Με κατεπείγουσα διαδικασία κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή τα δυο, υπό διαβούλευση, νομοσχέδια, χθες Πέμπτη, θέλοντας, όπως τόνιζαν στελέχη της, να ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική της θέση στη Σύνοδο του έκτακτου Eurogroup τη Δευτέρα. Αυτό, ωστόσο, βρήκε αντίθετη ολόκληρη την αντιπολίτευση, ενώ έδωσε το έναυσμα για την, ήδη προαναγγελθείσα, γενική πανελλαδική απεργία, που κήρυξαν Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και διάφορες επαγγελματικές οργανώσεις.
Η κυβέρνηση θα δοκιμασθεί στο τριήμερο αυτό, καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικά στρώματα, που την έφεραν στην διακυβέρνηση, τη στήριξαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα, ένα μέρος τους, αποστασιοποιείται, χωρίς να κερδίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τη ΝΔ. Η οποία, για άλλη μια φορά, θα βρεθεί χωρίς θέσεις, τόσο για το ασφαλιστικό, όπως είχε δεσμευτεί ρητά στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης, και το φορολογικό.
Το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, μετά τη δοκιμασία του τριημέρου, θα είναι κρίσιμο, αλλά και εξαιρετικά δύσκολο επίσης. Ο κίνδυνος είναι, για άλλη μια φορά, να αναζητηθεί «κοινή θέση» μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών, εις βάρος της Ελλάδας. Είναι αλήθεια ότι η συγκυρία είναι δύσκολη για την ελληνική πλευρά, αλλά είναι επίσης γεμάτη με προβλήματα και για τους δανειστές. Το γενικότερο κλίμα δυσκολιών δίνει την ελπίδα ότι θα αναζητηθούν συνθέσεις, που θα διαμορφώνουν κάποιους όρους διεξόδου. Όμως, τίποτα δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή.
Η ελληνική κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να επιμείνει στην άρνησή της να δεχθεί τα προληπτικά μέτρα, συζητώντας μόνο διασφαλίσεις στο μέλλον γύρω από τα δημοσιονομικά, που δεν δημιουργούν θεσμικά και πολιτικά ζητήματα. Αυτή η θέση θα είναι και η αφετηρία επαναπροσέγγισης όλων αυτών που θα κινητοποιηθούν το τριήμερο, των κοινωνικών στρωμάτων που αποστασιοποιούνται.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet