡ είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία να κινητοποιηθούμε όλοι, δήμοι, περιφέρειες, ενώσεις αγροτών, ενώσεις εργατών, σωματεία και συνδικάτα, χρειάζεται πανεθνική κινητοποίηση. Επίσης, διευκολύνει τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την Παρασκευή 13 Μαΐου, εν μέσω του κλίματος πίεσης που δέχεται η χώρα μας, να πάρει ξεκάθαρη θέση απόρριψης της ΤΤΙΡ».

Ζωή Γεωργούλα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet