roggas

Η Κατερίνα Πατρικίου, μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πετρούπολης, στοχοποιήθηκε έπειτα από μήνυση χρυσαυγιτών. Η ίδια μας μιλά και αναδεικνύει την πολιτική ουσία πίσω από τη μήνυση που κατατέθηκε εναντίον της. Για την ιστορία, από το αστυνομικό τμήμα Πετρούπολης εστάλη στις 25/1/2015 υπηρεσιακό σημείωμα προς το εγκληματολογικό, που αναφέρει: «Παρακαλούμε επιδείξατε φωτογραφίες σεσημασμένων ατόμων, μελών του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στον Κουράκο Αθανάσιο, κατά του οποίου επιτέθηκαν εξυβρίζοντας, απειλώντας και χτυπώντας τον, περί τους 12 άγνωστοι δράστες, μέλη του ανωτέρου κόμματος τους οποίους προέτρεπε η Πατρικίου Αικατερίνη την 11:45 της 35/01/2015 στην Πετρούπολη Αττικής. Εκτός των φωτογραφιών σεσημασμένων ατόμων παρακαλούμε όπως του επιδείξετε και φωτογραφίες της Πατρικίου Αικατερίνης, την οποία κατονόμασε στην κατάθεσή του». Τα θύματα γίνονται θύτες; Η Κατερίνα Πατρικίου έχει κληθεί από τον ανακριτή σε απολογία μιας και έχει μηνυθεί και φωτογραφίες της και συντρόφων της από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν δειχθεί στον υποψήφιο βουλευτή ενός κόμματος που διώκεται για εγκλήματα!

 

Τη συνέντευξη πήρε ο Βασίλης Ρόγγας

Γιατί κλήθηκες από τον ανακριτή;
Με αφορμή ένα περιστατικό που έγινε στις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015, στο ΕΠΑΛ της Πετρούπολης. Ημέρα των εκλογών τότε, από το πρωί τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε διάφορες περιοχές και εκλογικά κέντρα προπηλάκιζαν και προκαλούσαν κόσμο που πήγαινε να ψηφίσει, αλλά και πολιτικές παρατάξεις της Αριστεράς που είχαν στήσει τα περίπτερα τους έξω από τα σχολεία. Για παράδειγμα, έγιναν γνωστά μέσω του τύπου τα επεισόδια που είχαν δημιουργήσει οι χρυσαυγίτες εκείνη τη μέρα στο Κερατσίνι.

Τι έγινε λοιπόν στο ΕΠΑΛ της Πετρούπολης;
Όταν ήλθαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής στο σχολείο, μερίδα του κόσμου, που εκείνη την ώρα αιχμής πηγαινοερχότανε να ψηφίσει, άρχισε να φωνάζει συνθήματα έτσι ώστε να τους εμποδίσει να προβούν σε τραμπουκισμούς. Εγώ βρέθηκα εκεί προς το τέλος του όλου περιστατικού και αμέσως μετά τα μέλη της Χρυσής Αυγής και ο υποψήφιος βουλευτής τους, Θανάσης Κουράκος, ο οποίος είναι κάτοικος της Πετρούπολης, πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της Πετρούπολης για να μου κάνει σε εμένα προσωπικά μήνυση περί ηθικής αυτουργίας.

Εκείνη τη μέρα τα μέλη της Χρυσής Αυγής στη Δυτική Αθήνα και το Δυτικό Πειραιά τραμπουκίζανε λαϊκό κόσμο;
Είναι προφανές ότι το κλίμα ήταν και συνεχίζει να είναι βαρύ συνολικότερα μέσα στην κοινωνία για την Χ.Α, και ειδικά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που ξεσηκώθηκε ο κόσμος αυτών των περιοχών ενάντια στη ναζιστική συμμορία και τις επιθέσεις της. Προφανώς και εμείς ήμασταν κομμάτι αυτής της αντίστασης γι’ αυτό και μας έβαλαν στο στόχαστρο.

Είσαι μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ήσουν υποψήφια βουλευτής της το Γενάρη του 2015. Πιστεύεις ότι έχει στοχοποιηθεί το σχήμα της ριζοσπαστικής αριστεράς;
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου τα μπλοκ της στις διαδηλώσεις δέχονται απρόκλητα επιθέσεις με χημικά από τα ΜΑΤ και προσπαθούν να τα διαλύσουν. Και την Κυριακή στη διαδήλωση για το ασφαλιστικό χτυπήθηκαν τα μπλοκ της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια σειρά από σύντροφοι και συντρόφισσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με διάφορες αφορμές, έχουν συρθεί τα τελευταία χρόνια στα δικαστήρια. Για παράδειγμα, ο σύντροφος Παύλος Αντωνόπουλος κλήθηκε πριν από μερικές βδομάδες από το Λιμενικό του Πειραιά σε απολογία για τη δράση του στο χώρο του λιμανιού και για την υποστήριξη και βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Προφανώς και η δική μου περίπτωση σε όλη αυτή τη διαδικασία εντάσσεται.

Ο θύτης σε ρόλο θύματος

roggas2

Τι ρόλο μπορεί να παίζει σε αυτή την ιστορία η δίκη της Χρυσής Αυγής, που βρίσκεται σε εξέλιξη;
Είναι συναφές, η δίκη έχει παίξει μεγάλο ρόλο για να αναδειχθεί η εγκληματική της δράση και να την θέσει στην γωνία. Απέναντι σε αυτό η Χρυσή Αυγή τα τελευταία χρόνια θέλει να φαίνεται θυματοποιημένη, ιδιαίτερα έπειτα από δικούς της τραμπουκισμούς σε κόσμο του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, και προχωράει σε μηνύσεις εναντίον τους. Πρόκειται για μια διαδικασία στοχοποίησης και τρομοκρατίας, μόνο που φορούν την προβιά του θύματος, αντί του θύτη. Δεν νομίζω πως η δική μου δίωξη είναι έξω από αυτό. Είμαι γνωστή στη γειτονιά ακριβώς γι’ αυτή τη δράση και γιατί βρίσκομαι καθημερινά στους μαζικούς χώρους και τους χώρους δουλειάς, στις συλλογικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μνημόνια και όχι μόνο επειδή ήμουν δημοτική σύμβουλος ή υποψήφια βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από αυτή τη δράση με ξέρουν και οι φασίστες και αυτό κουμπώνει και σε σχέση με το περιστατικό. Χωρίς καμία δική μου ανάμειξη σε ό,τι έγινε στο σχολείο, στοχοποιήθηκα και αναφέρθηκε το όνομά μου.

Νομίζω πως στην περίπτωση σου έχει υπάρξει μια καθολική συμπαράσταση.
Όταν φεύγει αστυνομικό σημείωμα από το αστυνομικό τμήμα μιας περιοχής (στη περίπτωση μας της Πετρούπολης), που λέει να υποδείξετε φωτογραφίες σεσημασμένων μελών του κόμματος ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δικές μου συγκεκριμένα, αποδεικνύει καταρχήν ότι υπάρχουν φωτογραφίες αυτή τη στιγμή στην ασφάλεια ταξινομημένες, σύμφωνα με την πολιτική μας τοποθέτηση. Κοντολογίς είμαστε φακελωμένοι. Αυτό είναι ζήτημα για όλη την Αριστερά, για όλα τα κινήματα και για όλους τους αγωνι­στές/τριες. Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι φακελωμένος, σε μια εποχή που υποτίθεται πως το φακέλωμα έχει τελειώσει.

Συλλογική αντίσταση στο φασισμό

Και στους φακέλους έχουν πρόσβαση οι φασίστες.
Ακριβώς. Η Χρυσή Αυγή αυτή τη στιγμή κατηγορείται για εγκλήματα, για επιθέσεις και δολοφονίες και σε ένα μέλος της έχουν δειχτεί φωτογραφίες συντρόφων –δεν ξέρουμε ποιοι είναι- και στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκτεθεί σε έναν φασίστα. Σε αυτό, λοιπόν, το ζήτημα πρέπει να απαντήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Προφανώς, είναι μια διαδικασία –και από τη Χρυσή Αυγή- που προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους πρωτοπόρους των κοινωνικών κινητοποιήσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό δεν θα περάσει. Αυτή η δίωξη εγείρει ένα τεράστιο κύμα συμπαράστασης μιας και καταλαβαίνουν οι άνθρωποι του κινήματος πως ο καθένας, η καθεμία θα μπορούσε να είναι σε αυτή τη θέση. Είναι ζήτημα όλων μας. Κι ακριβώς, επειδή μαζί παλέψαμε τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό έτσι, συλλογικά, θα απαντήσουμε στην υπόθεση του φακελώματος, αλλά και στην ίδια τη δίωξη.
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet