many different euro bills. symbolic photo for wealth and investments.
Μελέτη γερμανικού ινστιτούτου που δημοσιεύει η Χάντελσμπλατ αναφέρει ότι μόνο το 5%, των δανείων ύψους 220 δισ., πήγαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα υπέρ… των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Είναι πασίγνωστο στην Ελλάδα το πώς διατέθηκαν τα δάνεια που υποχρεώθηκε να πάρει η χώρα από την αρχή της κρίσης: Πήγαν στην εξυπηρέτηση των δανείων της χώρας, δηλαδή στήριξαν τις τράπεζες, που απειλούνταν με χρεοκοπία, των χωρών που παραχωρούσαν τα νέα δάνεια. Έτσι έκλεινε ο κύκλος με τελικό αποδέκτη του λογαριασμού τον έλληνα φορολογούμενο. Όμως τώρα το τεκμηριώνει με μελέτη της μια ομάδα Γερμανών οικονομολόγων της «Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας» (ESMT) του Βερολίνου και τη δημοσιεύει η έγκυρη οικονομική γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ. Το 95% των 220 δισ. ευρώ πήγαν γι’ αυτό τον σκοπό και μόνο το 5% πήγε στον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των πολιτών.

Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης

Το βάρος που διαθέτει τόσο το ESMT όσο και η εφημερίδα που δημοσίευσε τη μελέτη δεν μπορούσε να παραβλέψει η γερμανική κυβέρνηση και να το αφήσει αναπάντητο. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κ. Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση ισχυρίστηκε, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τι αποκαλύπτει η μελέτη, πως «χωρίς αυτό, το ελληνικό κράτος δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει λογαριασμούς, μισθούς και συντάξεις». Και επειδή μπορεί να μην είμαστε ικανοί να φανταστούμε από τι γλυτώσαμε πρόσθεσε: «Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανένας να φανταστεί». Να την ευχαριστήσουμε ενημερώνοντάς την και εμείς με τη σειρά μας ότι έχουμε επίγνωση του τι ευκαιρία χάθηκε από την τότε κυβέρνηση να θέσει στο τραπέζι αυτό ακριβώς το νούμερο των αναγκών των τραπεζών τους που, χωρίς αίσθηση καμιάς ευθύνης, κερδοσκοπούσαν εκ του ασφαλούς όπως αποδείχθηκε, και να διαπραγματευθεί άλλη συμφωνία, πράγματι εναλλακτική.
Στη συνέχεια η «Εποχή» παρουσιάζει μέρος της ενδιαφέρουσας αυτής μελέτης. Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και τα σχόλια της εφημερίδας, η οποία ως γνωστόν δεν τσιγκουνεύεται τα επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Που πήγαν τα λεφτά

Όπως καταδεικνύει η έρευνα, το 95% των μνημονιακών δανείων διατέθηκαν για να σωθούν ευρωπαϊκές τράπεζες και μάλιστα σε βάρος του συνόλου. «Η έρευνα αποδεικνύει ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ έσωσαν τα περασμένα χρόνια κυρίως τις τράπεζες και άλλους ιδιώτες πιστωτές» προσθέτει η Χάντελσμπλατ.
«Με τα πακέτα βοήθειας σώθηκαν κυρίως ευρωπαϊκές τράπεζες» δηλώνει στην Χάντελσμπλατ διευθυντής της ESMT, Γιοργκ Ρόχολ, ο οποίος συμμετέχει και στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την έρευνα, 86,9 δισ. ευρώ πήγαν στην εξόφληση παλαιών χρεών, 52,3 δισ. για εξόφληση τόκων και 37,3 δισ. για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Στην 24σέλιδη έρευνα οι οικονομολόγοι της ανέλυσαν κάθε ένα δάνειο ξεχωριστά για να διαπιστώσουν πού πήγαν τα λεφτά. Το συμπέρασμα είναι αποκαλυπτικό: μόνο 9,7 δισ., δηλαδή λιγότερο από το 5%, μπήκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό και επομένως ήταν προς όφελος των πολιτών. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση παλαιών οφειλών και την πληρωμή των τόκων.
«Πρόκειται για κάτι που υπέθεταν όλοι αλλά το γνώριζαν λίγοι και επιβεβαιώνεται τώρα από την εν λόγω έρευνα: Εδώ και έξι χρόνια η Ευρώπη προσπαθεί μάταια να τερματίσει την κρίση στην Ελλάδα με δάνεια και απαιτεί συνεχώς σκληρότερα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. H αιτία της αποτυχίας βρίσκεται, όμως, προφανώς λιγότερο στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και περισσότερο στο σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας» σημειώνει η εφημερίδα.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι υπολογισμοί αυτοί εγείρουν αμφιβολίες για τον σχεδιασμό των προγραμμάτων βοήθειας, αφού με τα δάνεια εξυπηρετήθηκαν χρέη, αν και η Ελλάδα είναι από το 2010 ντε φάκτο χρεοκοπημένη. Ιδίως η σωτηρία των ελληνικών τραπεζών αποδείχθηκε καταστροφική για τους φορολογούμενους. Συνολικά, διοχετεύθηκαν από τα δύο πακέτα βοήθειας 37,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες. Η βοήθεια όμως αυτή εκμηδενίσθηκε εν τω μεταξύ πλήρως, αφού από την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έχασαν σχεδόν το 98% της αξίας τους στο χρηματιστήριο.
«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να ήταν πιο σκόπιμο, είναι ήδη στην αρχή των προγραμμάτων βοήθειας το 2010» τονίζει ο Γιόργκ Ρόχολ και προσθέτει: «Θα έπρεπε βέβαια η γερμανική κυβέρνηση να είχε στηρίξει, πιθανόν, τις γερμανικές τράπεζες με κρατική ενίσχυση, αλλά θα είχε γίνει σαφές τουλάχιστον που πάνε τα λεφτά». «Πολλές διαμάχες μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας θα είχαν έτσι αποφευχθεί και το κόστος για τους Γερμανούς φορολογούμενους θα ήταν μικρότερο» πρόσθεσε.

«Δεν μας ενοχλεί η μελέτη»

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση της Χάντελσμπλατ δήλωσε:
«Αυτή η μελέτη δεν μας ενοχλεί καθόλου. Έχουμε εδώ συχνά μιλήσει για αυτό το θέμα. Υπό αυτή την έννοια, η μελέτη δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που πέτυχε η πολιτική των Προγραμμάτων στην Ελλάδα είναι ότι αποφεύχθηκε μία άτακτη κρατική χρεοκοπία. Για αυτό ήταν αναγκαίο η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της». Και προσέθεσε: «Οι πόροι των Προγραμμάτων υπηρετούν κατά κανόνα συνοπτικά τρεις στόχους: Πρώτον, κάλυψη του τρέχοντος ελλείμματος, δεύτερον, εξυπηρέτηση του χρέους και, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Αυτά δεν είναι κάτι νέο, αναφέρονται και σε όλα τα κείμενα των Προγραμμάτων».
Παραθέτοντας, δε, όλα τα καλά που έφεραν τα Προγράμματα, το τι διέσωσαν, το μόνο που ξεχνά είναι ότι «μερίμνησαν να κρατηθεί όρθιο» και το τραπεζικό σύστημα κεντρικών χωρών της ΕΕ.
«Η πολιτική Προγραμμάτων στην Ελλάδα φρόντισε ώστε το κρατικό και χρηματοοικονομικό σύστημα της Ελλάδας στο σύνολό του να κρατηθεί όρθιο. Για να το πω πιο συγκεκριμένα: Χωρίς αυτό, δεν θα ήταν π.χ. το κράτος σε θέση να πληρώσει συντάξεις, μισθούς και λογαριασμούς. Και την εναλλακτική δεν θα ήθελε κανείς εδώ να την φανταστεί», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το 2012.
«Υπό αυτή την έννοια, η εντύπωση ότι όλα έγιναν εις βάρος μόνο των φορολογουμένων δεν ευσταθεί. Το «κούρεμα» χρέους των ελληνικών ομολόγων που ήταν στα χέρια ιδιωτών ήταν σημαντικό και έτσι εξοικονομήθηκαν και πόροι των Προγραμμάτων», κατέληξε η εκπρόσωπος.
Την ευχαριστούμε θερμώς.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet