Οι δημοτικές εκλογές της 5ης Μαΐου στη Βρετανία απασχόλησαν το διεθνή τύπο περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς. Ο λόγος ήταν ο πακιστανικής καταγωγής υποψήφιος με το κόμμα των Εργατικών, Σαντίκ Χαν, ο πρώτος μουσουλμάνος σε θέση να διεκδικήσει ένα από τα σημαντικότερα αξιώματα, όχι μόνο της χώρας του, αλλά και πανευρωπαϊκά, αν σκεφτούμε ότι το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη πόλη εντός ευρωπαϊκής ένωσης και ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως. Η εκλογή του, δε, σε αυτή τη συγκυρία, όταν ο ISIS επιτίθεται σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Το πολυπολιτισμικό Λονδίνο βρίσκεται πιο μπροστά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, που αυτή την περίοδο επιδεικνύει τα ξενοφοβικά της ένστικτα.

Γιος οδηγού λεωφορείου

Ο Σαντίκ Χαν, γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, που μετανάστευσε στην Αγγλία, έχει εφτά αδέρφια και οι Λονδρέζοι φαίνεται ότι από την αρχή τού έδιναν το προβάδισμα στα γκάλοπ, λόγω του προφίλ και των εμπειριών του, που τον κάνει να μοιράζεται πολλά κοινά με αυτούς, σε αντίθεση με το συντηρητικό αντίπαλό του. Ο Χαν ξεκίνησε ως δικηγόρος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει ασχοληθεί με υποθέσεις αστυνομικής βίας και ρατσιστικών διακρίσεων. Αργότερα έγινε υπουργός στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν και ο πρώτος μουσουλμάνος που έγινε μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Μετά από δύο θητείες του συντηρητικού Μπόρις Τζόνσον, το Λονδίνο φαίνεται να προτιμά τον εκπρόσωπο των Εργατικών. Ο ανταγωνιστής του από το κυβερνών κόμμα των Torries, Ζακ Γκόλντσμιθ, είναι γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και δισεκατομμυριούχου τραπεζίτη, επίσης Λονδρέζος, αλλά οι επικριτές του τον βρίσκουν εκτός τόπου σε σχέση με τον Σαντίκ Χαν, που λόγω της καταγωγής του, γνωρίζει πολύ καλύτερα τα προβλήματα του μέσου πολίτη. Ο Γκόλντσμιθ έχει να επιδείξει μεν τις οικολογικές του ευαισθησίες, καθώς αρθρογραφεί σχετικά σε περιοδικό, έχει, όμως, δηλώσει ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Μπόρις Τζόνσον εάν εκλεγεί. Ο Χαν, από την άλλη, έχει επικεντρωθεί στο πολύ βασικό ζήτημα της στέγασης, καθώς το βάρος των ενοικίων στο Λονδίνο είναι δυσβάσταχτο για πολλούς, ανακοινώνοντας ότι θα ελέγχεται το ύψος των ενοικίων ανά περιοχή και για τους αδύναμους τα ενοίκια δεν θα είναι στις τιμές της αγοράς. Επίσης υπόσχεται τετραετές πάγωμα στις τιμές των εισιτηρίων για τα μέσα μεταφοράς και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ρατσιστική πολεμική

Η υποψηφιότητα του Χαν δημιούργησε ένα κύμα ρατσιστικού λόγου από τον αντίπαλό του Ζακ Γκόλντσμιθ. Ακόμη και μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει ο Γκόλντσμιθ, καταδικάζουν τα ρατσιστικά σχόλια που χρησιμοποίησε στην προεκλογική καμπάνια του. Ακόμη και ο Ντέιβιντ Κάμερον καταφέρθηκε ατυχώς εναντίον του πακιστανικής καταγωγής πολιτικού, λέγοντας ότι έχει σχέσεις με μουσουλμάνους που προωθούν τον εξτρεμισμό, εννοώντας έναν ιμάμη, κεντρική φιγούρα της μουσουλμανικής κοινότητας του Λονδίνου, με τον οποίο έχουν καλές σχέσεις βουλευτές και του δικού του κόμματος, ώστε να αποσπούν ψήφους από τους μουσουλμάνους πολίτες.
Πρόβλημα προέκυψε και στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος για παρόμοιο λόγο. Με αφορμή τη διαγραφή μια βουλεύτριας των Εργατικών για αντισημιτικά σχόλια που είχε δημοσιεύσει σε προσωπική της σελίδα στο Facebook, ο Κεν Λίβινγκστόουν πρώην δήμαρχος Λονδίνου και μέλος, επίσης, των Εργατικών προσπάθησε ανεπιτυχώς να την υπερασπιστεί, κάνοντας και ο ίδιος αρκετά αμφιλεγόμενες δηλώσεις. Για την ακρίβεια προσπάθησε να διαχωρίσει το σιωνισμό από τον ιουδαϊσμό και είπε ότι ο Χίτλερ είχε υποστηρίξει την ίδρυση του ισραηλιτικού κράτους πριν «τρελαθεί και σκοτώσει 6 εκατομμύρια Εβραίους». Μετά από αυτές τις δηλώσεις, παρότι ο Λιβινγκστόουν ήταν πολύ κοντά στον πρόεδρο του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπυν, έχει προσωρινά ανασταλεί η ιδιότητά του ως μέλος των Εργατικών και πιθανό να διαγραφεί. Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις του Λίβινγκστόουν. Οι Συντηρητικοί του Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησαν να επιτεθούν στους Εργατικούς και τον Σαντίκ Χαν, λέγοντας ότι υποθάλπουν αντισημιτικά στοιχεία, παρόλα αυτά τα ποσοστά του Χαν δε μειώθηκαν.

Όλγα Βερελή
Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet